februāris

Posted on 2017.02.21 at 01:21
Tags: ,
aizbraucu uz salaspili, sabrēcu uz papā. nu, es gluži nebrēcu, bet es nezinu kā vienā vārdā apzīmēt ātru, intensīvu runāšanu, mazliet skaļākā tonī nekā runāju ikdienā. no vienas puses man ir šausmīgi žēl tēta, es redzu viņa anksietiju, viņa nenormālās bailes, viņa izmisīgo vēlmi būt labam un pieņemtam, kuru viņš diemžēl pauž veidā, kas rada pilnīgi pretēju efektu utt. no otras puses man ir manas emocijas - dusmas un vilšanās par to, ka man nekad nav bijis īsta tēta, nu tāda kādi bija manām klasesbiedrenēm, draugiem, paziņām. kas naktī brauc pakaļ uz ballīti, iedod pieclatnieku pa virsu pusdiennaudai, interesējas vai bērnam iet labi, priecājas par sasniegumiem, utt. es nedomāju, ka visiem, izņemot mani, ir ideāli tēti, bet no malas, no ārpuses skatoties, īpaši bērnībā man tā ir ļoti bieži licies. es esmu apskaudusi draudzenes, kurām pat patēvi bija klātesošāki, nekā man tētis. klātesoši emocionālā, ne fiziskā ziņā. jo tā jau tētis man ir bijis vienmēr - cilvēks pie televizora ar aliņu rokās, kurš visu naudu iegulda mašīnā, kurš nekad, pilnīgi nekad, nav atzinis nevienu savu kļūdu.

sabrēcu uz viņu un jau brēcot sapratu, ka viņš arī šoreiz neko nesaprot un nesapratīs. braucu mājās un domāju, ka es nekad neesmu redzējusi savu tēti tādu trū priecīgu. esmu redzējusi dusmīgu, aizkaitinātu, nobijušos, aizvainotu, noslēgušos, varbūt arī tādu kā apmierinātu. vistuvāk priekam viņš ir slēpojot, bet tur viņš ir viens, tur nav vietas ģimenei. lai gan es priecājos, ka viņš joprojām brauc uz kalnu, slēpo un dara to skaisti un eleganti. un, man ir žēl, ka viņam ir tikai divas ļoti, ļoti šauras komforta zonas - pleķītis pie televizora ar alkoholu un uz slēpēm. un re - atkal viņš ir mani nemanāmi aptinis ap pirkstu - es žēloju viņu un savas personīgās emocijas atstāju otrā plānā, jo tās taču, tās taču, tās taču ir mazsvarīgas.

p.s. jā, pareizi, vēl viņam mēdz būt pilnīgs bērna prieks par dzīvnieciņiem un kontaktu ar viņiem. bet tas tiešām ir trū bērna prieks. kad Trīne bija satraumētu vietu pie astes turpinājusi laizīt līdz kaulam (jā, brūcē tiešām varēja redzēt vaļēju kaulu), tad papā tā vietā, lai aizvestu viņu pie veta, gulēja viņai blakus gultā un nekustējās, lai netraucētu/nepamodinātu utt.. nebūtu es pamanījusi, Trīne būtu prom uz mākoņmalas jau pāris gadus iepriekš.

Comments:


vārnu skaitītājs
[info]saikne_neochin at 2017-02-21 17:20 (Saite)
bet žēlums jau arī tavs
*
[info]inese_tk at 2017-02-21 18:04 (Saite)
Jā, rezultāts ilgu gadu pārliecībai, ka manas tiešās emocijas ir mazsvarīgākas vai vnk nenozīmīgas. Mamma tāda žēluma dēļ ir ar viņu kopā ~40 gadus un es no viņas esmu labi mācījusies. Tagad maksāju terapeitam, lai mēģinātu atmācīties
pata
[info]pata at 2017-02-21 18:19 (Saite)
Es bērnībā/jaunībā ilgi dusmojos par šo neklātbūtni un 'kāpēc man nav tā kā citiem'. Tā kā tur es Tevi ļoti labi saprotu. Es gan kopš 15 gadu vecuma nedzīvoju ar viņiem kopā, un pēdējā desmitgadē arī esmu atmetusi to pienākuma sajūtu, ka man pie viņiem (vecākiem) būtu arī obligāti jābrauc, regulāri. Ar mammu sazvanāmies, bet ar tēvu neesmu kominicējusi 1,5 gadu. Un tā pienākuma sajūta pazuda līdz ar atklāsmi, ka viņi ir tādi, kādi viņi ir; viņi man ir devuši visu to labāko, uz ko ir bijuši spējīgi. Tas, ka ar to ir bijis par maz, ir jau cits stāsts, par kuru, jā, arī maksāju, lai ārstētu :) Arī žēlumu saprotu. Sanāk tāda jūtu nevienlīdzība - kāpēc man žēlot, ja viņš nav spējis izrādīt nekādu interesi, emocijas vai dajebkādu pieķeršanās pazīmi (vārdu 'mīlestība' mēs ģimenē nelietojam)? Atbildot uz to, es sev saku, ka es esmu izvēlējusies savu dzīvo nodzīvot citādāk nekā viņš. Ne labāk, ne sliktāk, bet citādāk.
*
[info]inese_tk at 2017-02-22 12:15 (Saite)
jā, ar prātu es to visu saprotu, bet emocionāli vēl nē.

un mammu gribas satikt/komunicēt, bet viņa nāk komplektā ar tēti un katru reizi stāsta par visādām nebūšanām ar viņu + uzskata, ka ir par vēlu kaut ko mainīt. esmu mēģinājusi ierosināt par to nerunāt, bet tad viņa noskumst un saka, ka griboties vismaz ar kādu par savām problēmām parunāties. un mazā meitene manī atkal sāk ārdīties
pata
[info]pata at 2017-02-22 18:44 (Saite)
OK, tad Tev vismaz ar mammu ir cits bondings, jo es ar savējo par šo tēmu nerunāju. Mūsu vienīgais strīds (par manu smēķēšanu), kurā atļāvos runāt pretī, bija, kad man bija 16 vai 17. Kad viņa man prasīja, kāpēc es pīpēju, es nez kādā loģikā aizdomājos līdz tēvam un pajautāju - kāpēc tu nešķiries. Viņa man atbildēja - tā nav tava darīšana; tā ir mana problēma (ko es toreiz nolasīju kā 'tas ir mans vājums un mana nespēja nostāties par sevi, savām tiesībām un vērtībām; es izvēlos ciest un būt par upuri, jo man ir bail no nezināmās nākotnes', lai gan faktiski viņa ģimenē ir bijusi vienīgā apgādniece pēdējos 20-25 gadus ...). Jā, es domāju, ka tieši šī saruna un mūsu lomas, ka viņa neuzskata, ka man būtu tiesības šajās attiecībās iejaukties, ir nolikusi mūs tur, kur mēs esam un kāpēc viņa man tā aktīvi arī nekad nav pārmetusi, ka es neraucu uz laukiem. No vienas puses, ir jau pareizi, ka bērniem nebūtu jārisina vecāku problēmas, bet es laikam līdz galam neesmu sapratusi, ko man ar šo sajāto attiecību modeli, kurā esmu uzaugusi, tagad darīt un kur rast prātu un pieredzi savā dzīvē veidot kaut ko veselīgāku ... Tveru pēc tā visapkārt, cik nu iespējams, bet arī sanāk aplauzties.
Tavas mammas vēlme tikai parunāt par problēmām ar nolemtības apziņu, ka nekas jau tāpat nemainīsies – vai nav tā, ka Tev vēl tomēr ir ilūzija, ka varētu gan mainīties un būt citādāk, bet mamma iekšēji tam jau sen vairs netic? Un vai beigās nav tā, ka mamma ar savu nolemtību un samierināšanos ir lielākā komfortā nekā Tu ar savu ilūziju? Lieku daudzpunkti ... :)
P.S. Novērtēju, ka Tu dalies šajās lietās/pārdomās un ka man te ir iespēja ik pa laikam palasīt un kaut ko pierakstīt. Jo pati vairs nevaru parakstīt ne publiski, ne privāti :)
*
[info]inese_tk at 2017-02-22 21:49 (Saite)
tas tā varētu būt - par to mammu un komfortu un ilūziju. bet es diezgan nesen apjēdzu faktu, ka es lielāko sava mūža daļu esmu bijusi tādā kā pozīcijā, kurā es aizstāvu mammu no tēta un tas ir tāds pilnīgs wtf un kāpēc gan bērnam, tas būtu jādara un jāuzņemas. es to reizēm mēģinu darīt vēl tagad. un, ja man gadās sastrīdēties ar tēvu, tad viņš pēc tam brūk virsū un terorizē mammu, mani viņš neiedrošinās aiztikt un mani tas besī. pēc postā pieminētā strīda viņš esot mammai paziņojis, ka man noteikti esot problēmas attiecībās ar vīru un es to tagad izgāžot uz nabaga viņu utt.

manā atmiņā ir ļoti spilgta aina - mamma stāv Tērbatsielas dzīvokļa virtuvē pie ledusskapja un es raustu viņu aiz brunčiem un prasu - mammu, kad Tu šķirsies? es biju diezgan sīka, jo skatījos no apakšas un biju apmēram tik gara, cik mammai līdz viduklim.

paldies, par dalīšanos ar savām pārdomām un pieredzi.
Previous Entry  Next Entry