extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-01-25 19:06:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Tas, ko daudzi šeit nesaprot, ir, ka nav lielas jēgas tēlot zinātniekus un mēģināt argumentēt ar atsevišķu pētījumu citēšanu, kurus ne paši, ne arī citi nav spējīgi adekvāti izvērtēt. It īpaši jau jomās, kurās vairumam vispār nav nekādas pieredzes. Pētījums var būt kā ierosme, ka tas ir interesants jautājums, kuru varētu pētīt tālāk, bet tas nevar izšķirt strīdu.

Īsta izšķiršana notiek pēc tam, kad šos pētījumus ir izvērtējuši kvalificēti cilvēki, kuri tad ir guvuši secinājumus, iepazinušies ar kopēju pozīciju, izvērtējuši kritiķus un galu galā nonākuši pie kopsaucēja. Ideāli, ja šādu izvērtējumu ir paveikušas vairākas grupas, un attiecīgi mēs varam redzēt, kāds ir konsenss un vai tāds vispār ir. Sauklis “Ticēt tikai zinātnei” ir naivo nodarbe.

Ja jums tas liekas pārāk neticami, tad kā piemēru – pasakiet man, pēc kādiem pētījumiem man secināt, vai D vitamīns ir noderīgs imunitātes celšanai? Pētījumu ir ļoti daudz un tie ir ļoti pretrunīgi. Es esmu dažus izlasījis, bet kuram gan ir laiks izlasīt tos visus, izvērtēt to kvalitāti un nonākt pie pareizā secinājuma? Jautāt zinātniekiem? Ja zinātnieks būs strādājis pie kāda no šiem pētījumiem, viņš vairāk aizstāvēs savu pozīciju nekā kopējo secinājumu. Es vairāk uzticētos valdības regulatoram vai speciālistam, kura darbs ir izvērtēt visus pieteiktos pētījumus un izveidot oficiālas rekomendācijas.

Katrā ziņā baltā grāmata (white paper) ir daudz noderīgāka nekā atsevišķs pētījums. Par AES tikai piedāvāts OECD izstrādāts ziņojums, kas vispusīgi apskata šo lietu. Tas ir ļoti nozīmīgs arguments. Nešaubos, ka ir arī citi līdzīgi dokumenti, kurus sastādījušas citas grupas, un viņi piedāvātie risinājumi var atšķirties. Tas ir tikai sagaidāms, jo šis ir sarežģīts un komplekss jautājums, uz kuru nav viennozīmīgas atbildes. Bet neizskatās, ka tie būtu pretrunā – drīzāk kā papildinoši vai atšķirīgi niansēs – tie norāda uz vēlamo virzienu.

Bet pat tas vairumam ir pārāk sarežģīti. Caurmēra cilvēks var tikai uzticētiem kādam, kurš tos ir izlasījis un godprātīgi ir atreferējis galveno domu dažos teikumos. Tātad primāri mums ir jābūt ticībai nevis zinātniekiem, bet šādam cilvēkam, par kuru mēs ticam, ka viņš ir kvalificēts un ir bez aizspriedumiem. Ideāli, ja šādi cilvēki ir vairāki, un tad mēs varam viņus visus uzklausīt un izdarīt savu secinājumu par to, kādas ir reālās lietas attiecībā uz konkrēto problēmu, piemēram, AES. Ja kāds (kurš pats personīgi nevelta daudz laika ne balto grāmatu rakstīšanā, ne to lasīšanā) cenšas iegalvot, ka viņam ir daudz tiešāks informācijas iegūšanas avots pa tiešo no pētījumiem, tad viņš ir vai nu pārāk naivs vai arī apzināti cenšas ar tevi manipulēt.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2022-01-25 21:36 (saite)
Nevajag būt caurmēra cilvēkam :)

(Atbildēt uz šo)


[info]iokaste
2022-01-26 07:05 (saite)
Par katru no tēmām var būt arī atšķirīgs redzējums. Piemēram: austrumeiropas valstis uzskata tā, bet ziemeļeiropas - šitā. Jo konteksts mainās. Un kopējā vīzija pa gadiem var mainīties.
Vārdu sakot - nozīme ir tikai varai :)

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?