turpmākās piezīmes par atbrīvošanos no ķīmiskās kosmētikas

Posted on 2010.04.27 at 11:33
Tags: , ,
esmu nonākusi līdz tam, ka manas skaistās dvēseles brīnišķā tempļa ārējai apkopei pa lielam pietiek ar linsēklām un kokosriekstu eļļu.
matu mazgāšana ar linsēklām gan līdz galam nepavilka, tāpēc nopirku Biotēkā šampūnu. un droši vien būs kaukad jānopērk arī skropstene, priekš izejamajamiem gadījumiem, ikdienā tāpat gandrīz vairs nemaz nelietoju.
pamazām vajadzēs ķerties pie sadzīves ķīmijas izvētīšanas, bet tas rādās būt cietāks riekstiņš, jo 1) pašai viss jāsaprot; 2) jātiek galā ar vecākiem; 3) jāizdomā ko darīt ar visu to ķīmijas kvantumu, kuru vecāki savilkuši mājās vēl laikos, kad Rīgā strādāja.


+) tātad zobus, seju, ķermeni turpinu mazgāt ar linsēklām. skujos arī. man patīk. par seju runājot - kad eju dušā, ieziežu seju ar to linsēklu putriņu un atstāju, kamēr nomazgāju visu pārējo - ļoti labi mitrina sejas ādu. vienīgais, kas man mazliet ir apnicis linsēklās, ir smarža - asociējas ar remontu, jo mēs grīdas dēļus apstrādājām ar lineļļu;
+) tā kā mani periodiski piemeklē sausas ādas problēmas, it īpaši rokām pavasarī, meklēju kaut kādas alternatīvas krēmam. tā kā baigai ķīmiķošanai ar dažādu vielu jaukšanu un ņemšanos esmu par slinku un neienteresētu, nonācu pie vienkārši tīras kokosriekstu eļļas - der kā sejas, ķermeņa, roku, krēms. var izmantot kā lūpu balzāmu un masku matiem (un vēl visamkam). nav dārga. tikai iesaku nepirkt šādā iepakojumā, jo tā kā istabas temperatūrā viņa ir vaskveidīga, to ir ļoti grūti izdabūt ārā. es pakausēju silta ūdens peldē, pārlēju ērtākā burkā un piepilināju pāris piles ēteriskās eļļas, lai smuki smaržo. ja viņu smērē uz mazliet mitras ādās, iesūcas ļoti labi, nekas nepaliek eļļains, taukains vai lipīgs. ja neiepatīkas kā krēms, var lietot arī uzturā - esot ļoti veselīga un laba. droši vien vēl ekoloģiskāk būtu sameklēt kaut ko tādu kas tiek ražots tepat LV no LV audzētām izejvielām, bet pagaidām ir labi arī šitā;
+) pati ar dezodorēšanos neaizraujos, jo svīstu minimāli, bet kopš Kārlis lieto dezodoranta vietā sodu, viņš vispār vairs neož pēc sviedriem, arī garas, fiziskas darbdienas beigās. agrāk, kad lietoja parasto dezodorantu un dušželeju, reizēm pat pēc dušas ar uzsvērtu padušu beršanu un rīvēšanu nebija diezko maijpuķīga smarža. mēs vispār sākumā neticējām, ka rezultāts būs tik labs;
+) starp mums, meitenēm, runājot - visām kam riebjas tamponi, paketes, izdevumi par tām un videi ne visai draudzīgie atkritumu kalni, ko tās rada, iesaku:
http://en.wikipedia.org/wiki/Menstrual_cup
http://community.livejournal.com/menstrual_cups/
http://menstrualcupinfo.wordpress.com/
+) ā vēl varu padalīties pieredzē, ko darīt ar sasprēgājušiem lūpu kaktiņiem. pa lielam tas norāda uz A vai E vitamīna trūkumu organismā, tāpēc ātrā palīdzība pirms ēdienkartes pārskatīšanas ir vienkārši uzsmērēt uz sasprēgājuma A vitamīnu eļļā, nu to, ko pārdod aptiekās un parasti lieto pa pilienam uz maizītes;

p.s. nez, vismaz man atklāsme par to cik vienkārši, kvalitatīvi, nedārgi, videi un sev draudzīgi ir iespējams sevi apkopt, ļoti silda sirdi.

Comments:


pikaczu
[info]pikaczu at 2010-04-27 11:43 (Saite)
rakt nevajag, samet aptiekā, kur ir konteiners vecajām zālēm. Tur savācējiem vjadzētu mācēt utilizēt.
lje
[info]lje at 2010-04-27 11:44 (Saite)
ļoti laba alternatīva kokosriekstu eļļai ir tāpati lineļļa. es pirku tirgū pie tantiņas auksti spiesto, no z/s ekstra. viņa gan garšīga, gan veselīga, gan ļoti labi iesūcas ādā.

un piltuve no vienas puses ir kruta, no otras - baigais korķis.
*
[info]inese_tk at 2010-04-27 11:50 (Saite)
no linsēklu eļļas iekšķīgas lietošanas mani mazliet sabiedēja šis:
http://www.baldingblog.com/2006/04/14/flax-seed-oil-and-hair-loss/
bez tam to linsēklu smaržu es patiešām sāku vairs nevarēt izturēt :)

a par piltuvi - ja arī korķis, enīvei, ērtāks, labāks, veselīgāks un biodraudzīgāks par tamponu. paketes man riebušās no laika gala, a tamponus līdz piltuvei pacietu tikai tāpēc, ka nezināju, ka ir kautkas labāks un patīkamāks.
ja negrib meņķeņu laikā iet sēdēt atsevišķā kabūzī un savā nodabā asiņot, tad neko labāku par piltuvi nevaru iedomāties. :)))
lje
[info]lje at 2010-04-27 12:01 (Saite)
tam tur par linsēklām es neticu, bulšits kautkāds :D man pēc logu krāsošanas vīksnās ar bij tā ka nedaudz šķebināja linsēklas, bet tās, kas tirgū, pavisam savādāk smaržo, un eļļa no grauzdētajām sēklām, kas mauprāt vairs nav tik augstvērtīga, garšo vēl labāk, pēc riekstiem vai sazinkāvēl. tiešām iesaku!

es arī par piltuvi nekā labāka un ērtāka pagaidām neesmu atklājusi.
*
[info]inese_tk at 2010-04-27 12:11 (Saite)
nu it kā man ar negribas ticēt tam par tām linsēklām, bet mulsina komentāru daudzums - nu tur nenormāli daudzi cilvēki raksta apmēram vienu un to pašu.

bet ārīgai lietošanai noteikti pamēģināšu kaukad, kad izlietošu kokoseni, paldies.
lje
[info]lje at 2010-04-27 11:50 (Saite)
un manuprāt viss kas vajadzīgs sadzīves ķīmijas aizstāšanai ir soda un etiķis, varbūt citrons. nu ja vajag, tad arī ekotraukulīdzeklis un ekoveļaspulveris/ziepjurieksti. nekā cita.
*
[info]inese_tk at 2010-04-27 11:56 (Saite)
jā, es jau tā aptuveni nojaušu, tik jāsāk darīties un eksperimentēt.
vēl viena lieta ir, ka ar mājas tīrīšanu pa lielam nodarbojas mamma, jo es esmu slinka, strādāju un, pats galvenais - man ir mazliet zemākas prasības par tīrības leveli mājās :)
ю
[info]ttp at 2010-04-27 14:31 (Saite)
o, baigi forši
es gan tik ļoti neesmu saņēmies, bet domāju, ka dzīvoju draudzīgs videi
matiem izmantoju herbālās ziepes + ābolu etiķi (visu laiku aizmirstu tās linsēkas iemērkt
no visādiem krēmiem, man kolēģe taisa pati savējos, bez jebkādiem piejaukumiem un man baigi patīk - http://sites.google.com/site/dabaskosmetika/Home - bišk gan novecojusi info, bet var daudzas lietas sarunāt.
padusēs sodu neesmu berzis, pagaidām ir sāls kristāls jāizlieto - izskatās, ka vēl turēs gadus 3.

ar sadzīves ķīmijām ir grūti - bet man šķiet, ka frosch produktu izmantošana (98% dabiskas izejvielas) jau ir panākums katrā mājsaimniecībā + veļas pulveriem var izmantot tos indijas ziepju riekstus, tie gan diemžēl neiztīra drēbes līdz galam, tāpēc pārgāju uz green force http://www.green-force.info/ - vegānie mazgājamie - ir pat pietiekami lēti un var dabūt pirkumins.lv bodē

par mooncup mājās arī tikai labas atsauksmes dzirdētas

green peace
lai jauka diena
*
[info]inese_tk at 2010-04-27 14:32 (Saite)
paldies, par info apmaiņu :)

lai jauka diena arī jūspusē
anahata
[info]anahata at 2010-04-27 15:25 (Saite)
veselībai un skaistumam sev esmu atklājusi pirtiņu- slotiņas, medu.. ne krēmu, ne ziepes pēc tam pāris dienas nevajag ;)
un zobu pastu no šīs sērijas-
http://www.ezoterika.lv/index.php?part=24&part2=90&part3=&part4=913&us=2146123342&lng=lv
presiite
[info]presiite at 2010-04-27 16:11 (Saite)
man liekas muļķības par linsēklām - tur tad būtu jārij nenormālos daudzumos. bet par lineļļu gan šur tur esmu lasījusi, ka tiešām varot pāršaut pār strīpu (t.i, droši vien liekot viņu visur klāt un vēl pa karotei pirms katras ēdienreizes), nekur gan TIK dramatiskas atsauksmes nebiju manījusi..
ēdot linsēklas gan jāatcerās daudz šķidrumu dzert, citādi būs aizcietējumi. savukārt zarnu patīrīšanai super darbojas linsēklas+ābolu sula, vismaz man parasti jau pusstundas laikā uznāk emerdžnesī :) ļoti labu salīdzinājumu kkur lasīju - ieliec linsēklas bļodiņā, pielej daudz ūdeni - būs gļotains un slidīgs, ielej maz - paliek sauss un saķepis. attiecīgi zarnās :)
man vienmēr ir bijusi sajūta,ka ar ziepēm īsti nenomazgājos, tikai uztaisu vēl vienu kārtu,īstenībā tas pats ar visām eļļām, tāpēc man tīrības sajūtu dod sāls+soda+kafijas biezumi.un pēc tam ar medu karstā dušā vai pirtī bišku iepliķēties, vismaz jūtos tīra un mīksta :)
elīna
(Anonīms) at 2010-04-27 16:34 (Saite)
Kā tiek lietota tā soda? Cik daudz sodas uz kādu ūdens daudzumu jāšķīdina?
Pats jau 2 mēnešus mazgājos tikai ar ūdeni un atsauksmes vislabākās. Arī matus tikai ar ūdeni, bet tie gan reti tiek palaisti garāki par pāris milimetriem.
K
[info]rkktzd at 2010-04-27 17:36 (Saite)
ja mati taadi, ka jau bishk karaajas, tad diezgan kruta ar linseeklaam mazgaat - paliek taadi pinkaini, nu man patiik, daudziem jau nee. soodu nu nez, panjem mazaa traucinjaa uudeni, ieber kaadu shkjipsnu sodu, izshkjiidini un ar pirkstiem iesmeeree smirdiigajaa vietaa. rekomendeeju pagaidiit liidz nozhuust un tad var nedeelju nemazgaaties un nesmirdeet
*
[info]inese_tk at 2010-04-28 10:42 (Saite)

es par to sodu uzzināju no draugiem.lv dmb grupas diskusijas

"Es pēc iepriekšējās diskusijas šajā grupā pārgāju uz sodu, gandrīz gads jau būs pagājis. Lietoju gan ar ūdeni izšķaidītu, gan pussausu ar tējaskoka eļļiņu biskiņ, efekts jau pārsteidzošs un vasarā arī, vienīgais, bija pāris reizes āda tāda sāpīga un kā "miza" tumša izveidojās, nezinu, vai nu ar sodas koncentrāciju pārspīlēju, vai nu no somas vai apģērba kāds saberzums, būs jau jāizpēta. Domāju, ka viss ir atkarīgs individuāli katrai no ādas un komplekcijas un vēl kā, bet ticu, ka nu jau nekas slikts nevar būt. Par tām kokos un citām eļļām ir jautājums, vai viņas poras neaizsit? Jo vieta tāda tiešām maiga.

Atbildot uz jautājumu par lietošanas biežumu... 1x dienā no rīta apmēram pustējkarotīti kārtīgi izšķīdinot ūdenī. Un katru vakaru tas viss tiek nomazgāts

soda tiešām ir labs dezodorants. to samaisa ar ūdeni, proporcija ar laiku piešaujās. labi izšķīdina, lai nav kādi netīkami kristāliņi iekšā.
ieziež. tur labi un izpaliek visādu tur aumīnija sāļu nelāgā iedarbība.

Soda neaizkavē svīšanu. Svīdīs tik pat cik iepriekš, bet neodīs. Principā tāds pats princips kā kalnu kristālam, taču man personīgi tas nedarbojas vienmēr. Bet soda strādā perfekti. Tā, ka esmu atteikusies no visiem citiem dezodorantiem un lietoju tikai sodas ūdeni.. kalnu kristālu tikai dažkārt vakaros pēc dušas, ja mazliet apskādēta padušu āda vai arī, kad nav pa rokai soda.
Tumšas drēbes sodas ūdens nesmērē. Vajag tikai pagaidīt, kamēr paduses nožūst.

Mans ieteikums, kā lietot ir tāds. Ņemam mazu trauciņu... Vislabāk mazu, seklu krūzīti vai miniatūru bļodiņu (nu tādu, kurās visādas mērcītes lej). Tajā ieber "uz aci" drusciņ sodas. Nu tā apmēram 1/2 tējkarotīti un drusciņ pielej siltu ūdeni (nezinu, cik tas daudz, bet nu varētu būt apmēram 3-4 ēd. karotes). Tad tā pat ar pirkstiem samaisa, līdz soda izšķīdusi un smērē iekš padusēm. Tā pat ar plaukstām. Un tad tikai atliek noskalot rokas un izskalot krūzīti, kā lieta darīta. Kamēr tur šo un to daries, paduses nožuvušas un var vilkt apģērbu

Padalīšos ar vēl vienu recepti, t..s sausajai metodei. Izmantot var tajos gadījumos, kad nav laika gaidīt līdz paduses izžūs, vai, kad ātri jāpārģerbjas un tad, ja āda ir īpaši jutīga vai traumēta (pēc skūšanās)
1 daļa sodas
1 daļa kukurūzas ciete
pa dažiem pilieniem lavandas un tējas koka ēteriskās eļļas.
Sausās sastāvdaļas ieber burciņā, aizskrūvē un labi sakrata, lai samaisās. Piepilina ēteriskās eļļas un vēlreiz visu rūpīgi sakrata. Piepūderē paduses pēc vajadzības. Dezodorantam piemīt viegla ziedu smarža un tas darbojas antiseptiksi pateicoties tējaskoka eļļai.

Kā man patika, ka pēc minimaratona noskriešanas svētdien es smaržoju tikpat svaigi kā iznākusi no dušas, nekādas sliktas smakas! Tas viss pateicoties sodai! Paldies!

soda tīri labi darbojas kā pretsviedru, pretsmakas līdzeklis. Sviedru izdalīšanās netiek nobloķēta, tie bik izdalas, bet nekas neož.
Varbūt pie ļoti, ļoti lielām aktivitātēm tā 100% nepasargās, to es īsti nezinu, jo vnk nav nācies pārbaudīt.
Veicamās darbības---> pirkstu galus saslapina ūdenī, tad ieliek sodā, kura pielīp, tad to visu saberzē ar pirkstu galiem, ļaujot, lai soda mirkli pakūst un, kamēr vēl mitrs, iesmērē padusēs. Nju kaut kā tā.
Iesaku pamēģināt!

Ja dara kā Tu aprakstiji, drusku var sakairināt plāno un jūtīgo padušu ādu. Sevišķi, ja vēl bieži skujās. Es tomēr mazā ūdens daudzumā (kruzītē) izšķīdinu kādu pustējkarotīti šo balto brīnumpulverīti un tad tā ar plaukstām iesmērēju"
(Anonīms) at 2010-05-07 13:13 (Saite)

Re: es par to sodu uzzināju no draugiem.lv dmb grupas diskusijas

Hmm ļoti interesanti. Mana mamma kā biologs saka, ka nekas labs kombinācijā sviedri+soda nevar sanākt. Lietojot ilgstoši, var rasties aizsērējumi, kairinājumi un kas tik ne. Ūdens+soda ķīmiskā rekacija jau tā= ogļskābā gāze. Kad tas ir ciešā saiknē ar ādu (iedomājies, ka ādai visu laiku ir kairinājums no tās gāzes), turklāt ilgstoši, nu nezinu..
brr
[info]brr at 2010-04-29 10:41 (Saite)
Interesanti. Paldies!

Dušas želejas vietā varu vēl ieteikt samaltas auzu pārslas ar drusciņu kafijas.

P.S. Vari ieteikt vēl kādu citu nedārgu kokosriekstu eļļu? skatos, ka šī ir ražota Indijā. Ņemot vērā cik ļoti sabeigta daba ir tur, pilnībā izvairos no turienes nākušiem produktiem. Gan jau ka ne vienmēr tie ir pilnīgi draņķi, bet ej nu atšķir, kuri ir kuri.
*
[info]inese_tk at 2010-04-29 11:16 (Saite)
nezinu. pati līdz šim esmu pirkusi tikai vienreiz un to.
cik nu info vākšanas procesā sapratu - lētāk var dabūt sūtot no ārzemēm un lielāku tilpumu.
Previous Entry  Next Entry