extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-06-10 19:28:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Izrādās šodien, 10. jūnijs, bija diena, kurā bija jāievēro #ShutDownSTEM

Nekļūdījāties, ja padomājāt, ka tas ir saistīts ar BLM. Izrādās, ka zinātne (STEM) ir ļoti rasistiska un tajā trūkst melno zinātnieku.

Man jau par vēlu šodien kaut ko vairs ievērot, jo biju aizņemts ar zāļu informācijas tulkojumu (drīz būs jaunas Eiropā reģistrētas zāles Covid-19 ārstēšanai).

Bet dienas beigās nedaudz pareflektēšu par manu pieredzi universitātē un rasēm. Tā tiešām ir, ka nigērieši ir viscentīgākie. Tā gan ir bagātākā iedzīvotāju daļa – viņi pat maksā par studijām UK universitātēs vairāk nekā eiropieši. Mēs tikai varam no viņiem mācīties šo apņēmību.

Bet ir citi, kuriem lietas tā neiet. Pirmajā gadā, kad bija jāraksta pirmais nopietnais kursa darbs, viens melnādainais kursabiedrs palūdza, vai es nevaru viņam parādīt, ko es rakstu. Viņam vajag nedaudz saprast struktūru. Es, naiva dvēsele, protams parādīju, gan piekodinot, ka lai pat nedomā kaut ko pārkopēt, jo universitātē ir sistēma, kas izskaitļo visus plaģiātus. Bija pārsteigums, kad izrādījās, ka viņš bija vārds vārdā nokopējis visu darbu, pat neko nenomainot. Nācās pēc tam iet pie vadības skaidroties, kurš no kura ir nokopējis, jo par plaģiātu sods ir bargs – izslēgšana no universitātes.

Protams, ādas krāsa tur ir tikai nejauša. Tajā gadā no kursa par nesekmību tika atskaitīti vairāki studenti ar dažādām ādas krāsām un nacionalitātēm. Bet esmu pārliecināts, ka šim stāstam ir arī cita versija – tāda, kurā šis students tika izslēgts universitātes dziļi rasistiskas attieksmes dēļ.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2020-06-10 22:05 (saite)
Šādu "studentu" dēļ vismaz ASV ir jau tikušas pazeminātas latiņas un radīti speciāli affirmative action noteikumi, tā kā šī "versija" jau sen pastāv. Tieši marksisma ietekmēti akadēmiķi paši ievieš šādus noteikumus mācību iestādēs. Ne velti sociālajās zinātnēs ir pat balva, viena no Frankfurtes skolas celma korifejiem, Teodora Adorno vārdā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-06-10 22:19 (saite)
Interesanti, kāpēc ne #ShutDownSocialSciences? Varbūt tāpēc, ka socialajās zinātnēs var uzrakstīt pilnīgo sviestu un par to ieliks vismaz knapu trijnieku, lai varētu dabūt diplomu. STEM tā tomēr nevar, un kaut kādiem objektīviem kritērijiem ir jābūt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-06-10 22:47 (saite)
Tieši tā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?