Minska

Posted on 2014.10.08 at 16:42
Tags:
Minska ir betona monstrs. Vēsa, bezpersoniska un atsvešināta pilsēta. Platas, vairākjoslu ielas, pa kurām traucas automašīnas. Cilvēku ielās maz. Kvartāli bezgalīgi gari, ja kas ieinteresējis ielas otrā pusē, jāiet tāltālu, lai tiktu pāri. Liekas, ka pilsēta ir pati par sevi, noslēgusies un letarģiski sapņo par kaut kādiem pārcilvēciskiem sasniegumiem, varu un kosmosa iekarošanu. Kustās tikai mašīnās, bet cilvēki ir vien vēja dzenāti puteklīši, kuriem nav nekādas nozīmes. Ielas ir sterili tīras - nekādu atkritumu + no rītiem tās speciāli mazgā. Ir daudz gaisa ko elpot.
Biju GUMā - t.i. centrālajā universālveikalā. Man solīja, ka tur joprojām čekus spraužot uz koka dēlītī iestiprinātas adatas, taču to vairs nav. Cenas arī galīgi nelikās lētas. Lai gan man smadzenes vārās mēģinot saprast cik kas maksā. Nopirku baltkrievu rubļus pa 20 eur - dabūju 267 000 rbļ. Metro žetons maksā 4000, šokolādes tāfelīte 10 000.
Vietējās ziņās runā par to kādās šausmīgās problēmās slīgst ASV un Eiropa un slavē vietējos tautsaimniecības sasniegumus. esot zinātniski pierādīts, ka baltkrievu austeres ir labākas nekā Vidusjūras.
Cilvēki liekas daudz mierīgāki nekā Krievijā un vispār arī nekā pie mums. Pelēki tādi, bet mierīgi. Nav nekādas īpašas uzvilktības sajūtas, nedrošības vai kā tāda. Lai gan rīta pastaigas laikā, vienā brīdī konstatēju, ka plecu somas ārkabatai rāvējslēdzējs vaļā. nezinu, varbūt tiešām pati biju aizmirsusi aizvērt. bet nu jocīgi. pazudis nekas nebija, bet man tāpat tur stāv tikai pildspalva, zīmulis un roku krēms.
vakar bija iespēja iet uz Liepājas teātra izrādi Stavangera, ko es nedarīju (toties šodien konstatēju, ka liepājnieki ir aizbraukuši, aizmirstot teātrī savu kostīmkasti ar kostīmiem) un pēc tam pieņemšana Latvijas vēstniecībā. Braucot turp, ap deviņiem vakarā, ielās vairs nebija praktiski neviena cilvēka. Nokļūšana vēstniecībā arī bija savāda - labu brīdi braucām pa platajām, gaišajām Minskas ielām, līdz iegriezāmies kaut kādā tumšā, bedrainā daudzdzīvokļu nama pagalmā, ar betona sienām, mašīnām un kaut kādu gaišumu vien no pilnmēness un dažām gaismām māju logos. Kaut kur tur tajā visā arī tā vēstniecība bija.
Internets viesnīcā ir briesmīgs. ik pa divām, trim minūtēm met ārā un liek rakstīt bezgalīgi garus loginus un paroles no jauna. turklāt viens logins un parole der tikai 180 minūtes. pēc tam jāiet lejā uz recepciju pēc jaunas lapiņas.

Comments:


judging the mice
[info]rasbainieks at 2014-10-08 17:14 (Saite)
minskā esot arī superīgs veloceliņu tīkls pa visu pilsētu caur zaļajām zonām un ne gar ielām/šosejām
*
[info]inese_tk at 2014-10-08 17:21 (Saite)
pagaidām redzēju tikai vienu gar upi - nu gar pašu upmalu. izskatījās vairāk tāds kā atpūtas braucējiem un dabas baudītājiem. diezko daudz velosipēdistus arī neredzēju. kamēr gāju gar veloceliņu (apmēram metro pieturas garumā) garām nepabrauca neviens. nekur citur veloceliņus neredzēju, ne staigājoties, ne braucot transportā. vispār redzēju kādus 3 velosipēdistus. mitinos un pārvietojos +/- pa centru + izrādi spēlējam kkādā avtozavoda kultūras namā, kas ir priekšpēdējā stacija metro līnijā.
judging the mice
[info]rasbainieks at 2014-10-08 18:04 (Saite)
man nav ne jausmas, vai kāds pa viņiem arī baigi brauc. minskā kādu gadu vai divus dzīvoja viens mans šveiciešu draugs, kuru tieši minskas celiņi piedabūja uz regulāru velobraukšanu, un ar tādu burkānu viņš mani aicināja ciemos. bet es nepaspēju aizbraukt, kamēr viņš tur dzīvoja.
*
[info]inese_tk at 2014-10-11 20:23 (Saite)
es tā arī nevienu citu veloceliņu neieraudzīju, bet vispār pilsēta varētu būt patīkama velobraukšanai, jo ietves ir platas un, it īpaši necentrā, nodalītas no auto ar zaļo zonu. nereti ir pat tādas kā divas paralēlas ietves, kurām pa vidu ir zālājs. attiecīgi ir visas iespējas pārvietoties savstarpēji netraucēti. tur arī satiksme šķita visai pieklājīga, nav tā kā Krievijā, kur liekas, ka spert kāju uz neregulējamas gājēju pārejas ir tīrā pašnāvība.
neērti varētu vien braucamās daļas šķēršošana, jo kvartāli ir bezgalīgi gari un nereti nav gājēju luksofora, bet apakšzemes caurejas. braukt kopā ar mašīnām, gan neliekas pārāk pievilcīgi, jo vidējais autoplūsmas ātrums ir 70-80 km/h (atļautais pilsētās ir 60) + daudzjoslu ielas. nevienu velosipēdistu uz braucamās daļas arī neredzēju.
Kate
[info]es_esmu_dzhims at 2014-10-08 18:45 (Saite)
ja ~30 centi par braucienu ar metro nav lēti, tad kas ir?
*
[info]inese_tk at 2014-10-08 19:33 (Saite)
es kaut kur teicu, ka nav lēti?
Kate
[info]es_esmu_dzhims at 2014-10-08 21:12 (Saite)
Biju GUMā - t.i. centrālajā universālveikalā. Man solīja, ka tur joprojām čekus spraužot uz koka dēlītī iestiprinātas adatas, taču to vairs nav. Cenas arī galīgi nelikās lētas. Lai gan man smadzenes vārās mēģinot saprast cik kas maksā. Nopirku baltkrievu rubļus pa 20 eur - dabūju 267 000 rbļ. Metro žetons maksā 4000, šokolādes tāfelīte 10 000.
*
[info]inese_tk at 2014-10-08 21:16 (Saite)
tas, ka nav lēti ir domāts par GUMu, jo visi stāstīja, ka vajagot tur iet un iepirkt kvalitatīvās baltkrievu preces par lētu naudu. aizgāju un konstatēju, ka nekas diezko lēts tur nav. par metro un šokolādi ir vnk ilustrējošs piemērs + daļēji paskaidro manas grūtības ātri un galvā saprast cik kas maksā.
Kate
[info]es_esmu_dzhims at 2014-10-08 21:20 (Saite)
ak tā, skaidrs. jā, par GUMu arī biju dzirdējusi līdzīgi.
az
[info]az at 2014-10-09 13:24 (Saite)
paldies par minsku ;]
nekad neesmu bijusi, bet ļoti sajutu. droši vien tā pat labāk tur būt, no šejienes.
.
[info]kaplacis at 2014-10-10 23:56 (Saite)
mēs ņēmām pa trim četrām lapiņām uzreiz.
*
[info]inese_tk at 2014-10-11 00:57 (Saite)
es prasīju divas uzreiz, lai varētu gan kompī, gan telifonā internetēt un man iedeva tā ļoti nīgri un negribīgi, sakot, ka etat pasļednij
.
[info]kaplacis at 2014-10-12 00:49 (Saite)
viņas bija tik nīgras un neieinteresētas, ka mēs izmantojām izdevību un, iečekojoties viensīcā, gājām vairākas reizes un ņēmām pa vienai, jo viņas neiegaumēja sejas. vienu ar cepuri, vienu bez, vienu smaidīgs, vienu neitrāls utt.
Previous Entry  Next Entry