cits ([info]garamgajejs) rakstīja,
@ 2011-03-24 10:36:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:biopolitics

body business
Nesen Rīgā bija skatāma izstāde "Bodies Revealed". Neatkarīgi no tā, kur šī izstāde ceļo, daļa publicitātes ir veltīta ķermeņu izcelsmes jautājumam. Izstādes organizētāji un pārstāvji apgalvo, ka ķermeņi ir to īpašnieku brīvprātīgi ziedoti un to izcelsmes valsts ir Ķīna. Viss būtu vienkāršāk, ja to varētu pieņemt kā neapšaubāmu patiesību. Tomēr kaut kas liek izjust zināmu diskomfortu, domājot par to, kā šie ķermeņi ir iegūti un to personu gaitām dzīviem esot. Ir skaidrs, ka šīs izstādes koncepcija, organizēšana, pastāvēšana un notikšana implicē dažādus morālus, psiholoģiskus un sociālus aspektus.
Ķermeņa anatomijas izpēte un apgūšana ar secēšanas palīdzību vēsturiski ir rietumu medicīnas prakse. Ķermeņi un to daļas ir pirkti, pārdoti, zagti, ziedoti, vai kā savādāk sagādāti jau gadu simteņiem, tas nav kaut kas jauns. Un tas, ko šī izstāde iemieso (piemērots apzīmējums), ir ķermenis kā patēriņa prece.
Minētā izstāde ir redzamākā daļa, jeb izgreznota fasāde ķermeņu patēriņam. Līdz ar biomedicīnas tehnoloģiju attīstību un kapitālisma vairoto sociālekonomisko nevienlīdzību pasaulē, kas, pateicoties komunikāciju un transporta tehnoloģijām, kļūst arvien "mazāka", pieaug to privātpersonu skaits, kas ir gatavi pirkt ķermeņa daļas un to, kas gatavi tās pārdot. Es domāju orgānu tirdzniecību. Visbiežāk cilvēki par orgānu transplantiem ir dzirdējuši kontekstā ar ziedojumiem, no radinieka dzīves laikā, vai arī, kad īpašnieks savu ķermeni pēc nāves atļāvis izmantot medicīniskos nolūkos. Kaut kur perifērijā klīst arī nostāsti par nozagtu, vai pārdotu nieri. Iespējams, šo nostāstu nepastāvīgais raksturs ir tas, kas traucē tos uztver nopietni. Bet tas ir pietiekami nopietni, lai tam pievērstu uzmanību.
Tāpēc, ja kādam interesē,šeit ir raksts par Nancy Scheper - Hughes veikto lauka pētījumu - izmeklēšanu.
Kā arī īsa filma, Organs Across Borders

p.s. ja kāds ir ieinteresēts un gadās būt Londonā, tad iekš British Museum lecture series: Thursday, May 12, 2011 “Citizenship and Social Responsibility: Engaged Anthropology and Organ Trafficking in a Biotechnical Era” Nancy Scheper-Hughes, University of California, Berkeley



(Ierakstīt jaunu komentāru)

schizopolis
[info]norkoz
2011-03-24 17:36 (saite)
http://www.schizopolis.ru/2010/10/19/shizopolis-54-miry-tela/

(Atbildēt uz šo)


[info]zivs
2011-03-29 02:08 (saite)
Ek, mana anglene :(
Varētu būt interesanti

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?