extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-08-19 10:32:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Es nevainoju zazi par to, ka viņš nevar atrast datus, ka izslimošana ar kovidu dod labu imunitāti, kas vismaz līdzvērtīga bet iespējami daudz labāka par vakcināciju. Jo patiešām, ja vienkārši meklē google, tad šos pētījumus ir neiespējami atrast, un tā vietā tiks piedāvāti gari saraksti ar to, ka vakcinācija nodrošina daudz labāku imunitāti par izslimošanu. Bet kad sāk iedziļināties katrā no šiem apgalvojumiem, kļūst skaidrs, ka tas netiek apstiprināts – vai nu pētījumi salīdzina nesalīdzināmas lietas, vai arī patiesībā ir domāts, ka izslimošana ir sliktāka par vakcināciju u.tml. Domāju, ka šis punkts ir politiskais ivermektīns – tas ir, lieta, kas ir pierādīta, kā neefektīva, bet kuras efektivitātei tic daudzi cilvēki, turklāt pat apstiprinot savu viedokli ar šķietami pārliecinošiem RCT pētījumiem.

Lūk, šis ir pētījums, ka vakcīnas nodrošina līdz pat 13 reizes labāku aizsardzību par pilnu vakcinācijas kursu (2 devas). Tur arī norādīts, ka ar laiku šī attiecība samazinās.

Protams, es neiesaku visu balstīt tikai uz vienu pētījumu. Jāapzinās arī šī pētījuma ierobežojumi (cits variants, ierobežots laika periods, varbūt populāciju atlase nav gluži randoma utt.). Bet arī citi pētījumi apstiprina, ka vakcinētie, kas pēc tam izslimo, iegūst daudz stiprāku imunitāti. Man nešķiet iespējams, ka tagad visi, it īpaši vakcinētie, kas būs izslimojuši ar omikronu, ir tik nepasargāti, ka viņiem noteikti vajag vēl kādu būsteri. Drīzāk, šis omikrons jau bija kā būsteris, un ja saķersi rudenī atkal kādu variantu, tas visdrīzāk atkal būs kā iesnas vai saaukstēšanās.

Šobrīd ir citas negaidītas lietas, piemēram, virsnormas mirstības pieaugums, kas nav no kovida. Šobrīd es vēl nedomāju, ka ir iemesls trauksmei, jo variācijas ir normālas, un visdrīzāk mēs tās cēloņus nezinām. Pēc kāda laika atkal viss atgriezīsies normas robežās, un pētnieki vēl 10 gadus domās, kas tam bija par iemeslu. Bet šajā rakstā man satraucošs likās grafiks, ka ārkārtīgi pieaudzis laiks, kurā pacientiem ir jāgaida uz ārkārtas palīdzības saņemšanu. Faktiski pandēmijas ierobežojumi, kā mājsēdes, vakcīnu mandāti utt., tika ieviesti ar domu, lai nepārslogotu medicīnas sistēmu. Kā redzams grafikā, tas reāli nekad nenotika, un pēc šiem pasākumiem nebija vajadzības. Bet šobrīd šī pārslodze ir pieaugusi 5 reizes nekā sliktākajā pirmsvakcinācijas pandēmijas perioda brīdī, un mēs īsti nezinām kāpēc. Jebkurā gadījumā politiķi nav pasludinājuši trauksmes stāvokli, tāpēc uzskatu, ka arī kovida pandēmijas laikā mēs būtu varējuši atļauties lielāku veselības aprūpes sistēmas noslodzi, ja tādu paredzēja esošie modeļi.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2022-08-19 14:07 (saite)
"Šobrīd ir citas negaidītas lietas, piemēram, virsnormas mirstības pieaugums, kas nav no kovida. Šobrīd es vēl nedomāju, ka ir iemesls trauksmei, jo variācijas ir normālas, un visdrīzāk mēs tās cēloņus nezinām. Pēc kāda laika atkal viss atgriezīsies normas robežās"

Galvenais nedomāt sliktas domas un lasīt tikai oficiālo presi, tad jau viss būs labi.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?