extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2023-12-25 09:59:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
PVO dati – 25% pieaugums mentālo traucējumu izplatībā
PVO ir pamatoti kritizēta par pandēmijas politikām, tomēr jāatceras, ka tai īsti nav ietekmes uz attīstītām valstīm. Zviedrija darīja to, ko tās epidemiologi ieteica, un UK darīja to, ko tās neeksperti ieteica.

Globāli PVO ir nozīmīga loma datu ievākšanā un apkopošanā. Dati ļauj labāk veidot politikas.

Nu lūk, PVO dati ir, ka no psihiskiem traucējumiem cieš kaut kur 15% iedzīvotāju, un pandēmijas ierobežojumu dēļ ir pieaugums par 25%. Tātad kaut kur 4 no 100 cilvēkiem mājsēžu un citu ierobežojumu dēļ ir psihiski traucējumi jau ceturto gadu. Tie pamatā būs jauni vai pusmūža cilvēki, jo reāli neviens ārsts daudz nesatraucas par senioru depresiju. Labākajā gadījumā senioriem paraksta antidepresantus vai antipsihotiskos līdzekļus, kas viņus padara miegainus, un aizsūta mājās gulēt uz dīvāna.

Savukārt jauniešiem un darba vecuma cilvēkiem depresija ir ļoti nopietna problēma. Nekas no iespējamā kaitējuma, ko būtu radījusi saslimšana ar kovidu, nav ar to salīdzināms. Šeit jāpiebilst, ka arī tas, ko daudzi sauc par ilgo kovidu visbiežāk patiesībā arī ir īpaša veida mentālās problēmas, jo vairums cietējiem no ilgā kovida nav nosakāmas nekādas fizioloģiskas atšķirības (tas ir, fiziskā izturība, plaušu kapacitāte utt.), izņemot samazināta oža.

Es jau paredzēju, ka tā būs, tāpēc ļoti iestājos pret nevajadzīgajām mājsēdēm, skolu slēgšanu vai masku un vakcīnu mandātiem. Pat ja daži piesardzības pasākumi varēja būt atzīti kā noderīgi, tie nedrīkstēja būt uzspiesti, jo nodarītais kaitējums no piespiedu pasākumiem varēja būt lielāks nekā no kovida (izņemot senioriem un riska grupām).


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2023-12-25 12:42 (saite)
Zviedrijas piemērs ir būtisks ar to, ka tas ir pretrunā naratīvam par ekspertu mazspēju. Problēma bija tā, ka eksperti tika pabīdīti malā un nekvalificēti cilvēki uzdevās par ekspertiem, izņemot Zviedriju, kur Tegnels varēja ieteikt pasākumus, kas apstiprināti ar pierādījumiem.

Klasiska neekspertu sevis pārvērtēšana ir redzama šajā ierakstā:

http://klab.lv/users/gedymin/185221.html

Visos šajos punktos ekspertiem bija taisnība, lai cik tas kādu brīdi likās nepieņemami neekspertiem.

>> - no gripas katru gadu nomirst vairāk

Kas ir pilnīgi pareizi attiecībā uz bērniem un jauniešiem. Lielāks risks no kovida bija tikai senioriem un riska grupām.

- es vairāk baidos no covid izraisītās panikas nekā no pašas slimības

Jā, 4 cilvēki 100 ar psihiskām problēmām ir ļoti nopietns kaitējums, kas krietni pārsniedz kaitējumu no kovida šajās grupās.

- nevajag uztraukties, jo Apinis teica...

Apinis jau sen ir pensijā, bet kopumā viņam bija taisnība.

- jaunajam koronavīrusam ir aptuveni tāda pati letalitāte kā gripai

Mazāka, jaunajiem variantiem letalitāte bija krietni mazāka.

- maskas lietot nav jēgas*

Kokrena pārskats tā arī neatrada labus pierādījumus masku efektivitātei. Visdrīzāk no maskām nekāda ieguvuma nebija, bet ir vajadzīgi vēl pētījumi.

Ceru, ka šis stiprinās eksperta lomu sabiedrībā, pat ja ekspertu ieteikumi šķiet neticami un šokējoši.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?