extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-07-29 16:31:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Sekot zinātnei nav sekot zinātniekiem, bet zinātniskajam procesam. Savukārt zinātnisko procesu var īsuma aprakstīt kā kompetenci un godīgumu, datus un teoriju.

Cilvēkiem ir grūtības ar visām šīm lietām vienlaicīgi. Kāds var būt godīgs, bet ne pietiekami kompetents. Cits varbūt ir kompetents un godīgs, bet viņam trūkst datu. Ir ļoti labi, ja procesā piedalās vairāki, kas viens otru papildina, izvērtē cits cita trūkumus, tos kopēji novērš un sasniedz pamatotu un efektīvu risinājumu.

Pretējā gadījumā mēs varam ātri nonākt pie maldīgiem rezultātiem. Viens šāds piemērs ir populārā Ērika Topola apgalvojums, ka BA.5 variants ir īpašs un daudz aktīvāks nekā iepriekšējie varianti. Bet ir skaidri redzams, ka viņš ir atlasījis datus diezgan patvaļīgi: https://twitter.com/NateSilver538/status/1553023895510425600


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2022-07-29 19:04 (saite)
Tu domā kādam tādi kā šis un iepriekšējais ieraksts interesē? Kovids un vakcīna ir reliģiski artikuli. Paskaties uz mūsu lokālajiem I Love Science tipiņiem (aļa ctulhu, mb). Viņiem tādas lietas neinteresē. Zinātne ir tas, ko autoritāte teica. Kādi tev vēl procesi un dati lol.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?