gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2023-06-03 16:06:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
piezīmes par progresu
Interesanta lieta par moderno IT, programmatūra, interneta pārlūkprogrammas, operētājsistēmas. Viss mūsdienās tiek reklamēts kā "more user friendly/streamlined", but it's anything but. Varbūt tā ir vnk pusmūža veča ņerkstēšana, bet, kad es sāku lietot datorus pirms 20 gadiem, ap win98->XP laiku, lietas, kas ietekmē tavu "user esperience" varēja atrast un kontrolēt bez problēmām. Protams, es tad biju daudz jaunāks, spraunāks, ziņkārīgāks un bieži līdu iekšā gūglē, lai atrastu solūšenus tai vai vai citai problēmai. Nereti vnk aiz intereses izšķirstīju visus iespējamos operētājsistēmas vai citu programmu opciju logus, lai atrastu, ko vajag. Bija straight forward.
Tagad es bieži vien nespēju pat saprast kurā vietā ir pilnīgi pašsaprotamas opcijas un ķeksīši par to vai citu programmas funkciju un kā es pēc tam uzzinu, tad, lai piekļūtu pie tām ir specifiski "jāuzhako" tavu beisik programmu kaut kādā 'developer mode', ko var izdarīt lienot dziļi iekšā opcijās un izdarot specifiskas lietas, ko var saprast tikai tie, kas ir nērdi. Un PAT TAD, bieži nevar izdarīt to, ko gribās, jo daudzas fīčas un kondīcijas ir pa lielam hard coded sistēmā un jūzerim tiek parādīts vidējais pirksts. Our way or highway.
Tas pat nebūtu nekas tāds, ja mūsdienu software tiešām būtu foršs un funkcionāls. Es var saprast fool-proof ideoloģiju, kur programmas tiek taisītas, lai vidējais lohs to var lietot un nespētu sapist, bet tas vienkārši nestrādā, jo tieši pēdējos 10 gados visa programmatūra, kas nav specifiska profesionāļiem, ir kļuvusi tik neērta, stulba un neefektīva, ka tieši gribās vai nu totāli pārtaisīt tās funkcionalitāti caur setting logiem vai vispār nokačāt third party modus, kad uzhako un pārtaisa tās. Out of the box everything is shit un ja tu to šitu gribi uzlabot, tad izmetas logs ar gebešņiķu, kas vicina pirkstu un saka "doperekļučaješsja".


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ulvs
2023-06-03 22:48 (saite)
Tu neesi mērķauditorija (es ar nē). Mēs neesam tie, kuri viņiem piegādā lielāko procentu, tāpēc par mums, ja ne "advancētajiem lietotājiem", tad vismaz "mazliet advancētākiem lietotājiem", visiem vienalga.

(Atbildēt uz šo)


[info]snauts
2023-06-05 10:41 (saite)
Tā iet, kad sēž uz Microsoft vai Apple adatas.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?