extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-08-11 11:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Krievijas apstiprinātā vakcīna visdrīzāk ir droša. Ja no 100 cilvēkiem nevienam nav bijušas sekas vai vēl jo vairāk neviens nav nomiris no tās, tad var pieņemt, ka šī vakcīna ir daudz drošāka par covid-19 slimību. Jo covid-19 gadījumā no 100 cilvēkiem vairāki būtu nonākuši smagā stāvoklī slimnīcā un varbūt pat kāds būtu nomiris.

Man drīzāk ir šaubas par šīs vakcīnas efektivitāti reālajā dzīvē, jo ar 100 cilvēkiem to noteikt vēl nevar. Turklāt nav īpaši svarīgi, kā vakcīna darbojas uz jauniem cilvēkiem. Daudz svarīgāk ir zināt, kā tieši tā aizsargā vecos cilvēkus vai riska grupas.

Bet to līdz galam nevar zināt arī ar zālēm, kas jau ir izpētītas 3 fāzēs. Pēc jaunu zāļu apstiprināšanas vienmēr ir pēcreģistrācijas novērošana, kas izvērtē zāļu ieguvuma un riska attiecību praksē, un attiecīgi reģistrācijas noteikumi var tikt mainīti.

Šādā izpratnē Krievijas pieeja seko tieši šim pašam standartam, tikai ar to starpību, ka ir pabīdījuši par vienu fāzi tuvāk, ņemot vērā ārkārtas situāciju un samērojot, ka arī kavēšanās ar vakcīnas apstiprināšanu būs iemesls daudzu cilvēku nāvei. Ir zināms risks, bet ir 90% iespējamība, ka viņiem izdosies izglābt tūkstošiem cilvēku, pretstatā 9% riskam, ka nebūs nekādas starpības, un vēl pretstatā 1% riska, ka upuru skaits var nedaudz pieaugt. Tas ir tikai apsveicami, ka viņi spēja pieņemt šo lēmumu bez spriestspējas paralīzes, kas ir iestājusies daudzās citās valstīs.


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?