Maijs 2., 2023


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
09:12
"Postmodernisms ir sūds, mums vajag atgriezties pie modernisma idejām"
un
"PSRS bija sūds, mums vajag atgriezties pie sociālisma/komunisma idejām"
...ir apmēram vienas struktūras un loģikas argumenti; postmodernisms nav kustība, tas nav sajūsma, tas ir termins, kas ieviests, lai kritizētu šo stāvokli, postmodernisms ir diagnoze, tas ir case study "kā izgāja šai civilizācijai, kura bija dikti sapriecājusies par modernismu"

Es pat nezinu, cik šie argumenti ir nepareizi, vai sekvences sociālisms=>sovjetisms un modernisms=>postmodernisms ir neizbēgamas vai, tieši otrādi, hērakleitiski neatkārtojamas, bet, ja cilvēks pieņem vienu argumentu kā valīdu (ne obligāti patiesu vai morālu), tad būtu kā valīds jāpieņem arī otrs

Jā, šis ir ieraksts, kurā es plānoju beidzot uztaisīt banoto jūzeru listi, cuz I'm so, so tired of your bullshit, labi draugi saņem 1x brīdinājumu

(24 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:2. Maijs 2023 - 09:32
(Link)
Bet pag, modernisms, postmodernisms utt. primāri ir paskaidrojoši jēdzieni konkrētām izpausmes formām uztveres nesarežğīšanai. Kāda tur atgriezšanās vai neatgriezšanās...
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:2. Maijs 2023 - 11:34
(Link)
Modernisms, manuprāt, ir uzskatāms arī par ideoloģisku uzstādījumu
[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:2. Maijs 2023 - 11:47
(Link)
Postmodernisms jau arī, ja no tāda skata punkta
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:2. Maijs 2023 - 11:56
(Link)
PSRS ideoloģijas arī xD
Bet man šķiet, ka tas lkm nav svarīgākais
[User Picture]
From:[info]nistagms
Date:2. Maijs 2023 - 11:15
(Link)
kopumā argumenti tiešām šķiet līdzīgi, bet man ir aizdomas, ka tas ir tāpēc, ka esam no vājprātīgās PSRS teritorijas - modernisms noteikti noved pie postmodernisma, bet vai sociālisms obligāti novestu pie 'sovjetisma' (laikam gan nemaz nezinu šī vārda patieso definīciju)? ja tas attīstītos, piemēram, Rietumeiropā vai Amerikā, nevis Krievijā?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:2. Maijs 2023 - 11:33
(Link)
Nu, kaut kāds skeptiskāks/pašrefleksīvāks/piesardzīgāks modernisms, kurā šaubas būtu iestrādātas organiski, varbūt ka nenovestu
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:2. Maijs 2023 - 12:46
(Link)
protams, ka nenovestu pie sovjetisma, sociālisms jau attīstās eiropā, nav citu variantu. kaptālisms acīmredzot ved mūs aizvien dziļākā bedrē, kurā izteikti lielākā daļa (sevišķi jaunatne) kļūst aizvien nabadzīgāki, kamēr korpopratīvā alkatība piedzīvo nebijušu nekaunību un rekordpeļņas krīzes laikā.
savukārt komunisms nekad un nekur nav bijis.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:2. Maijs 2023 - 12:48
(Link)
Bet vai modernisms obligāti noved pie postmodern condition?
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:2. Maijs 2023 - 13:11
(Link)
nemācēšu komentēt.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:2. Maijs 2023 - 12:55
(Link)
(es gan argumentētu, ka komunisms zināmā formā pastāvēja t.s. "primitīvajās sabiedrībās", sk. Marshall Sahlins "The Original Affluent Society", bet tagad acīmredzami nav ieviešams pārāk lielās populācijas dēļ + es neesmu pārliecināta, ka cilvēki būtu gatavi tādai sociālajai sensitivitātei, kas ir nepieciešama, lai šādā sabiedrībā izdzīvotu)
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:2. Maijs 2023 - 13:15
(Link)
pierunāji. es biju domājis valstiskā līmenī. var aŕī teikt, ka arī atsevišķos klosteros ir komunisms. iespējams arī hipiju kopienās bija kaut kas uz to pusi.
nezinu vai ir iespējams, bet zinu, ka arī par šobrīd pastāvošo sistēmu pagātnē ir teikts, ka tāda dažādu iemeslu dēļ nevar pastāvēt. tāpē turpināšu nezaudēt ticību labajam.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:2. Maijs 2023 - 14:12
(Link)
patiesībā man ir šaubas par to, vai trū komunisms ir iespējams "valstiskā līmenī" tādā ziņā, ka varbūt tas ir nekompatibls ar to, ko mēs uzskatām par "valsti"
From:[info]pet
Date:3. Maijs 2023 - 15:58
(Link)
Esmu lasījis kritiku par to, ka komūnisma (tieši no 'komūnu' vārda) problēma valsts līmenī ir tāda, ka tas balstās uz savstarpējo attiecību principiem kas darbojas tiktāl, cik cilvēks to visu psiholoģiski var uztvert kā savu komūnu, kas ir ierobežots ar to skaitu/loku, ko ir iespējams personīgi normāli pazīt (Dunbar's number). Attiecīgi mazā mērogā tas viss var normāli notikt, gan vēsturiski medniekvācēju kopienu līmenī, gan mūsdienās (Izraēlas pagājušā gadsimtā veidotās kibbutz komūnas manuprāt ir ļoti spēcīgs piemērs), taču tas viss salūst pie lielāka izmēra, jo "komūna no komūnām" vairs tā īsti nestrādā, tur jau tas tiek psiholoģiski uztverts kā "kaimiņcilts pārstāvis" un vairs nav tīri savējais, kam vienmēr dot pēc vajadzībām un rēķināties uz ilgtermiņa attiecībām kā kontrolējošo faktoru.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:2. Maijs 2023 - 14:37
(Link)
Labprāt kādreiz padziļināti padebatētu par šo tēmu, bet šeit neuzplīšos, pārāk labi saprotu nogurumu no visa kā
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:2. Maijs 2023 - 14:43
(Link)
Tu piereģistrējies pie tiem, kas dabūtu vismaz 1, ja ne 2 brīdinājumus pirms bana, nerausties xD
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:2. Maijs 2023 - 14:44
(Link)
Novērtēju :) Bet, nu, šobrīd man ir pārāk pilna galva ar pilnīgi citas markas zāģu skaidām anyway
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:2. Maijs 2023 - 19:49
(Link)
Ak, mapat, Tu vienīgais zini, ko dusmīgai un nogurušai feministei dzīvē vajag <3
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:2. Maijs 2023 - 19:56
(Link)
Grūtāk spriest par postmodernismu/modernismu, bet sociālisms ir izmēģināts 50+ dažādās valstīs pa visu pasauli un katru reizi novedis pie sovjetizācijās. Marksisms ir subversīva, totalitāra ideoloģija, kas kalpo pašiem ideologiem un TIKAI, neatkarīgi kādā mērcē un dekōrā, news@101.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:2. Maijs 2023 - 20:00
(Link)
Postmodernais stāvoklis savukārt drīzāk būtu raksturojams kā globāla parādība, kas ietvēra pat valstis, kurās neviens uz modernismu neparakstījās, tā ka šis arguments attiecas uz abiem apgalvojumiem
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:2. Maijs 2023 - 20:26
(Link)
Atšķirība man liekas tajā, ka postmodernisms ir dabiski izrietošs stāvoklis no modernisma, tā pat kā modernisms ir izrietošs no racionālisma. Bet marksisms/sociālisms un sovjetizācija ir burtiski viens un tas pats uzreiz. Tāds arī bija mērķis. Attiecīgās ideoloģija ideologu diktatūra. Pie tam, ja modernismu vēl var pierakstīt kādam kopēja zeitgeistam visā Rietumu kultūrā, neatkarīgi no valsts, tar marksismu var pierakstīt tikai (((Marksam&Co))).
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:2. Maijs 2023 - 22:02
(Link)
"Bet marksisms/sociālisms un sovjetizācija ir burtiski viens un tas pats uzreiz."
huh? ir valstis, kurās marksisms kā teorija ir gana labi zināms (nu, praktiski jebkura valsts, kurā ir pieejama augstākā izglītība), bet sovjetizācija nav iestājusies, tā ka es nezinu, ko Tu te domā ar "burtiski"
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:2. Maijs 2023 - 23:37
(Link)
Tāpēc pieminēju 50+ valstis, kuras to ieviesa praktiski.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:3. Maijs 2023 - 06:11
(Link)
Mana norāde bija par to, ka "burtiski ir tas pats", manuprāt, ir pārāk spēcīgs apgalvojums, max var pateikt "vienmēr tika ieviests kā" un pēc tam staipīt definīcijas, līdz atbilst. Bet "x vienmēr ir darīts šādi" nenozīmē, ka "šādi ir vienīgais veids, kā darīt x".
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:3. Maijs 2023 - 15:28
(Link)
A ko ar veciem jūzeriem, kas nesaprot par ko cepiens?
Man neliekas, ka vajag iespringt par šiem terminiem, un to izpausmēm fantāziju pasaulē. Iespringt par izpausmēm realitātē - jā.

Un par idejām es laikam uzrakstīšu atsevišķu pukstu, kad noformulēšu. Man briest jautājums tev, kas varētu būt saistīts.
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba