extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-06-27 10:57:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
bad pharma
Pirms 50 gadiem ārsti parakstīja cigaretes pret astmas lēkmēm:



Šodien mēs zinām, ka cigaretes patiesībā pasliktina astmu,

un viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc daudziem bērniem ir astma,

ir tas, ka vecāki mājās smēķē bērnu klātbūtnē.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2022-06-27 14:06 (saite)
Tagad, pēc 50 gadiem, indīgas vielas ne tikai tiek parakstītas kā medicīna, bet padarītas par piespiedu rituālu visiem. Progress.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-06-27 14:22 (saite)
Jā, tā arī ir problēma.

Šobrīd Latvijā ir cita problēma – ārsti paraksta par daudz benzodiazepīnu, kas rada atkarību un palielina mirstību.

Nelaiķe Kantāne arī nomira no pēkšņa kritiena uz līdzenas vietas. Tā ir raksturīga benzodiazpīnu lietošanas blakusparādība veciem cilvēkiem (atmiņas zudumi un līdzsvara traucējumi).

Šī problēma UK tiek uztverta nopietni, un cilvēkiem tiek izskaidrots, kāpēc šīs zāles nedrīkst lietot ilgstoši. Ja kādam tiešām vajag, tad precīzi izsniedz uz konkrētām dienām. Par šo problēmu runājām arī konferencē Rīgā, taču Latvijas ārsti šķiet ir nepārliecināmi. Viņi paraksta pa labi un kreisi, vienkārši tāpat, dažreiz arī, lai vecie cilvēki mazāk sūdzētos.

Bet ir arī citas problēmas. Man nesen bija jābrauc ar transportu, kur maskas bija obligātas. Elpojot caur masku, man pēkšņi radās klepus lēkme, jo maskai bija kaut kāds materiāls, kurš radīja kairinājumu. Es gribēju masku noņemt, jo skaidrs, ka tā ir traucējoša, bet to nedrīkstēja. Beigās, kaut kā atstāju maskai šķirbu, lai nebūtu jāelpo caur to (kā to reāli tāpat dara liela daļa cilvēku). Un tas man lika aizdomāties, ka obligātās maskas patiesībā varēja pavairot cilvēkiem astmas lēkmes un arī elpceļu infekcijas slimības, jo reti kurš tās mainīja katru dienu (vai pēc pāris stundām, kā tas ir pēc noteikumiem).

Bet tad cilvēki argumentētu – jā, bet ārsti iesaka tās lietot! Ārsti kādreiz ieteica arī smēķēt astmas lēkmju gadījumā. Viņi pat varēja atrast tam pamatojumu – jo tajās cigaretēs varēja būt pievienotas vielas, kas ir līdzīgas tām, kas ir dažos astmas inhalatoros, ar kaut kādu palīdzošu efektu. Kopējais efekts tomēr bija ļoti negatīvs – jo cigarešu dūmi ir ļoti slikti veselībai un tikai pastiprina astmas lēkmes.

Tāpēc veselībā ir jābūt ļoti piesardzīgiem ar obligātiem noteikumiem, it īpaši par steigā pieņemtām lietām. Ja lietas ir labas, tad gan jau cilvēki paši tās izvēlēsies un lietos. Nekādi piespiedu pasākumi nebūs vajadzīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]formica
2022-06-27 22:05 (saite)
daudziem bērniem astma ir cita iemesla deelj

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4555060/

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?