viss mostas

Posted on 2012.03.20 at 23:01
Tags: , ,
no rīta tik skaista saulīte rotājās, bet pēcāk mīlīgs pavasara lietutiņš nosmīlāja. apsveicinājos ar visiem pamatelementiem - gaiss pilns neredzamas ņirboņas un piesātināts kūsājoša dzīvīguma. kūrām uguni, dedzinājām zarus, rakām un tīrījām straumītēm gultnes uz novadgrāvjiem, lai zeme var žūt.
gājām ar zirgu pa mežu staigāt, zirgs rakās ar degunu pa sūnām kā mežacūka, rāva sūnas no zemes, daļu ēda, daļu purināja un meta pa gaisu. un parādīja man turpat pie mājas pavisam svaigu stirnu mēslu čupiņu. skudru pūžņi sākuši ņudzināties. bet uz Plakanciema šosejas knapi nenotriecu pašnāvniecisku vāveres un caunas krustojumu.



uguns šūpulītis


vižņi




ūdenskritums






viss zirgu bars mīnus viens


mīnus viens desmit metrus nostāk


manējs nāk uz auzām un bietēm




ņamņam


dubļi krēpēs


priekšnieks

Comments:


putnu novērotājs
[info]_re_ at 2012-03-21 08:30 (Saite)
tās labas - caur alkšņu (?) birzīti un tīru zemi.

tas viens ir individuālists sniķeralnis?
vilkate
[info]vilkate at 2012-03-21 08:43 (Saite)
Jā, tēlo vientuļo vilku.
putnu novērotājs
[info]_re_ at 2012-03-21 08:47 (Saite)
u ūu, skarbais :))
vilkate
[info]vilkate at 2012-03-21 09:11 (Saite)
Skarbums zūd, kad es atbraucu. :)
Par to runājot, mums jau teju sauss, drīz varēsiet braukt ciemā.
putnu novērotājs
[info]_re_ at 2012-03-21 23:50 (Saite)
:) forši. khm, es beidzot esmu tuvu tam punktam, lai sēstos pirmo reizi mugurā zirgam uz jāšanas apmācību. kā jums tur ir ar treneriem? un kā labāk - sākt vietā, kur arī turpmāk paredzamas pastāvīgas nodarbības (un šobrīd tas joprojām izskatās aljk, ja nu mēs akurāt nenovēršami neiemīlēsimies dabasz, lai škērsotu rīgu un upi regulāri) vai arī tam nav tik dižas nozīmes?
*
[info]inese_tk at 2012-03-21 23:55 (Saite)
es personīgi noteikti neieteiktu sākt mācīties jāt ALJK. dažas lietas tur pašos pamatos māca tik greizi un nepareizi, ka pēc tam nākas ieguldīt daudz darba un pūļu, lai no tā tiktu vaļā. īpaši, ņemot vērā to, ka labākie treneri un instruktori no turienes ir prom.

pamatus Dabas zirgos itin labi iemācīs saimniece Līga. ja ar laiku rodas vēlme pēc nopietnākas jāšanas un izaugsmes, pie mums regulāri brauc arī pieredzes bagāta sporta trenere. savlaik trenējusi trīscīņniekus, tāpēc ir ļoti zinoša gan konkūrā, gan iejādē.
putnu novērotājs
[info]_re_ at 2012-03-22 00:11 (Saite)
:) bez konkūriem un iejādēm. šobrīd esmu pie secinājuma, ka gribu iemācīties rikšot, daudzmaz stabili vadīt zirgu, lēkšot. un tas jau būtu daudz. vispirms vismaz reizi jāpamēģina rikši.
palasot zirgu tēmas, manīju par līgas un armanda domstarpībām jāt mācīšanā. kāda ir atšķirība? (ja to ir iespējams pāris teikumos uzrakstīt.) vilkate mācījās aljk, arī nepareizi?
vilkate
[info]vilkate at 2012-03-22 08:33 (Saite)
Jā, es pamatus iemācījos vairāk vai mazāk nepareizi un pēc tam strādāju, lai to izlabotu.

Tika mācīta neefektīva zirga vadība, nekas netika paskaidrots par ārējo pavadu un vienīgais cilvēks, kas tur to varēja sakarīgi paskaidrot, ir no turienes prom.

Rikšos uzsēde tika mācīta pārāk sagāžoties uz priekšu, kājai aizslīdot pārāk atpakaļ. Rezultātā cilvēks guļas uz zirga pleciem, traucē viņa līdzsvaru, liek arī zirgam visu svaru pārnest uz priekškājām, kas ir pamatos nepareizi. ALJK tā doma bija - tā neesot tik lielas slodzes uz zirga muguru, kā klasiskajā variantā, kad uzsēde ir taisna. Es tomēr esmu guvusi apstiprinājumu tam, ka ne velti klasiskais variants ir klasisks. Tas ir labāks gan zirgam, gan jātniekam.

Lēkšos joprojām mēdzu cīnīties ar to, ka iesēžos pārāk dziļi un uz atpakaļu, kā tas tika iemācīts ALJK. Patiesībā arī ir jābūt taisnam, līdzsvarā ar zirgu, nevis jāsēž pozā, kas izslēdz normālas vadības iespējas.

Un ir vēl nianses. Papildus, tur tiešām vairs nav neviena cilvēka, no kā būtu vērts mācīties pat pamatus. Nu, lai pavizinātos lēni pa mežu, esot vienaldzīgam pret zirga labsajūtu - varbūt. Bet tie nav tādi pamati, ko es ieteiktu.
*
[info]inese_tk at 2012-03-22 10:43 (Saite)
Vilkates komentāram varu piebilst vien to, ka no vairākiem cilvēkiem kas jāt mācījušies ALJK ir dzirdēts, ka sākotnēji licies ka jāšana ir mocības. pašai Līgai, kura kādu laiku pabija ALJK, pēc jāšanas Armanda vadībā bija zils dibens (precīzāk sakot kājstarpe) un muguru lauza vairākas dienas pēc jāšanas. kad viņa aizbrauca mācīties uz Angliju un pēc tam tepat Latvijā ņēma treniņus pie Gitas Zaķes, viņa atklāja, ka jāšanai nav obligāti jābūt ar savu ciešanu devu. un sēžot pareizi mugura nesāp nekādā gadījumā un zilu kājstarpi dabūt ir neiespējami.

ir arī vairāki klienti, kas pārnākuši pie mums un stāsta ļoti līdzīgu zilo dibenu pieredzi, turklāt zirgā viņi sēž manāmi šķībi, pārsvaroti, S burta formā un bieži arī nestabili.
vilkate
[info]vilkate at 2012-03-22 18:43 (Saite)
Jā, piekrītu Inesei par to sāpīgumu. Man gan dibens zils nebija, bet bieži sāpēja krusti. Līdz kamēr sapratu, kā var jāt veselīgāk. Problēmas ar uzsēdi un asimetriju joprojām mēdz parādīties. Un ir bijušas kļūdas, kuras citi treneri, tās ieraugot, izlabo ar vienu vieglu padomu un brīnās, kāpēc man neviens tās nebija novērsis pirms tam.
putnu novērotājs
[info]_re_ at 2012-03-22 19:23 (Saite)
jābrīnās, ka, piemēŗam, An. to neredzēja, nelaboja.
bet uzskatu cīņas par pareizu uzsēdi ir mūžīgas laikam. :)
un pierunājāt, braukšu uz dz jāšanas mācībā.
*
[info]inese_tk at 2012-03-22 19:37 (Saite)
forši, gaidīsim!

cīņas par pareizu uzsēdi īsti nav gan mūžīgas, mūžīga ir cīņa par tādas izveidošanu. ir klasiskā jāšana ar klasisko uzsēdi, kas ir gadsimtu gaitā izstrādāta un pilnveidota padarīšana un nekā labāka par to nav, ne cilvēka, ne zirga veselībai. tā ir visam pamatu pamats. atšķirīgās zirgu apmācības metodēs atšķiras vadības līdzekļu pielietojums un tas cik ļoti jāšana ir vērsta uz sadarbību ar zirgu, nevis vienkāršu viņa jāšanu.

no ALJK bijušajiem un esošajiem instruktoriem īsti nevienam nav nekādas klasiskās jāšanas pamatu apakšā un viņi pa lielam nodarbojas ar divriteņa izgudrošanu no jauna, turklāt dažos jautājumos tas notiek visnotaļ nelāgā virzienā (piemēram, attiecībā uz atvieglotajiem rikšiem vai lēkšu izsēdēšanas jautājumiem).
vilkate
[info]vilkate at 2012-03-22 20:05 (Saite)
Jauki - ja mācīsieties abas, tad jau kaut kad varēsim arī kopā mežā doties. :)

Par pārējo - piekrītu Inesei.
Previous Entry  Next Entry