extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2019-08-16 10:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mani neuztrauc zaļo "liekulība", ja to tā var nosaukt. Ja kāds ar privāto lidmašīnu ierodas svarīgā pasaules līderu sanāksmē, lai teiktu runu un ietekmētu politiku, tad tas ir noderīgs resursu izmantojums.

Mani šokē zaļo stulbums. Bitcoin lielākā problēma nav tikai resursu izmantojums, bet arī tas, ka tā ir krāpnieciska finanšu piramīda. Ja bitcoin ir paredzēts kā alternatīva finanšu sistēma, tad ir absurds to tirgot biržā, lai gūtu peļņu, kas izsakāma citās valūtās. Bet pats sliktākais, ka šī tirdzniecība tiek pilnībā manipulēta un kontrolēta, lai izsūktu no lēticīgiem investoriem viņu naudu.

Ja bitcon patērē 0.25% pasaules elektroenerģijas, tad tas ir jāskata kontekstā ar kopējo transakciju skaitu, kas ir nenozīmīgs – vismaz miljons reižu mazāks nekā tas, ko veic bankas. Banku patēriņš ir ap 2-3%, spriežot pēc komisijas maksām, ko tās vidēji iekasē par darījumiem. Droši vien, ka mazāks, bet tas tā aptuveni vērtējot.

Salīdzinājumam Latvijas iedzīvotāju skaits ir aptuveni 0.025% no visiem pasaules iedzīvotājiem. Pieņemot, ka Latvijas enerģijas patēriņš ir vidējs (mazāks kā rietumos, lielāks nekā Āfrikā), tad bitcoins jau šobrīd patērē kā 10 Latvijas. Ja bitcoin pārskaitījumus koncentrētu vienā vietā, tad to pietiktu tikai vienai vidējai pilsētai kā Daugavpils. Ir skaidrs, ka tas absolūti nav mērogojams. Mums vajadzētu simtiem planētu resursu, lai nodrošinātu bitcoin darbību visai Zemei.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?