extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-04-02 11:20:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry


Nav īpaši izvērtētas vai apstiprinātas.
1. Kuri cilvēki zaudē statusu no Ukrainas kara: https://marginalrevolution.com/marginalrevolution/2022/03/who-gains-and-loses-status-from-the-war-in-ukraine.html

Man personīgi šīs statusa spēles šķiet bezjēdzīgas, bet ja nu tās normāliem cilvēkiem ir svarīgas, tad paskatīsimies:

- Protams, visvairāk zaudē Putins un viņam pietuvinātie. Par to nekādi komentāri nav vajadzīgi.

- Nākošie būs Vācijas politiķi, kas viņu līdz šim atbalstīja un mēģināja apmierināt viņa kāri, daudz neprotestējot par Krimas aneksiju un karu Donbasā.

- Nākošie rindā ir tie, kas protestēja pret kodolenerģiju. Par to viss skaidrs.

- Komentētāji, ka Ukraina karš ir tāpēc, ka NATO izvērsās uz austrumiem, ieskaitot uz Baltijas valstīm. Joprojām ir tādi interneta komentētāji, un prieks, ka viņu statuss tagad iet lejā.

- Par ko man ir visvairāk žēl, ir, ka arī indieši diezgan lielā mērā atbalsta Putinu. Es vēl saprastu par Ķīnu, kur totalitārisms ir valdījis gadu tūkstošiem, bet par indiešiem es tomēr biju domājis, ka viņi būs lielāki demokrātijas atbalstītāji. Šoreiz tas būs tikai viņu pašu zaudējums.

- Piemirsu, ka zaudētāji ir arī tie, kas uzskatīja, ka Krievijas propaganda ir ietekmējusi vēlēšanu rezultātus rietumos. Par spīti apmaksātajiem krievu troļļiem, to efekts ir ļoti niecīgs. Šajā sakarā es atceros tos, kas uzskata, ka krievu troļļi ir vairojuši antivax noskaņu rietumos vai Ukrainā. Par Ukrainas vakcinācijas pretestību es mācījos jau universitātē, un tur pie vainas ir vietējie politisko un sabiedriskās veselības notikumi, un Krievijas troļļiem tur nav nekāda ietekme. Tie, kas atbalsta vakcīnu mandātus, ir tikai stingrās rokas un totalitārisma atbalstītāji, un tie ir ļoti kaitējuši vakcinācijas aptverei rietumos. Par laimi UK spēja nodrošināt labākus rezultātus tieši tāpēc, ka valdība neuzstāja uz stingriem vakcīnu mandātiem. Līdzīgi, šķiet bija arī Japānā, kur pat vēsturiski bija problēmas ar vakcināciju, bet kovida vakcinācijai viņi sagatavojās pietiekami labi un spēja to nodrošināt labā līmenī.

2. Palasīju nedaudz, ko šobrīd domā Nasims Talebs: https://twitter.com/nntaleb Ir lietas, kurā es viņam nepiekritu. Bija laiks, kad viņš kritizēja pētījumus, kas parādīja, ka hidroksihlorohīns vai ivermektīns nav efektīvs pret kovidu. Tomēr Talebs ir ciparu cilvēks, un tagad viņš ir izanalizējis visus skaitļus un izsmej tos, kas joprojām domā, ka šie līdzekļi ir efektīvi. Šis vēlreiz parāda, ka tomēr nevajag izsmiet cilvēkus par nepareiziem secinājumiem (ieskaitot antivax), bet ir jāmēģina viņiem izskaidrot lietas, it īpaši ar statistiku, skaitļiem, pierādījumiem.

Lai gan ne vienmēr tas ir iespējams. Man patika viens viņa tvīts – Ja tev ir jāskaidro, ko nozīmē Beiziāna atjaunināšana (Bayesian update), tad bēdz prom no šīs diskusijas. Šeit ir doma, ka nav iespējams ieskaidrot kaut ko cilvēkiem, kas ir haotiski, nevis sistemātiski ticību nostiprināšanā vai pavājināšanā ar pierādījumiem par un pret.

Kopumā šobrīd izskatās, ka Talebs ir ļoti sakarīgs un runā par gandrīz visām tām pašām lietām.
- karš Ukrainā nav NATO izvēršanās dēļ
- ja Putins pielietos kodolieročus, tad viņš to darīs, un nav starpības, vai viņš tos izmantos tagad vai vēlāk. Pats fakts, ka viņš draudēja tos pielietot, padara viņu par ārkārtīgi bīstamu un viņš ir jānovāc.
- viņš uzskata, ka pasaulei ir jāatsakās no kodolieročiem, jo tie rada šādus karus.
- viņš tagad ir pilnībā pret bitkoinu, jo skaidri redz, ka tas neko nepalīdz šādos karus (ja nu vienīgi krieviem izvairīties no sankcijām, bet arī ne pārāk efektīvi)
- viņš labi izskaidro, kāpēc ivermektīns nestrādā
- tāpat labi statistiski pamato vakcīnu efektivitāti

Viņš joprojām uzskata, ka maskas bija efektīvas, bet pieļauj, ka omikrona lielā lipīguma dēļ tās vairs varētu nebūt īpaši efektīvas. Es domāju, ka šajos jautājumus vēl nav pietiekami droši datu, lai spriestu par vai pret.

3. Meklēju alternatīvu OneDrive vai GoogleDrive. Šī ir ļoti ērta sistēma failu glabāšanai mākonī. Tomēr lasot par to, kā Google aizliedz krieviski karu saukt par karu, es gribu izvairīties no globālo korporāciju sistēmām, jo tām interesē tikai nauda, nevis cilvēktiesības. Ja korporācija naudas dēļ ir gatava padoties Krievijas cenzūrai, tad šādi uzņēmumi ir jāboikotē. Es jau pirms vairākiem gadiem atteicos no gmail, nopirku savu e-pasta domēnu, hostēju uz neliela hostinga provaidera kaut kur Vācijā. Ja būs vajadzīgs, to varēs viegli nomainīt, neko nezaudējot. Uz personīgā datora lietoju Firefox un ar e-pastu nav nekādu problēmu, un izmaksas ir tieši tādas pašas, kādas būtu ar gmail maksas versiju.

Tagad OneDrive vietā es varētu lietot Icedrive (https://icedrive.net/), bet nu vēl jāskatās. Ja kādam ir labi varianti, ko ieteikt, tad lūdzu, komentāros atstājiet ziņu.


4. Ļoti interesants bloga ieraksts: https://unchartedterritories.tomaspueyo.com/p/future-european-union?s=r

Piekrītu, ka ideja, ka dažādība vieno, ir pārāk naivs. Vienotība par spīti dažādībai ir jau daudz reālāks solis.
Bet tāpēc vajag atrast šos vienotības punktus. Piekrītu, ka ES vajag savu vienotu valodu. Tai protams, ir jābūt angļu. Tas tagad, kad UK vairs nav ES, ir visreālāk, jo nebūs, ka kādai valstij būs priekšrocības. Izņemot Īriju un Maltu, bet tās ir nelielas valstis.

Un lielāks uzsvars ir jāliek uz cilvēktiesībām. Šobrīd ES ideja ir balstīta uz uzņēmēju tiesībām brīvi tirgoties, bet Vācijas fiasko Krievijā parāda, ka tirgošanās vien vēl nespēj nodrošināt cilvēktiesības.




(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?