hestia ([info]hestia) rakstīja,
@ 2013-10-05 08:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vakar kolēģis izmeta frāzi, ka pie Rietumu civilizācijas norieta vainojama sieviešu emancipācija, jo pie "barbariem" - arābiem un aziātiem - sievietes prototies palikt smuki zem tupeles. Kad es iebildu, ka pie sieviešu emancipācijas vainojami 2 pasaules kari, kuros vīrieši nolēma paizklaidēties, masveidā viens otru apslaktējot, viņš smagi nopūtās ar domu "tā jau ir, bet pēc tam viņām vajadzēja atgriezties vecajās sliedēs (jo tagad viņas ir nolaupījušas vīrietim spēju justies kā vīrietim)". Šorīt, lasot [info]fictio ierakstu, atcerējos to sarunu, un arī man sagribējās smagi nopūsties. Ja visa nejaukā emancipācija, kas gremdē mūsu civilizāciju, ir novedusi pie tādas sievietes kā cilvēka vērtības izpratnes kā ideāli epilētas kājas un prasmes spermas rīšanā, tad kāda velna pēc. Es labprātāk būtu ļoti neemancipēta. Katrreiz, kad palasu apollo "dzelteno" sleju, mani pārņem šī vēlme. Kaut uz mirkli iezagties kādā agrākā pasaulē, kaut pirms 50 gadiem, kad no ziņu portāla virsrakstiem uz tevi nebrēca šīs skaistās "vērtības".
Skatījos vakar uz kolēģi un viņa smago nopūtu. Uz šo veco vīrieti, kas dzen bārdu ar mašīnu, un vienīgā remontdarbnīca Rīgā, kas tādas iekārtas labo, nesen ir izrādījusies likvidēta. Es viņam sacīju, tas vienkārši ir laikmets. Mēs neko nelabojam, mēs metam ārā un pērkam jaunu. Mums viss ir preces, un arī mēs viens otram esam kļuvuši par precēm. Ne jau emancipācija ir ļaunuma sakne, bet negausīgā patērniecība. Bet viņš palika pie sava. Un es tikai skumji pašūpoju galvu. Kādā raidījumā, ko reiz nejauši noskatījos pa televīziju pirms vairākiem mēnešiem, kāds mūziķis sacīja, ka mūsdienu pasaulē vīrieti par vīrieti padarot atbildības sajūta.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]sw
2013-10-05 09:00 (saite)
ļaunā emancipācija un mūžīgā upura pozīcija, kas paša nespējā noturēt robežas par vainīgām palīdz atrast visādas emancipācijas.

bet vispār labs ieraksts, raksti vēl.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hestia
2013-10-05 10:33 (saite)
:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]alefs
2013-10-05 10:04 (saite)
Šāds anti-emancipisms jau nav nekas vairāk par egoistisku dominētkāri un vaimanāšanu par to, ka vīriešu prerogatīvas līdz ar izmaiņām sabiedrībā kļūst vairs ne tik pašsaprotamas. Atliek vien nopūsties.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hestia
2013-10-05 10:43 (saite)
Redzi, es jau neizdomāju pasauli, es tajā tikai dzīvoju. Ne emancipācijas, ne anti-emancipācijas nav ne manu roku, ne domu rezultāts. Es tikai vēroju situāciju, un rezultātā arī atliek vien nopūsties. Vienreiz Tev sacīju, ka neesmu diskusijas mīlošs cilvēks. Varbūt lieta tajā, ka jebko, ko tu esi teicis, vienmēr var pagriezt pret tevi, un es tajā neredzu nekādu rezultātu, vien vārdu spēles. Un katrs jau izlasa un izloba tieši to domu, ko vēlas pats. Kā Tu šoreiz. Jo ieraksts nebija pat par kādu nebūt anti lietu. Bet Tev ir taisnība par pašsaprotamību. Līdz ar izmaiņām sabiedrībā daudz kas vairs nav pašsaprotams, un daļa cilvēku no tā patiesi cieš. Varbūt to es patiesībā arī gribēju pateikt, vien neizdevās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Atnāku un pagriežu visu pa savam
[info]jff
2013-10-05 12:02 (saite)
Nenoturējos un atvēru muti, jo Tevis teiktajā izlasījās apsveikums šīm izmaiņām, kuras novāc pašsaprotamību. Ar to pašsaprotamību viss nav tik melni un balti. Skaidrā ūdenī ir skaidri spēles noteikumi. Iespējams, ne vienmēr un pret visiem taisnīgi, bet tomēr skaidri. Duļķainā ūdenī toties noteikumu īsti nav, un atļautuma robežas top ad hoc. Sekas ir tādas, ka uzvaras gūst vairs ne stiprākie, gudrākie, čaklākie, bet gan tie, kuriem mazāk morālu bremžu, kuri labāk prot izmantot situācijas, reizēm pašu radītas, kuri veiklāk manipulē un skaļāk bļauj. Un šīs nav tās izmaiņas un nobīdes sabiedrībā, par kurām man gribētos bez atrunām priecāties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Atnāku un pagriežu visu pa savam
[info]hestia
2013-10-05 20:14 (saite)
Tādas izmaiņas man galīgi negribētos apsveikt, tomēr tā ir realitāte - tas, ko Tu sauc par "duļķainu ūdeni". Nevaru gan spriest par to, cik ūdens jebkad ir bijis skaidrs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?