iokaste - [entries|archive|friends|userinfo]
iokaste

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Nov. 14th, 2020|10:33 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Nezinu nevienu, kurš būtu saslimis ar Covid.
Bet zinu 2 bijušos alkoholiķus, kuri atsāka dzert, kad pavasarī ierobežojumu dēļ aizliedza anonīmo alkoholiķu sapulces. Viens jau ir apglabāts. Par otru nekas nav zināms - pazudis no redzesloka.
linktekstils

Comments:
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:November 14th, 2020 - 11:25 am
(Link)
Manā aptiekā 3 darbiniekiem bija pozitīvs, bet viņi izslimoja viegli, kā ar nelielu saaukstēšanos.

Man ir negatīvs. Nezinu, kāds tam iemesls – varbūt esmu dabiski imūns, varbūt esmu piesardzīgs, varbūt vienkārši paveicās. To nevaram zināt un cilvēkiem vienkārši ir jāpieņem, ka kovids vai nē, dzīvē visu nevar paredzēt. Tāpēc nevajag satraukties, bet vienkārši vajag dzīvot pašiem un ļaut dzīvot citiem.

Man ir mūžīgās iesnas no alerģijas, deguna gļotāda ir vienmēr mitra – stāsta, ka tas aizturot vīrusu. Bet varbūt tā ir MMR vakcīna, ko nācās uztaisīt pirms pāris gadiem. Tā bija obligāta prasība darbā, un tā kā visi medicīnas ieraksti no bērnības bija pazuduši, nācās atkārtot.

Bet par aptiekas klientiem gan ir liela sāpe. Par 2 pašnāvībām jau minēju, bet vēl daudziem ir mentālas problēmas.

Bet citādi nāve ir regulāra lieta – katru nedēļu izsniedzam paliatīvās zāles veciem cilvēkiem vai mirstošajiem no smagām slimībām, kā vēža utml. Skaidrs, ka daži no viņiem tagad būs nomiruši ar kovidu, varbūt dažus mēnešus ātrāk.

Jauniešus tagad gaida grūti laiki – bezdarbs, ienākumu trūkums, attiecīgi lielāka narkomānija, alkohols, braukšana dzērumā, traumas, sabojāta dzīve, pārdozēšana, pāragras nāves. Skumji.
[User Picture]
From:[info]dombrava
Date:November 14th, 2020 - 11:36 am
(Link)
Es zinu 3 cilvēkus, bet viņiem Covid vieglā formā. Tie ir tēva kolēģa radinieki.

Bet nu vakar arī gribēju rakstīt, ka daudz biežāk mājupceļā sastopu cilvēkus, kam maisiņš pilns ar alko. Bet nu nezinu, varbūt novembra tumsa arī ietekmē.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:November 14th, 2020 - 12:40 pm
(Link)
tēta kolēģa radinieki ir tas pats, kas viena tante teica. tad es arī zinu, ka baznīcā viena draudzes locekļa tēvam bija.
[User Picture]
From:[info]dombrava
Date:November 14th, 2020 - 04:19 pm
(Link)
Es vienu cilvēkus pazīstu, jo bērnībā draudzējāmies (tēva kolēģa dēls). Ja tēva kolēģim būtu pozitīvs, tad arī būtu jāveic tests visam uzņēmumam. Tā ir mazpilsēta, tāpēc arī nav gluži bezpersoniski, jo cits citu pazīst. Turklāt mazais uzņēmums, viņi tur kopā jau 20 gadus.
[User Picture]
From:[info]neetiski
Date:November 14th, 2020 - 02:23 pm
(Link)
Es pazītu 4, 2 no kuriem bija/ir slimnīcā.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:November 14th, 2020 - 06:45 pm
(Link)
Manā tuvākajā un tālākajā zviedru burbulī tagad izslimojusi daudz vairāk nekā puse, daļa pavasarī - smagāk, daļa tagad - daudz vieglāk. Pāris paziņām vecāki (vecuma grupā virs 70) ir bijauši slimnīcā.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:November 14th, 2020 - 07:04 pm
(Link)
Zviedrijā gan arī sapulces nav aizliegtas (tikai ierobežots klātešošo skaits, dažādos reģionos dažādi noteikumi, bet tagad pārsvarā var pulcēties līdz 50 cilvēkiem), tāpēc AA sapulces varētu notikt.
From:[info]fedrs
Date:November 15th, 2020 - 05:19 pm
(Link)
Mēģinu iztēloties šo iepazšanās sludinājumu.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:November 19th, 2020 - 01:12 pm
(Link)
Zinu sešus, kuri ir saslimuši, divi no viņiem joprojām atrodas stacionārā, viens smagā stāvoklī. Tas tā, perspektīvai.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:November 19th, 2020 - 04:01 pm
(Link)
doma ir, ka covids ir retāks par gripu, bet alkoholisms ir pavisam reāla pandēmija.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:November 19th, 2020 - 04:09 pm
(Link)
Alkoholisms daļā gadījumu ir pašu alkoholiķu vaina un pilnīgi visos gadījumos nav infekciozs (līdz ar to, attiecīgi, nav arī pandēmija).

Savukārt tas, ka COVID-19 ir retāks par gripu, pats par sevi nav necik jaudīgs arguments (piem., ebola un malārija arī ir retākas par gripu). Pret gripu eksistē efektīvas un regulāri atjaunotas vakcīnas, pret daļu gripas veidu eksistē efektīvi mazmolekulārie pretvīrusu preparāti (remantadīns) un gripa statistiski jau labu laiku ir mazāk bīstama (pilni datu korpusi pieejami šeit).
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:November 19th, 2020 - 05:02 pm
(Link)
Alkoholisms ir slimība, lai gan šķiet izlaidība. Tāpat tas ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem. Tāpat alkohols ir galvenais iemesls vardarbībai ģimenēs un vardarbībai vispār.
Kovids nevienu īsti neskar, tāpat kā ebola vai trakumsērga.
Bet kovida ierobežojumi, kombinācijā ar plašāk pieejamu un lētāku alkoholu, veicina to visu nelaimju gūzmu.

[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:November 19th, 2020 - 05:07 pm
(Link)
Protams, es neapgalvoju, ka alkoholismu nebūtu jāārstē vai ka tam nebūtu jāpievērš uzmanība. Tikai to, kas tas nav "pandēmija" un kopumā ir daudz vairāk hroniska, kā akūta problēma.

Kas attiecas uz COVID-19, tad vismaz es nevaru skatīties uz 55 miljoniem saslimšanas gadījumu un tuvu pusotram miljonam nāves gadījumu un secināt, ka "tas nevienu īsti neskar". Tieši tas pats attiecas uz ierobežojumiem — tie ir nepieciešami, tie turpinās būt nepieciešami vismaz tuvākajā nākotnē un, visticamāk, ar tiem visiem ir vēl stipri par maz.

Labi, ka pašreiz klīnisko testu noslēguma stadijā esošās vakcīnas uzrāda ļoti labus rezultātus, var cerēt, ka aptuveni gada laikā no šodienas situācija būs uzlabojusies pietiekami, lai varētu izskatīt arī noteikumu atvieglošanu vietās, kur epidēmiju būtu izdevies apspiest un ierobežot.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:November 19th, 2020 - 05:37 pm
(Link)
sapratu, vienīgi, ja skatās no savas dimensijas, tad var redzēt - ir miruši dēļ ierobežojumiem, bet nav - no kovida.

es jau tos 55 milj. neredzu.