cits ([info]garamgajejs) rakstīja,
@ 2012-07-19 10:28:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:kino

be real
Šumahera 90to Batman filmas atgādina maskarādi un rada sajūtu par centieniem 'ielikt' komiksu kinolentē. Teatrāla darbība hiperbolizētā manierē ņirb uz ekrāna progresīvo specefektu pavadījumā. Turklāt Vals Kilmers vispār varēja nostāties kaut kur kadra malā un turpināt tēlot. Kopumā tas viss ir tāds nebēdnīgs un bērniem draudzīgs uzvedums. Ko gan nevarētu tik droši apgalvot par, piemēram, Pingvīna melno, slienaino muti iepriekšējās filmās.
Bet tad seko Kristofers Nolans un viņa Betmens dzīvo jau citādā pasaulē. Tā nav vairs sirreālā Bērtona Gotema, vai Šumahera atrakciju parks. Tagad Betmens dzīvo reālā pasaulē. Viņa betmobīlis no stilizēta oldsmobīļa ir pārvērties militārā bruņumašīnā. Ļaundaru ieroču arsenālu, kas pirms tam pārsvarā bija dažādi pasakaini triki, nomaina ķimikālijas un sprāgstvielas. No more nonsense. Piedodiet man šo, bet jaunā pasaule, kurā tagad dzīvo un cīnās Betmens, ir pasaule pēc 9/11. Jaunais ļaunums ir pārkāpis alegorijas robežas, tas ir kļuvis reāls.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]scaramouche
2012-07-19 13:57 (saite)
Nolana Betmens vispār atgādina vienu milzīgu TSA reklāmas rullīti.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]garamgajejs
2012-07-19 15:46 (saite)
Domā - ceļojiet droši, mūs sargā Betmens, bet Betmenu sargājam mēs?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]scaramouche
2012-07-19 15:55 (saite)
Nē, nedaudz savādāk.

Piemēram, noklausīties un novērot visu cilvēku telefonu vāktos datus? Jā, jā, tas ir neētiski, bet mēs to izdarīsim tikai šo vienu reizi, jo jānoķer terorists.

Cits piemērs - hmm, mums vajag informāciju no ļaundara, kurš atrodas citā valstī un mums nav absolūti nekādu tiesību (neskaitot tiesas procesu, starptautisko sadarbību un izsūtīšanas pieprasījumu) ar viņu "aprunāties"? Nekāda problēma, mēs viņu fiksi nolaupīsim no tās citas valsts. But it's okay, because we are the USA - the last bastion against evel terrorists, who will kill our children if we don't act.

Takš viss Dark Knight ir pilns ar līdzīgiem piemēriem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]garamgajejs
2012-07-19 16:26 (saite)
Jā, tur jau tas post 9/11 konteksts arī parādās, filma ir viscaur politisks stāsts.
Man interesants šķiet jautājums (un attēlojums), kā tiek saglabāta Betmena morālā stāja, t.i., kas sargā sargātāju. Viņam ir jāpieņem morāli ambivalenti lēmumi, bet ap viņu, par laimi, ir labā komanda, kas uztur kompasu darba kārtībā. Ne velti Divseja premisa "vai nu mirsti kā varonis, vai dzīvo tik ilgi, līdz kļūsti par ļaundari" norāda uz iespēju upurēties, vai neizbēgami padoties kārdinājumam, t.i. inherentai cilvēka dabai, kas sub specie aeternitatis dzen atriebties un nodarīt ļaunu vispārīgi.
Betmenam izdarīt apšaubāmas, bet morāli attaisnojamas izvēles, palīdz tas, ka vienmēr ir kāds, kas izdara morāli nosodāmas izvēles.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]scaramouche
2012-07-19 16:28 (saite)
Un tas ir iemesls, kāpēc būs interesanti redzēt, ko Nolans būs sagādājis finālam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]garamgajejs
2012-07-19 16:32 (saite)
Jā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?