making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[17. Jan 2022|12:51]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Jaunā gada pārdomas saistībā ar vakcinēšanos un revealed preferences. Atceros, ka 2020. gadā likās, ka par vakcīnu būtu bez problēmām gatavs maksāt, teiksim mēnešalgu. 2021. gada pavasarī vakcīnas kļuva pieejamas izlases veidā un parādījās pirmās iespējas vakcinēties pārējiem. Tai brīdī galīgi vēl nebija skaidrs, cik drīz un cik plaši pārējiem tās būs pieejamas ikdienā, līdz ar to tikt uz šādām pirmajām iespējām vakcinēties teorētiski bija ļoti laba stratēģija. Vai es cēlos piecos no rīta, lai stāvētu garā rindā Rīgā? Vai es braucu uz Cēsīm, kā tas bija populāri, lai tur stāvētu vēl garākā rindā, bez skaidrības, visiem pietiks devu? Nē. Slinkums un praktiskie šķēršļi praksē izrādījās svarīgāki par pēc iespējas ātrāku vakcīnu, pat ja teorētiski biju gatavs to vērtēt krietni augstāk.

***

Vakcinēšanās veicināšana droši vien ir viena no svarīgākajām, konsekvenciālākajām lietām, ko mēs varējām darīt 2021. gadā. Man nedaudz kauns, ka esmu darījis tik maz, arī palaižot garām vietas, kur man bija iespēja aktīvāk iesaistīties ārpus tuvo cilvēku loka. Esmu pret utilitārismu, kā mani ilggadējie debašu biedri noteikti zina, bet tam ir savas vietas un pielietojuma apgabali, no kuriem globāla pandēmija. Vajadzētu mazāk šķelt sabiedrību diskutējot par niansēm, bet visiem atbalstīt morāli robustus plānus un līdzekļus. Covid gadījumā tādi ir vakcīnas un maskas - grozi kā gribi, skaties no kādas filozofijas viedokļa vēlies, tie ir labi!
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:17. Janvāris 2022 - 13:20
(Link)
Ādaptīvas ātri pārregulējamas vakcīnu ražošanas platformas ir svarīgi, jo patogēns mainīgs. Un protams tāda loģistika lai nekādu rindu un gaidīšanas, jo tas ir transmisijas risks, paaugstināts. Nu un trešais - pretvīrusu preparāti.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:17. Janvāris 2022 - 15:48
(Link)
Piemetīšu šo linku, nav saistīts ar manu ierakstu, bet attiecas uz izglītotajiem cilvēkiem, kuriem pēc dažu domām vajadzētu noteikt visu.
Pētījums parāda, ka izglītotie vienkārši ir efektīvāki noziedznieki:
https://twitter.com/emollick/status/1477713880767995911?s=20
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:17. Janvāris 2022 - 18:44
(Link)
Nē nu viņi visur ir efektīvāki, kā noziedznieki arī.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:17. Janvāris 2022 - 20:15
(Link)
Tev vajadzētu vairāk kaunēties par to, ka neinformē sevi par vakcīnu blaknēm un korumpēto politiku, kas notiek to uzspiešanā un datu slēpšanā. Iesaku vismaz noklausīties Roberta Melouna interviju Roganā. Viņš diezgan sīki izklāsta gan tekošās problēmas no viroloģijas viedokļa gan bezatbildīgo, bet iespējams apzināti noziedzīgo politiku varas ešelonos un korporāciju uzvedībā.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:18. Janvāris 2022 - 10:22
(Link)
Internetā var atrast argumentus par un pret jebko. Bet ar vakcīnu kritizēšanu gan es nenodarbotos. Ko tad, ja kāds to dzird un tāpēc izdomā iet nevakcinēties? Man nav vēlēšanās būt līdzvainīgam pie tā, ka cilvēki mirst.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:18. Janvāris 2022 - 10:49
(Link)
Nu pag, izkropļot zināšanas kaut kādas vainas apziņas dēļ arī nav pareizi. Ja kritika ir zinātniski pamatota, tad kritizējam, lai kas tas būtu, vakcīnas vai jebkas cits.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:18. Janvāris 2022 - 11:30
(Link)
Ja ugunsgrēka laikā rēķināsi pareizāko glābšanas shēmu un strīdēsies par to vai durvis un logus uzlauzt drīkst vai arī tomēr bez īpašnieka atļaujas ne, māja tikmēr nodegs.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:18. Janvāris 2022 - 11:40
(Link)
Bet nu nočekot vai cisternā ir ūdens vai benzīns tomēr vajag. OK, šajā gadījumā ar epidēmiju visā visumā rīcība bija pareiza un lietots tapa adekvāti tas kas ir. Kur ir kļūdas: Primāri - komunikācijā. Valdībām ir tieksme cilvēkus uzskatīt par dumjiem. Tas nav pareizi. Piemēram teksts `` vakcīnas ir drošas tāpēc ka tās ir apstiprinātas EZA`` ir bulšits. Pareizais teksts: Mums ir vakcīnas. Klasiskās un m-RNS. Tās strādā sekojoši [darbības apraksts..]. Tās ir pārbaudītas [ pārbaudīšanas laiks, šajā gad. teiksim 6 mēn.] uz kohortu [pacientu skaits]. Reģistrētās blakusparādības un riski ir šādi [seko apraksts]. Tāpat godīgi informēt par efektivitātes izamiņām mutējot patogēnam. Un jā pēc visa šitā var pateikt - ārkārtas situācija, vakcinēties obligāti, tāds likums.
[User Picture]
From:[info]mazeltov
Date:17. Janvāris 2022 - 22:54
(Link)
Hello beautiful
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:18. Janvāris 2022 - 12:59
(Link)
te ir tviteris?!