kanariņš - Ne gluži par Obamu un Trampu, bet par tēmu jau kādu laiku domājot [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Ne gluži par Obamu un Trampu, bet par tēmu jau kādu laiku domājot [Jul. 20th, 2016|11:27 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
proti, tiek skandināts, cik plaģiāts ir slikti. Jāmet no augstskolas laukā, jānorauj profesōra uzpleči, jāiet ar olekti caur paša tekstiem, sevi pirmajam pieķert, ka tik nav kāja uz pašplaģiāta (interesants jēdziens, vai ne?) paslīdējusi. Pieņemsim. Abet kāds īsti ir "plaģiāta" un "plaģiēšanas" statuss gadījumos, kad personas ar savu vārdu (vai savā izpildījumā) publisko tekstus, kuru autors tas ņejevļājetsa? Visi tie priekšvardi, ievadvārdi, publiskās runas, uzrunas un sabiedriskie apsveikumu teksti TV ziemassvētkos, ko sarakstījuši darba rūķi apmaksāti vai neapmaksāti savu pustiešo darba pienākumu ietvaros, taču izpilda prezidenti, ministri, politisko partiju vadītāji un visādi citādi strukturāli - viņu augstības - vadoņi? Sižeti, kuru sagatavotāji savus vārdus nosauc, taču autoru materiālam, ko vārds vārdā nolasa sižeta ietvaros (ne kā citātu), nemin u.t.t., u.t.jp.

man personīgi uz nerviem krīt, kad ar vadoņa smaidīgo ģīmetni un parakstu tiek drukāts teksts, ko ir gatavojušas čiepiņas vadoņa birojā. vai vēl labāk speciālisti iestādē, kuras izdevums var tikai ar vadoņa svētību nākt klajā un kuriem nekādas citādas attiecības, kā varas subordinācija, ar attiecīgo personu nav.. Vai tad nevar vnk uzbakstīt kā ir - "man ir liels prieks un gods darboties sistēmā, pielikt savu rociņu un artaviņu, lai radītu iespēju speciālistiem nodarboties ar pētniecību un tās rezultātu komunicēšanu sabiedrībai saistuošās formās u.c. blablabla" ja jau kaut kādu iemesl dēļ persona ir tādā pozīcijā, ka tiek pie priekšvārda pateikšanas, tad, lūdzu, arī izvērs no attiecīgajām pozīcijām - ja neesi pētnieks, tad nav ko dirst par pētniecību un tās rezultātiem tā, it kā pats to būtu veicis.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:July 20th, 2016 - 12:05 pm
(Link)
Kaut arī tās lietas nav smukas, tomēr uz tām situācijām, man šķiet, nav attiecināms jautājums par plaģiātismu. Jo plaģiātisms ir pārkāpums pret oficiālo autorību (publikācija, patents, intelektuālais īpašums), nevis pret faktisko autoru (ghost writer). Respektīvi, kamēr netiek demonstrēta autorība (publiska runa, piem.), tikmēr nevar runāt par plaģiātismu, jo faktiskais autors kaut kādu iemeslu dēļ ir atteicies no pretenzijām uz autorību.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:July 20th, 2016 - 12:07 pm
(Link)
tipa, jā, bet mani vairāk aiztiek vietās, ka persona tiek uzskatīta par prātīgāku, nekā tā ir, tāpēc, ka publiski izpilda tekstus (ļauj domāt, ka ir autors), kā autors šī persona nav.
From:[info]unpy
Date:July 20th, 2016 - 01:39 pm
(Link)
Lielākā daļa šo tekstu jau neko prātīgi nav, prasts klišeju un banalitāšu apkopojums, nekā sarežģīta, un, ja tā vēl nedaudz plašāk ņem, arī "prātīga" teksta sacerēšana vēl neliecina par to, ka teksta autors ir tikpat prātīgs, cik tā sacerētais teksts.
[User Picture]
From:[info]sramgni
Date:July 20th, 2016 - 02:43 pm
(Link)
Labdien!

Ir pienācis laiks, kad vēlos lūgt tieši tavu palīdzību. Man ir nepieciešami ziedojumi attēlā redzamās PVC figūras iegādei. Kopējā summa sastāda 45 EUR, bet augsti novērtēšu jebkādu naudu, kas pietuvinātu mani sapņa īstenošanai.




Ziedojumus lūdzu sūtīt uz šo kontu: LV28HABA0551026440258, Ingmārs Freimanis.

Jau iepriekš paldies un lai tev jauka diena!
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:July 20th, 2016 - 02:46 pm
(Link)
ko tik lēti? varbūt indīgs pvc
[User Picture]
From:[info]thel
Date:July 20th, 2016 - 04:58 pm
(Link)
Nu, šis jautājums par autorību, protams, ir pelēkā zona. Taču smieklīgāk ar šādām slēptām autorībām ir tad, kad īstie autori veic paši savu rakstu analīzes. skat., piem., the strange case of Dr. Ivars Ijabs and Ms.VVF. Tas, protams, ir tikai viens no vairākiem gadījumiem.
[User Picture]
From:[info]apolineers
Date:July 21st, 2016 - 08:56 am
(Link)
"Čiepiņas vadoņa birojā" varētu būt izrādes nosaukums Dailē. Vadoņa lomā: Juris Žagars. Galvenā čiepiņa: Lelde Dreimane. Režisors: Dž. vai kāds cits.