Sacerda ([info]invidia) rakstīja,
@ 2005-12-14 14:37:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Uz vienas rokas pirkstiem varu saskaitīt tos, kuri prot atzīt savas kļūdas. Par tādiem cilvēkiem vajadzētu uzņemt filmas.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]invidia
2005-12-14 19:00 (saite)
Pirmkārt, man šoreiz gribējās citus paskaitīt, jā. Atziņām par sevi veltīšu atsevišķu postu/svinīgu pārdomu brīdi pie kamīna ar burbuļpīpi zobos, ja sagribēsies.
Otrkārt, ar kļūdu atzīšanu esmu sastapusies tik reti, ka vismaz man tas šķistu interesanti.
Treškārt, par to, vai cilvēks, kurš kļūdas atzīst, būtu uzskatāms par "pareizu", vēl var padiskutēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]artizar
2005-12-14 21:23 (saite)
Pirmkārt, kurš spēs katrā konkrētā situācijā noteikt, kas tad ir šī kļūda. Katrs domstarpības situācijas dalībnieks noteikti uzskatīs savu pozīciju par pareizu, bet oponenta par kļūdainu un noteikti vienā brīdi sāks viņam pārmest nespēju atzīt "savas kļūdas". Šeit drīzāk vajadzētu nošķirt šo situāciju, no situācijas, kad kāds strīda oponents vienkārši vai nu blefa, vai infantila spīta vadīts sēž savās paša apšaubītās pozīcijās. Tas tiešām nav izturami un tā tīri emocionāli prasās pēc spēriena pa purnu. Taču problēma jau tieši tajā, ka cilvēks var turēt savu taisnības karogu un neatzīt otram savu pozīciju kļūdainumu dēļ patiesas iekšējas pārliecības (un tas jau ir cits temats), nevis tikai aiz kaut kāda spīta vai kādu šantāžisku mērķu vadīts. Noteikt šo reobežu ir diezgan nepateicīgi, pat tad ja pats esi ārpus strīda procesa. Bet sajūta, ka "neviens neatzīst savas kļūdas" iespējams arī rodas dēļ tā, ka lielākā daļa vienkārši paliek pie savas "pareizas" parliecības un aizstāvēt pārliecību ir jebkura cilvēka svēta tiesība.
Bet citādi, savas pozīcijas kļūdainuma atzīšanas spēja, nonākot pie citas pārliecības ir jau cilvēka brieduma rādītājs. Briedums kā spēja pārvarēt jaunības perioda nedrošības sajūtu, kas bieži arī izraisa visādas sienā skriešanas ar pieri pa priekšu.
/kaut kā haotiski un nesakarīgi uzrakstījās, bet lai jau pasaule nosmok manos baitos

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]artizar
2005-12-14 21:27 (saite)
> Treškārt, par to, vai cilvēks, kurš kļūdas atzīst, būtu uzskatāms par "pareizu", vēl var padiskutēt.

Ar "pareizs cilvēks" bija domāts vairāk nobriedis, pieaudzis cilvēks, kas rīkojas saskaņā ar saprāta un loģikas diktātu, pretstatot infantilam cilvēkam, kas vadās tikai no savām emocijām. Tas vairāk bija domāts kā ironsiks apzīmējums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?