Janvāris 22., 2013


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
13:06
pieraksti uz maliņām

VKKF = perfektais veids, kā panākt, lai cilvēki nelasa (un ditto par visu pārējo atbalstīto kultūru)
atbalsta veidi, kas attiecas uz "procesu", nevis "produktu" (jo literatūra taču nav produkts, Ieviņ!) = perfektais veids, kā panākt, lai tos nelasāmos tekstus nedrukā
"rakstnieku pabalsts" (vai kā nu saucās tā ideja par naudas došanu rakstniekiem, kuriem nav pat "brauciena/projekta", par ko dot naudu) = perfektais veids, kā panākt, lai pat tie nelasāmie/-ītie teksti netiktu uzrakstīti

kas interesanti, tad šī ir pilnīga win-win situācija, jo rakstniekiem šī ideja patīk ("es varu rakstīt, bet varu arī neko neuzrakstīt, un man neviens neko nevarēs pateikt, jo es taču neražoju produktu - un man par to visu dos naudu"), tiek ietaupīti resursi (jo nekādas grāmatas nav jādrukā), lasītājiem arī tas viss patīk (tomēr kautkā nepatīkami atzīt, ka tu neesi nekāds intelbeņķis un attiecīgi neesi izlasījis kārtējo pavārgrāmatu/ceļojuma aprakstu/n shit, labāk ka tā visa vienkārši nav), un pat darba devējiem tas patīk, jo seriously, kurš gribētu sev darbinieku, kas var vēsā mierā parakstīties uz šādu darījumu, t.i., labāk saņemt mazāk naudas par neko nekā vairāk naudas par kaut ko? nu un citiem rakstniekiem, tiem, kas actually raksta un strādā un tā, arī tas patīk, jo nenotiek pārmērīga ētera piesārņošana.
cheers.

pārapdzīvotība nav nākotnes problēma, tā ir šodienas problēma. arī visādu rakstnieku nav par maz, viņu ir par daudz, tāpēc daļu ir vērts neitralizēt, un šitais te tak ir daudzkārt humānāk nekā ielaist lodi pierē.

(16 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]annuska
Date:22. Janvāris 2013 - 14:28
(Link)
nu es kā cilvēks, kas pirms pāris mēnešiem saņēmis radošo stipendiju, saprotu, ka gadījumā, ja es neuzrakstīšu grāmatu (kuras sarakstīšanas process ir atbalstīts), man šajā reizē patiešām varbūt arī stipendiju atpakaļ atmaksāt neliks - ja vien uzrakstīšu atskaiti, ka kaut kas ir darīts, bet toties tad citreiz es varu uz naudu vairs nepretendēt. un arī tas, ko tu sauc par rakstnieku pabalstu, vairs nepienāksies tiem, kas vairākus gadus nepublicējas. attiecīgi, tie, kas šo naudu dabū (tātad ir jau iepriekš kaut ko izdarījuši), ir ieinteresēti to saņemt arī turpmāk un čakli raksta. tā kā neceri:)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:22. Janvāris 2013 - 16:18
(Link)
ATRUNA: Turpmāk lasāmais ir tikai manas personīgās pārdomas-par-tēmu, jo man šķiet interesanta šī situācija, un nekādā veidā neapceļ rakstniekus, kas strādā sistēmā, un nepropogandē šīs sistēmas graušanu - mans izteikums par šo kā win-win situāciju bija pilnīgi nopietns un bez ironijas

enīvej, es laikam kaut kā neskaidri izteicos, jo tas, ko tu saki, visnotaļ iekļaujas šajā noslēgtajā un rekursīvajā sistēmā: tu saņem stipendiju, lai uzrakstītu grāmatu, lai varētu dabūt nākamo stipendiju, lai uzrakstītu nākamo grāmatu - un būtu taču netaisnīgi tev nedot nākamo stipendiju tikai tāpēc, ka VKKF nav atbalstījis grāmatas izdošanu?
tie, kam stipendiju sistēma ir pārāk stresaina, saņem pabalstiņu, lai triju gadu laikā izspiestu no sevis pāris publikācijas, lai turpinātu saņemt pabalstiņu

šajā sistēmā izdevējs ir nepieciešams tikai nosacīti (ņemot vērā to, ka viņa izmaksas lielākoties var apmaksāt grāmatas izdošanas projekts, kas iesniegts VKKF), un lasītājs nav nepieciešams vispār.

protams, lasītājs VAR tur figurēt, tāpat kā var figurēt komerciāli (t.i., ar mērķi pārdot) izdota grāmata, bet tas nu nepavisam nav obligāti.

...kas ir arī apmēram tas, ko es gribēju pateikt, nu tb ka rakstnieki, kurus nelasa, ir ērti iegrūsti Sistēmā, kas ir viegli apgreidojama uz 3 gadu ciklu un vēl vieglāk uz mūža pabalstu (pietiek tikai izveidot VKKF atbalstītu literatūras portāliņu, kas reizi trijos gados publicētu visus pabalstītos rakstniekus, lai atskaitītos tautai par to, ka viss notiek)

un pats interesantākais ir tas, ka šajā sistēmā rakstniekiem nu nemaz, nemaz nav jāsatraucas, ja viņus nelasa un viņu lieliskās idejas un citas figņas nenonāk līdz lasītājam. savā ziņā tas ir pat kontrindicēts - uzrakstīsi kaut kādu bestselleri, un varbūt tev nākamreiz stipendiju neiedos, ja jau reiz tik veiksmīgi pārdodies, un visa tava nākotne būs pakļauta riskam - jo viena stipendija garantē otru (ja vien rakstnieks baigi nenolažojas), bet viens bestsellers nevienā acī negarantē ne otru, ne trešo.

ja man būtu kaut drusciņ vairāk konspirācijas teorijas gēna, tad es teiktu, ka tas viss ir tā uztaisīts, lai līdz minimumam samazinātu rakstnieku - jo īpaši labu rakstnieku - ietekmi uz sabiedrību, pie tam uzbūvējot visu tā, ka Sistēma Apēd Visu. pietiek tikai kādam zaļam pankam nobļauties, ka māksla pieder tautai un dirsā valdību!!!, un HLAPC viņu uzaicina uz pasākumu projektiņu radošo braucienu stipendiju grāmatu un vēlvienu stipendiju, un pēkšņi izrādās, ka "tauta" ir kautkādi zemiski komentētāji internetos, bet valdība ir dirsā tikai tāpēc un tikai tik lielā mērā, cik viņa jaunais bilingvālais dzejas izdevums samta vākos ir atbalstīts daļēji, nevis pilnībā.
bet es neesmu ne konspirators, ne panks, tā ka viss kārtībā :)
[User Picture]
From:[info]annuska
Date:22. Janvāris 2013 - 19:55
(Link)
tu praksē daudz zini tādu grāmatu, kurām atbalsta sarakstīšanu, bet pēc tam neatbalsta izdošanu?

rakstnieki, kurus nelasa, vienmēr ir bijuši un būs, tostarp labi rakstnieki. labāk lai viņi ir sistēmā, nekā kapā

un nē, es gan šo tavu ierakstu īsti neuztveru kā par mani, bet gan par tevi - ņemot vērā regularitāri, ar kuru tu cepies par šo tēmu, ieraksts vēsta par kaut kādu tavu sāpi. ceru, ka tā ir par lv literatūras likteni.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:22. Janvāris 2013 - 20:48
(Link)
Par pirmo - nezinu, bet varētu taču būt tā, ka cilvēks cītīgi raksta, bet uzraksta sūdu? Bet, ja stipendija nozīmē izdošanu, tad tas ir diezgan jokaini, jā.

Un par rakstniekiem, kas ir sistēmā, ne kapā, pilnīgi piekrītu, un tas jau mums tur augstāk bija norādīts

Bet nē, es neuztraucos par lv literatūras likteni =/ Es uztraucos par sevi, un par to, ka pati sevi varu ieraut tādā sakāvnieciskā sistēmā, kura man neļauj saskatīt, ka es rakstu sūdīgi tad, kad es rakstu sūdīgi. Vai, precīzāk, iedod defolto domāšanu, ka es rakstu labi, pat ja es rakstu sūdīgi. (Nu piem stipendē grāmatu un pēc tam to automātiski izdod, jo bija taču stipendija, značit grāmata laba - vot manā izpratnē tas ir Stīvena Kinga šausmu romāna sākums, apmēram ekvivalents "ar salauztām kājām guļu grāvī un man tuvojas mana lielākā lasītāja ar šprici rokā", bet tu par to tā mierīgi runā.)
Un panika jau ir konstanta, jo nevar taču zināt, kurā brīdī šitais pašapmāns sākas, nav jau tā, ka tas būtu kautkāds unikāls latvju sistēmas rakstnieku izgudrojums.

Un kā to zināt. Un kāpēc cilvēki par to Neuztraucas un Nerunā. (Droši vien tāpat kā Neuztraucas un Nerunā par daudzām citām lietām.) Un ko ar to darīt. Un kas notiks, ja es par to vairs neuztraukšos.
[User Picture]
From:[info]annuska
Date:22. Janvāris 2013 - 21:05
(Link)
ja kāds uzraksta sūdu un to tāpēc neizdod, tad jau arī pēc tam vismaz krietni padomā, vai tam autoram dot nākamo stipendiju. taču, ja tu spriedīsi par to, cik labi tu raksti, pēc tā, cik daudz tevi lasa/pērk - arī šis rādītājs var, ne vienmēr, bet dažkārt tomēr arī maldināt.

vēl jau ir arī tas, ka šo to nevar uzreiz novērtēt, tāpēc vajag radīt/izdot arī ar risku, ka nebūs labs, lai ir tas process un laiks tad atsijā. nav iespējams drukāt tikai labas grāmatas. un ne jau sistēma ir atbildīga par rakstnieka pašapmānu.

kad es gribēju izdot sūdīgu grāmatu (nu, neteiksim, ka galīgi sūdīgu, bet negatavu), man to pateica potenciālais redaktors. un jā, man bija bijusi stipendija, taču man nenāca prātā prasīt stipendiju citai grāmatai, jo šī nav atbalstīta. izdevniecība to tobrīd vienkārši neiesniedza. es paraudāju un uzrakstīju labāk:)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:22. Janvāris 2013 - 21:42
(Link)
nuja, tas arī, t.i., rakstot iepriekš, es arī smuki atcerējos visādus latvju rakstniekus, kas nav atbalstīti, ir izdoti, un ir sūdīgi un neizskatās, ka domā, ka ir sūdīgi :) tas, protams, manu paniku nevienā acī nemazināja.

bet tavs redaktors taču ir daļa no sistēmas (t.i., redaktora skatījumā, tāpat kā tavā, grāmata ir laba tad, ja pēc tās izdošanas tev bez liekas žņaugšanās iedod jaunu stipendiju), un arī tu šajā komentārā tieši tā arī definē labumu - iedod vai neiedod stipendiju, iesniedz vai neiesniedz atbalstam. [fun fact: pēc tavas mērauklas manis rakstītie teksti būtu objektīvi sūdīgi, jo Zvaigzne ABC neiesniedza manas grāmatas projektu VKKF]

a par to, cik lielā mērā sistēma ir/nav atbildīga par rakstnieka pašapmānu, a zini, figviņzina. tāpat kā tagad par padomjlaika konkunktūristiem tomēr pamatā saka "tolaik jau citādi nevarēja" (lai arī ir taču daudzi, kas peldēja pret straumi), ganjauka, ja šī sistēma mainītos/sagrūtu, tad pēc tam daudzi teiktu "tolaik jau citādi nevarēja, bija jāraksta tā, lai VKKF atbalsta". tieši tie paši cilvēki un tieši tajā pašā tonī, kādā tagad pieprasa pabalstiņu.
[User Picture]
From:[info]annuska
Date:22. Janvāris 2013 - 22:15
(Link)
cik saprotu, zvaigzne tak tevi izdeva/izdos bez tā atbalsta, bet man toreizējā neiesniegšana nozīmēja arī neizdošanu, vismaz pāris gadu pagaidīšanu, jo redaktora skatījumā (un ne tikai) grāmata vienkārši nebija gatava, ar vai bez atbalsta. un jā, es arī patiešām uzskatu, ka kkf atbalsts ir zināms rādītājs, ciktāl es cienu ekspertu komisijas locekļus. ja es necienu viņu viedokli, tad ne.

tā kā manā skatījumā kkf ir drīzāk patīkams bonuss nekā ļauna sistēma, bet var jau protams domāt, ka felsbergs un deģis peld pret straumi:)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:22. Janvāris 2013 - 16:48
(Link)
(piezīmēsim, ka oriģinālais ieraksts "as is" tiešām ir debīls, kamdēļ arī bija piezīme par piezīmēm uz maliņām, nu tb es saprotu, ko gribēju teikt, bet saprotu, ka citi nesaprot. un ir okei arī tad, ja saprot, bet nepiekrīt)
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:22. Janvāris 2013 - 14:33
(Link)
Nevar takā ar kredītreģistru? Vienreiz naudu dabūji, saprati, ka rakstnieks no tevis nekāds, otreiz uz mūsu krājkasīti nenāc.
[User Picture]
From:[info]annuska
Date:22. Janvāris 2013 - 14:38
(Link)
tā jau arī ir
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:22. Janvāris 2013 - 16:29
(Link)
ir, ir tā, nu tbš cilvēki godīgi strādā, dabū savas stipendijas, uzraksta atskaitītes, dabū vēl stipendijas un tā tālāk. sistēma strādā visnotaļ normāli un ērti.

that said,
kas ir pēdējais mūsdienu latviešu rakstnieks, ko tu esi lasījis, un pirms cik ilga laika tas notika?
kad pēdējo reizi tev ir bijusi sajūta, ka latviešu rakstnieks no sirds vēlas, lai tu, jā, tieši tu, nopērc un izlasi viņa grāmatu? vai šis rakstnieks bija VKKF atbalstīts autors? (hint: Felsbergs un Deģis nav VKKF atbalstīti ;))
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:22. Janvāris 2013 - 16:32
(Link)
Nu, pēdējo rindkopu uz mani lūdzu neattiecināt. Man ar latviešu kino jau smagi iet. :)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:22. Janvāris 2013 - 16:38
(Link)
Tāda jau ir tā sistēmas būtība, ka cilvēks normālais nospriež tipa "lai jau tie rakstnieki ņemas, no manis viņi dabū daļu no manas nodokļu naudas un ar to viņiem arī pietiek", un rakstnieks normālais nospriež "lai jau tie cilvēki mani nelasa, es no viņiem dabūnu viņu nodokļu naudu un ar to man arī pietiek", un visi ir laimīgi.
[User Picture]
From:[info]ravejsledzejs
Date:22. Janvāris 2013 - 16:46
(Link)
bļeģ! kāpēc es vēl lasu latviešu autorus...

/jāsāk domāt, kuru psihdakteri apmeklēt pēc atgriešanās LV.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:22. Janvāris 2013 - 16:47
(Link)
aha :)

a ko lasi, starp citu?
[User Picture]
From:[info]ravejsledzejs
Date:22. Janvāris 2013 - 17:04
(Link)
nu es visu savu grāmatu kaudzi aizsūtīju uz LV (palicis ir Plūdonis un Bībele latviski). pirms tam man te bija I.Šķipsna un pirms tam pāris cibiņi. tagad jau sanāca tā, ka es pēdējos pāris gadus kaut ko pārskrējienā mēģinu lasīt savu atvaļinājumu aikā, kad esmu LV. šeit man latvistāniski maz kas tapa lasīts - nu nav papīrs tas vieglākais nesamais... toties man jau ir vesels saraksts grāmatu, kuras nopirkšu un lasīšu, kad būšu LV (N.B. priekš sevis, pirms braucu uz LV jāsameklē, kurš mani NElaidīs iekšā grāmatbodēs; a to es neizdzīvošu līdz darba atrašanai un pirmās algas saņemšanai).
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba