extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2023-01-22 09:35:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Tas neveiklais moments, kad Rudzītis, kurš ir bijis licencēts ārsts, tviterī jautā, kas ir randomizēts kontrolēts pētījums. Štrunts par Rudzīti, viņš vienmēr ir bijis tikai skandālists. Bet šodien Dr. Uģis Gruntmanis, kurš ir ārzemju latvietis, pieredzējis ārsts ASV un kurš mēģināja strādāt Latvijā, izgāja pat visu sertifikāciju, bet beigās neizturēja šejienes birokrātiju un aizbrauca atpakaļ uz ASV, šodien apgalvo, ka kovida vakcīnām nav vajadzīgs FDA apstiprinājums.

Nu vispārīgi Latvijā jau tiešām nevajag, jo Eiropas Savienībā apstiprinājumu piešķir Eiropas Zāļu aģentūra :)

Vēl viņš apgalvoja, ka poliomielīta vakcīnas tika pētītas vēl mazāk. Protams, agrāk mūsu standarti bija zemāki. Polio vakcīnas noteikti glāba ļoti daudzus bērnus no paralīzes un nāves (mirstība no polio bija apmēram 1 no 200, ar lielu paralīzes risku izdzīvotājiem). Polio vakcīnas izstrāde ilga desmitgades. Pirmie pētījumi ar bērniem tika uzsākti jau 1935. gadā, un tajos nomira vairāki bērni. Pēc mūsdienu standartiem šie pētījumi bija ārkārtīgi bezatbildīgi. Pat ar šādiem lieliem riskiem tikai 17 gadus vēlāk, 1952. gadā tika radītas pirmās efektīvās polio vakcīnas.

Varbūt mūsdienās mēs esam daudz efektīvāki, un spējam jaunas vakcīnas izstrādāt daudz ātrāk. Veciem cilvēkiem šis risks no vakcīnām noteikti atmaksājās. Savukārt bērniem risks no kovida nebija lielāks par risku no gripas, bet risks no blakusparādībām var būt ļoti nopietns, tāpēc nevar teikt, ka šī steiga ar bērnu vakcinēšanu bija pamatota. Tā daudziem bērnu vecākiem ir radījusi negatīvu attieksmi pret vakcīnām vispār, un tas ir ļoti žēl, jo ir vakcīnas, kuras pasargā no smagām bērnu slimībām.

Es nedomāju, ka Dr. Gruntmanis ir idiots, viņš noteikti ir ļoti prasmīgs speciālists savā jomā, bet ir skaidrs, ka viņš ir gulējis lekcijās par vakcīnām. Tas ir ļoti žēl, ka viņš izsakās ļoti neapdomīgi un vairo neuzticēšanos vakcīnām ar šo neprecīzo informāciju.

Skots Adamss ir publicējis video, ka antivakseri ir uzvarējuši. https://twitter.com/Dr_logicaI/status/1616949618725781506

Šī ir bezjēdzīga interneta punktu uzvara, bet tā ir traģēdija, ka šāda cīņa vispār tika uzsākta, jo pārāk daudzi to uztver nopietni un tagad noraidīs arī bērnu vakcīnas pret difteriju, masalām un citām smagām bērnu slimībām.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2023-01-22 13:35 (saite)
Gruntmanis vnk ir korumpēts mēsls tāpat kā daudzi šajā profesijā. Mediķi ātri tuvojas neuzticamāko profesiju topam līdz ar politiķiem, žurnālistiem un juristiem.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?