kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Oct. 26th, 2009|10:01 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
seko Trīra Antikrista spoileris

tātad, noskatījos Antikristu. Man ir tāda sajūta, ka kaut ko ļoti, ļoti nesaprotu. varbūt jāpieaug un jāpieņemas starpattiecību pieredzē. Jo, redzi, saturs filmai ir gaužām vienkāršs, īstenībā, filma pat varēja nebūt, ja vien cilvēks, kuram vajadzēja sāpju brīdī turēt cita sāpoša cilvēka roku un paļauties uz profesionālu ārstēšanu, nebūtu izvēlējies kļūt par ārstu pats. proti, sūdīga ārsta kļūdas guļ 6 pēdas zem zemes. dievagodavārds es ticu, ja šai sievietei klāt būtu ticis kāds "neitrāls" ārsts, viss būtu kārtībā. lai gan šāds spriedums, protams, ir visai muļ'ķīgs un uzrāda manu, khm khm, stulbumu un ignoranci attiecībā uz režisora ieceri.
Mani vienmēr ir mulsinājušas filmas ar visvisādiem simboliem. Nē, parasti jau ir interesanti, kōdiņš šitāds, kōdiņš tāds, bet šajā konkrētajā gadījumā tas bija tik smalki, ka es ar savu rupjo "o čom vižu o tom poju" attieksmi daudz ko nespēju nolasīt. nē, nu intuitīvā līmenī jā, bet pa lielam laikam esmu pārāk daudz pilsētas un šodienas cilvēks, lai dabas metaforas un simboli spētu manī izsaukt skaidru priekšstatu wtf. Un tādā griezumā kaut kā ļoti samulsu tā 'simboliskā' mesidža priekšā. ka vīrietis, lai arī ik pa brīdim iekrītot dabas valgos (sekss pretēji racionnālajām ārsts-pacients attiecībām, nedefinētas izbailes no dabas parādībām, dzīvības glābšana mēģinot nogalināt etc.) beigu beigās ir tas racionālais dabas sakārtotājs, ar ko viss kļūst harmonijā, kurpretī sieviete iemieso pat ne personu, bet gan tikai mediju primordiālai, stihiskai dabai (ļaunumam?). tāds - watafak - vai tad tas nav ignoranti (maskulīni senili) šādi domāt par sievieti? gala secinājums - man šķiet, ka Trīrs ļoti, ļoti, ļoti ienīst sievietes.
(man ir nelabas aizdomas, ka, skatoties vēlreiz šo filmu (un to es darīšu) tā var izrādīties no tās šlakas, kas jūk pa visām vīlēm laukā, proti, bērns tur ir tikai iegansts, nevienā mirklī filmā nepavīd "es gribu viņu atpakaļ" motīvs, vairāk gan "kā man sadzīvot ar savu/mūsu seksualitāti, kas ir baudas un nāves avots" un šādā brīdī notiek nevis pāreja uz psihoanalītiskiem dziļumiem, bet gan uz sheer kultūras semiotiku, kas, jā jau iepriekš lasāms, man šķita ļoti ignoranti attiecībā uz piedāvāto redzējumu, kas un kāda ir sieviete (tā kā es vēl joprojām esmu svēti pārliecināta, ka tas ir kultūras nosacījums, ka vīriešiem bērnībā tiek iemācitas metodes, kamēr attīstība ātrāk ejošām meitenēm viss tiek atstāts attapības un apķērības ziņā, kas, savukārt, rezultējas 'intuitīvā' un līdz ar to -mistificēšanai-parocīgā redzēšanas un spriešanas veidā. blablabla)). jebkurā gadījumā - man būtu ļoti interesanti, ja Trīrs būtu mēģinājis piedāvāt vīrieša 'dabas' dziļumu preparāciju, pārmaiņas pēc.

lai gan filma ir vienkārši fantastiska. Prelūdija ir psc, skaistākais, ko es esmu redzējusi (iespējams arī mūzikas dēļ, jo lascia ch`io pianga dala pirmo vietu ar Casta diva manā privāto patikšanu topā), tur būtu vajadzīgs par daudz vārdu, lai izstāstītu, arī filma tīra vizuāla poētika (tāpēc asinīs ejakulējošs penis un cacurumi kājās u.tml. supersimboliski momenti bija, manuprāt, nedaudz par parupju priekš kopējā plūduma, bet whatevā.) Domāju, ka skatīšos vēlreiz un palasīšu kultūrvēstures grāmatiņas.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]pata
Date:October 26th, 2009 - 10:45 am
(Link)
filmas sākums bija ārkārtīgi intriģējošs. bet tālāk par 20 minūtēm savu uzmanību nespēju noturēt - kas ir šie cilvēki, kāpēc man viņiem būtu jālīdzpārdzīvo? ņepoņatno. pārējo filmu pārtinu fiksi uz priekšu, tiku līdz asiņainā peņa skatiem, nostopēju filmu un izdzēsu.
respect Tavai analīzei, un droši vien arī es šo filmu noskatīšos kādreiz, no sākuma līdz beigām. lai gan snobisms un režisora personīgais prāta un sirds trash uz ekrāna mani šobrīd ārkārtīgi atgrūž.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:October 26th, 2009 - 12:10 pm
(Link)
varbūt tāpēc, ka pašiem mums ir bērns, kā arī ir redzēts ne mazums mākslas darbu, kas darbojas ap šo "mūsu attiecības, ja mūsu bērns ir miris", tipa, Ibsena Eijolfs, Kišļovska Zilā krāsa u.t.t., u.t.jp.
[User Picture]
From:[info]pata
Date:October 26th, 2009 - 12:46 pm
(Link)
Eijolfs teātrī mani atstāja bezkailsīgās emecijās a la nasing spešl. Varbūt tāpēc, ka man bērnu nav, lai gan nav "pareizi", ka šādas lietas būtu spējīgi pārdzīvot tikai tie, kas jau ir kaut ko zaudējuši vai kuriem ir ko zaudēt. tad mums visas filmas par karu un badu, par izvarošanām liktos ārkārtīgi garlaicīgas.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:October 26th, 2009 - 07:45 pm
(Link)
godīgsakot kara filmas, kur nav pietiekami bļaušanas, šaušanas, izvarotu vietējo iedzivotāju u.tml., nav parāk emocionāli-līdzpārdzivojamas, man škiet...
bet pr apbērnošanos es varu teikt, ka tā ir pieredze, ko nevar ne ar ko salīdzināt, pēc bērna pasaule parādās ļoti, ļoti, ļoti atšķirīgā veidā, tiesa, iepriekš to modelēt vai kaut kā ģenerēt bez-bērna-vingrinājumos nedomāju, ka ir iespējams. Eijolfā saraudājos - tā bezgalīgā bērna paļāvība un uzticība, kuru pieaugušie savu kaislību dēļ uzmet, ir vnk sidri laukā raujoši..
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:October 27th, 2009 - 12:20 am
(Link)
Es cenšos neskatīties filmas, kur bērniem kas slikts notiek. Man tas izraisa nevis mundru izbīli, bet īstas šausmas. Skati no Pāna labirinta un jo īpaši Graustu miljonāra mani joprojām vajā. Puikas piedzimšana mani ir ļoti mainījusi šai ziņā. Pirms tam tak ar kara vēsturi strādāju, un nevienā acī, nevis izdomātas bet īstas šausmas.
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:October 26th, 2009 - 12:10 pm
(Link)
Paldies par spoileri, ļāva man saprast, ka noteikti negribu skatīties šo filmu. Man gan no visām Trīra filmām ir patikušas tikai Karaliste un Visu šefu šefs.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:October 26th, 2009 - 12:11 pm
(Link)
filmair bezgala skaista un visdrīzākais es vienkārši kaut ko ļoti nesaprotu! Neļauj tam novērst tavu uzmanību no-tomēr-noskatīšanās!
[User Picture]
From:[info]josie
Date:October 26th, 2009 - 05:33 pm
(Link)
Nupat kā nospriedām, ka Trīrs noteikti ir ielicis nedaudz ironijas un paslēptos zemtekstus. Nu nevar būt, ka viņš tic tik uzskatāmām klišejām kā sieviete - destruktīvais, intuitīvais spēks, vīrietis - loģiskais, domājošais u.tml.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:October 26th, 2009 - 07:53 pm
(Link)
grūti teikt. Man atkal škiet, ka skatīšos vēlreiz, atmetot pilnībā jebkādu cilvēcisko un pers.psiholoģisko momentu un skatot to kā tīru kultūrvēstures ilustrāciju, šķiet, ka pat kaut kādā viduslaiku kristietības versijā.
man šķiet, vēl eslijs versija par vīrieša apziņas dialektiku, tipa trīrs ir pats antikrists un tie abi cilvēki ilustrē nevis kaut kādu vīrieti/sievieti (pārsteidz, ka daudzās recenzijās ir aizmirsts, ka tie ir cilvēki, kas mīl viens otru, referencējoties uz viņiem kā kaut kādiem 'vīrieti' un 'sievieti'), bet gan viena cilvēka bioloģisko/apzināto vai kkā tā, lai gan tad sprašivajetsa, nafig tur mirstošie bārni, disertācijas par raganām etc.
[User Picture]
From:[info]josie
Date:October 26th, 2009 - 08:50 pm
(Link)
Mīkla... starp citu, viena no pēdējā laikā skatītām filmām, kuru nevaru izmest no prāta. Gaidīšu variantus pēc atkārtotā seansa. Vispār domāju, moš man arī vēlreiz?
Skatāmies kopā?
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:October 27th, 2009 - 08:51 am
(Link)
diemžēl Trīra DVD atdevu jau atpakaļ, bet butu bijis forši uztaisīt tādu trīra nedēļas nogali ar visu viņa filmu (nu, vai populārāko) nonstopu :D

btw - pie tevis gadijumā nav kkādi mani DVD?
[User Picture]
From:[info]josie
Date:October 27th, 2009 - 05:09 pm
(Link)
Ir, ir daži. Taču Trīra man nav. iedomājos, moš, tās vakariņas ar kādu Trīra filmu - lai jau piedienas aktualitātēm ...
From:[info]aphoni
Date:October 26th, 2009 - 11:38 pm
(Link)
Intervijā Trīrs gluži elementāri teica, lai neprasa nekādu filmas koncepciju, viņa paša depresijas iespaidā radās sižets, kā zinām, depresija ir neizprotama :)
(..) ļoti patika ka Defo un Geinsbūra bija vienīgie cilvēki filmā, neskaitot bērnu !
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:October 27th, 2009 - 08:50 am
(Link)
depresija ta depresija, bet, kad ir attainoti jānotērē vairāku simtu tūkstošu budžets, jāsamenedžā vairāki desmiti cilvēku vairāku mēnešu garumā, tad ar sliktas pašsajūtas gļuku cauri tikt ir visai grūti, ir jābut vismaz kaut kādām 'vadlīnijām' (kādas tur ir, taču, šķiet, mana pietrūkstošā vecuma un izglītības dēļ ir ievērojami apgrūtināta to nolasīšana)
p.s. es, savukārt, ticu, ka depresija nekad nerodas ne no kā - tai ir iemesls gan arī cēlonis, tamdēļ būtu incanti izzināt ari tos.

grasies skatīties vēlreiz?
From:[info]aphoni
Date:October 27th, 2009 - 09:05 am
(Link)
tagad domāju ka jā, noskatīšos, bet mājās noteikti!
[User Picture]
From:[info]mr_brightside
Date:October 27th, 2009 - 11:19 am
(Link)
Budžets - 11 miljoni kaut kā