extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-11-06 20:55:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
piektdienas zāles
Vēl ziņās bija, ka Latvija ir iepirkusi remdesivīru: https://tautaruna.nra.lv/rasols/329015-rozentale-latvija-sanemusi-zales-covid-19-arstesanai/

Pārsteidz rakstā minētie apgalvojumi, ka šis ir milzīgs progress.

Jau tad, kad zāles tika reģistrētas, pētījumi liecināja, ka remdesivīram nav ietekmes uz mirstību, bet varētu nedaudz saīsināt hospitalizācijas laiku. Kas ir labi, bet tas nav milzīgs ieguvums.

Jaunākie pētījumi norāda, ka remdesivīram nav pat ietekmes uz slimošanas laiku: https://science.sciencemag.org/content/370/6517/642

Varbūt tie ir pārāk pesimistiski vērtējumi, bet kopumā efekts visdrīzāk ir vājš. Kā izprast ārstes sajūsmu un Infektoloģijas centra galvenās ārstes Baibas Rozentāles teikto: “Zāles pret Covid-19 ir atrastas”, kas ir pretrunā informācijai, kas iegūta no pētījumiem?

Abas lietas nevar būt patiesas un šoreiz ir jāsecina, ka emocijas un vēlēšanās ķerties pie salmiņa pat daudzām atbildīgām personām neļauj adekvāti izvērtēt situāciju. Es uzskatu, ka saprātīgākiem cilvēkiem ar nosvērtāku attieksmi ir steidzami jāiejaucas šajos darījumos. Tā nav tikai veltīga naudas tērēšana, lai padarītu big pharma vēl bagātākas. Neefektīva terapija arī apmāna profesionāļus un traucē meklēt labākus risinājumus.

Man ir aizdomas, ka līdzīgi rezultāti būs attiecībā uz maskām. Noteiktas valdības ir pārāk daudz investējušas tajās, lai spētu atzīt, ka to efektivitāte ir ierobežota. Jā, tās varētu palīdzēt, bet cik daudz? To arī ir svarīgi zināt, jo pārlieku paļaušanās uz tām var arī kaitēt netiešā veidā. Es neizsaku nekādus konkrētus spriedumus šajā ziņā, bet gaidu pierādījumus par to efektivitāti. Mani neapmierina paziņotais, ka maskas palīdz, bet pierādījumus iegūt nav iespējams.

Papildināts: Although the agreement with Gilead locks EU members into a price of about $2400 for a full course of remdesivir, it does not obligate any countries to purchase the drug, the Commission spokesperson says. – Lai gan līgums ar Gilead nosaka, ka ES dalībvalstīm cena ($2400 par pilnu remdesivīra kursu) nav maināma, nevienai valstij nav pienākuma iegādāties šīs zāles.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]fedrs
2020-11-07 09:57 (saite)
Tauta runā ir pati dzeltenākā un apšaubāmākā ne pārāk uzticamā informācijas avota nra.lv sadaļā. Es to par tikai par avotu, par pašām drogām man viedokļa nav.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-11-07 11:29 (saite)
Sākumavots ir TV24. Man nav ne jausmas, cik tas ir dzeltens.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2020-11-07 12:40 (saite)
Es noklausījos interviju (cik nu tā bija TV) un nekas dzeltens rakstītajā nav. Tie ir precīzi Baibas Rozentāles vārdi, un konteksts ir tieši tāds pats. Un uzskatu, ka šeit ir nekavējoties jāiejaucas, lai nemaldinātu sabiedrību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?