baltais garastāvokļa zirgs

Posted on 2010.10.26 at 19:18
Tags: , ,
šodien bija diezgan kreizī treniņš. sākumā saklausījos stāstus, ka Lēdija pasākusi mest pakaļu. vakar, piemēram, Kitija, dabūjusi divus piespiedu salto pār viņas galvai pārmest. es gan šitajās runās mēģināju baigi neklausīties un centos darīt, kas darāms. soļos un rikšos gāja baigi kruta, zirgs smuki locījās, sakopojās, rātni mainīja ātrumu, taisīja smukas pārejas uz/no paplašinātajiem soļiem/rikšiem - likās tāds priecīgs un darbīgs. bet kad pienāca lēkši, tad sākās. pēc iepriekšējā treniņa ar viņu baigi jūsmoju par lieliskajiem lēkšiem, bet šoreiz kā viņa sāka test, tā vienkārši nebija apstādināma. griezu voltos, mierīgā balsī kušināju, kāros pavadās, bet šai viss zem astes. viņa grib skriet un turklāt, ko nagi nes. protams, vienmēr jau pastāv variants vienkārši ļaut zirgam izskrieties, bet tā kā laukums bija diezgan katastrofāli dubļainslidens, tad mani visai maz vilināja iespēja izbaudīt kā ir, kad viņai paslīd un kopā noraut uz acīm. kaukā jau tas viss beigās beidzās, bet abas bijām putās - viņa no skriešanas, es no mēģināšanas viņu apturēt. pakaļu viņa gan man nemeta, lai gan brīžam izrādīja vēlmi dabūt lejā galvu un, ja galva lejā, ta ļoti liela iespēja, ka tam sekos pakaļa gaisā. nujā, bet enīvei nav nekādas negatīvas emocijas no šī treniņa palikušas. izrunājāmies, izmīļojāmies un atvadījāmies uz pozitīvas nots.

a tā vispār rīt būs apaļš gads, kopš es pēc apmēram 13 gadu pārtraukuma atkal atgriezu savā dzīvē zirgus. tā ir viena no jēdzīgākajām lietām, ko es vispār esmu izdarījusi. tas man ir devis nenormāli daudz laimes, dzīvesprieka, draudzības, siltuma, miera, mīlestības, atklāsmju, kustību un svaiga gaisa. es ļoti ceru, ka es otrreiz nepieļaušu, ka zirgi pazūd no manas ikdienas.

ilustrācijai bilde ar Upeni no pagājšnedēļas ļoooti vējainā treniņa
Photobucket


Photobucket

Photobucket

Comments:


[info]digna at 2010-10-26 21:17 (Saite)
Šodien kā reiz iedomājos, kad Tu īsti atsāki zirgoties.


(Un lasot par nevaldāmi skrienošu zirgu to pārlieku spilgti iztēlojos un sabijos, kas nu tagad būs...)
Witch-queen of Angmar
[info]lenora at 2010-10-29 14:14 (Saite)
Mani vienmēr ir interesējis kāpēc zirgam neliek purneni? Tam ir kāds idejisks pamats? Es domāju tā vispārīgi, ne Upenes gadījumā, jo viņu droši vien var jāt arī bez iemauktiem.
*
[info]inese_tk at 2010-10-29 23:05 (Saite)
nezinu. es reizēm domāju, kāpēc liek. Upenei sāku nelikt, jo viņai bija bišķi purns noberzts un konstatēju, ka tā viņai patīk labāk. ar Lēdiju bez purnenes bišķi bail mēģināt.
tieši nesen ar domāju par tām purnenēm. šķirstīju Latvieti un viņa zirgu un tur bildēs vairāk to purneņu nav, nekā ir. pašai ir kādas 16 gadus senas atmiņas no laikiem, kad bišķi tusēju pa nomu Turaidas muiža un tur ar gandrīz nevienam zirgam purnene netika likta, tik reiz lielie runāja, ka redz ērzelim Dukuram vajagot purneni uzlikt, citādi nevarot šo savaldīt. un, ja jau agrāk ar lielāko daļu zirgu varēja bez purnenes jāt, kas tad ir mainījies? tas, ka mūsdienīgie iemaukti parasti nāk komplektā ar purnenēm?
no otras puses atkal - kaukur lasīju, ka ar purneni esot labāk zirga zobu veselībai, jo ta viņš nevarot brīvi muti virināt un trenzi lieki pa zobiem dauzīt. nezinu, kā ir patiesībā.
a par idejisko pamatu - man jau personīgi liekas, ka jo mazāk zirgs apkarināts, jo foršāk. visi tie speciālie līdzekļi, protams, ar izņēmumiem (ļoti pamatotos gadījumos un prasmīgās rokās) ir tikai zirga apmācītāja/strādātāja slinkuma un nemākulības pietušējumi.

bet es nezinu, es patiešām nezinu. es ir tikai pilnīgs amatieris-diletants, kas ļoti daudz ko pagaidām nesaprot.
Witch-queen of Angmar
[info]lenora at 2010-10-30 12:12 (Saite)
Man ar' nepatīk zirga apkarināšana ar visu iespējamo un neiespējamo, bet purneni gan īsti nevar iemest vienā maisā ar visādiem martingaliem, špruntiem un pesoa gadžetiem. Tas drīzāk ir kā ar segliem un kāpšļiem - pirms čingishana neviens par tādiem neko nezināja, bet tagad tie tik ļoti atvieglo ne tikai cilvēka dzīvi, bet arī zirga muguru.
Purnenes galvenā funkcija laikam bija neļaut pārmest mēli pār trenzi, kas padara vadību neiespējamu (un arī atdauza žokli). Purnene trenzi bišķi nofiksē un tā iedarbība ir tāda maigāka un ir daudz grūtāk saraut trenzi ziegam vienā mutes pusē.
Previous Entry  Next Entry