aprīlis

Posted on 2022.04.09 at 11:54
Tags: ,
bijām Saldū pie K mammas. pareizāk sakot, laukos. Kursīšos. tas ir vēl ~30 km no Saldus uz Lietuvas robežas pusi. K vecākiem tur ir lauku īpašums, kurā viņi pirms 7 gadiem uzcēla smuku (no ārpuses) māju. ap māju ir pāris hektāri lauksaimniecības zemes, tālāk mežs. arī īpašumā. tuvākie kaimiņi ļoti tālu. ļoti garš piebraucamais ceļš no grantinieka. K tētis pirms ZSV nokrita ar insultu un palika uz gultas. dzīvo pansionātā. K mamma ir sapratusi, ka savos gados netiek viena ar to māju galā. viņai ir arī dzīvoklis Saldū. ja mēs gribētu, mēs varētu to māju dabūt sev un iet tur dzīvot.
tur lielā mērā ir viss, par ko esmu daudz sapņojusi - lauksaimniecības zemes pietiktu 2-3 zirgiem. līdz pašai mājai nāk stirnas un brieži. mežā varētu ierīkot ekskluzīvu un pilnīgi privātu Ieejas taku, izvērst piedāvājumu paciņu, piedāvāt nakšņošanu, zvēru un putnu vērošanu utt. utjpr. varētu visu izdomāt un sataisīt ritīgi kruti. praktiskā ziņā viss pilnīgi saiģot. bet tiklīdz es jautāju, ko saka mana sirds, tā dzirdu izmisīgu pretošanos.
un tas pat nav K vecāku dēļ (vismaz man tā liekas). attiecības ar viņiem nav vienkāršas. ne man, ne K. bet viņi pret mani nekad nav bijuši slikti, ir atbalstījuši praktiski un finansiāli utt. vienkārši mēs dzīvojam uz dažādām planētām un mums ir pilnīgi atšķirīgi pasaules uzskati. galvenais iemesls (vismaz man tā liekas) ir tas, ka es nejūtu vispār nekādu saikni ar to reģionu, vietu, zemi. man neriebjas, es varu braukt ciemos utt, bet es nespēju iztēloties kā varētu tur apmesties uz dzīvi. es noteikti varētu piejaucēt pašu māju un mežu. līdz kaut kādai robežai. bet tas arī viss.
līdzīgi kā man bija ar Āgenskalnu. man ritīgi patika mūsu dzīvoklis. tiešām. un Āgenskalns pilnīgi noteikti ir ļoti skaists un romantisks un foršs. bet to divu gadu laikā, ko es tur nodzīvoju, es tā arī nesajutos kā mājās. dzīvoklis bija mājas, bet viņš it kā peldēja tādā ne-māju izplatījumā. nebija slikti, bet nebija kā mājās. bija kā ciemos. domājot par Saldu un Saldus apkārtni tā sajūta ir vēl izteiktāka. es nevaru iztēloties, ka varētu justies tur kā mājās.
mana sirds dzied Vidzemes ziemeļaustrumos. Smiltene, Trapene, Gaujiena, Alūksnes rajons, Igaunijas pierobeža. es kaut kādā random Igaunijas pierobežas mežu masīvā varu acumirklī sajusties kā mājās, bet, lai cik reizes nebūtu klīdusi pa Aizupju mežiem, tie man liekas sveši. lai gan man pat tur jau ir dažas savas takas un daži koki, ar kuriem mēdzu aprunāties
ir kaut kā bēdīgi un stulbi, ka tev kā uz paplātes piedāvā kaut ko, par ko esi sapņojis, bet tu tā vienkārši negribi.

Comments:


austra
[info]au at 2022-04-09 12:49 (Saite)
es pilnīgi saprotu, lai gan pat esmu iemīlējusi zemi daudz tuvāk, ieprecējusies pieKuldīgas mežos un laukos, bet kaut kas zem Saldus - tas ir ļoti svešs. ļoti. pilnīgi piekrītu Tavai sirsniņai.
*
[info]inese_tk at 2022-04-09 12:55 (Saite)
jā, ja runājam par Kurzemi, tad Kuldīgas, Sabiles, Kandavas, Talsu, Kabiles gals man laikam būtu mazdrusciņ vieglāk sagremojams kā potenciāla dzīves vieta.
J. S. Badger
[info]217 at 2022-04-09 13:13 (Saite)
man līdzīgi bija ar māju, ko gandrīz nopirkām tikko - ļoti plaša (nedaudz remontējama), ar smuku, lielu dārzu, bet nu neīstajā pilsētas pusē, neīstajā dzelzceļa pusē, pat ne otrā valsts galā, bet tikai 10min ar kājām no vietas, kur gribētu dzīvot, un viss, es jau kopš uzsākam pirkšanas procesu, jau sāku domāt, kā pārdosim un pārvāksimies tur, kur man gribās pēc pāris gadiem...
tad pēc mēneša parādījās tieši tāda māja, kādu gribēju un tiesi tai ielā, kur gribēju... atteicām pirkt to pirmo un tagad pērkam to, ko redzet, sirds priecājas

es vienmēr smejos, ka šādas iespējas, kur it kā viss ir sapņaini, bet sirds saka nē, ir tāpēc iedotas, lai tu labāk varētu noformulēt visumam, ko tieši un kur gribi :D nu, piemēram, ka tomēr nederēs zemgalē, ka vajag to pašu, bet tomēr tikai un vienīgi vidzemē... un gan jau uzradīsies :)
*
[info]inese_tk at 2022-04-09 13:51 (Saite)
jā, es lasīju un priecājos, ka Tev būs tā foršā māja :)

mēģinot iztēloties kā būtu, ja es dzīvotu tajā Aizsaldū, neskaitot prieku par dzērvju bariem pie pašas mājas utt. es instantly jūtu aizkaitinājumu un dusmas. droši vien tas ir tāds visai spilgts signāls, kuru nevajadzētu ignorēt.
nova
[info]nova at 2022-04-09 15:24 (Saite)
Tā ir. Es arī jau vairāk kā 2 gadus nevaru iedzīvoties, lai gan objektīvi nav ne vainas. Un man arī ir bijis paplātes variants, no kura atteicos un dēļ tā jutos ne visai labi, bet tomēr labāk nekā, ja būtu piekritusi.
basta
[info]basta at 2022-04-09 16:09 (Saite)
Jap. 3 gadus bērnībā dzīvoju Zemgalē netālu no Lietuvas robežas un nekad nekur neesmu juties tik neiederīgs. Turklāt, atšķirībā no visādām ārzemēm, tai it kā būtu jābūt 'dzimtenei'. Bet nē. Dzimtene ir Ziemeļlatvijā.
Antuanete
[info]antuanete at 2022-04-09 17:46 (Saite)
Ļoti labi saprotu, es arī nespētu uztvert kā savu vietu neko, kas ir uz rietumiem no Rīgas.
Previous Entry  Next Entry