extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-05-02 23:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mani jaunākie novērojumi par koronavīrusu ir tādi, ka ir ārkārtīgi liela heterogenitāte jeb neviendabīgums. Ir valstis, kurās ir liela izplatība, un citās atkal ļoti maza. Bet arī valstu iekšienē ir ļoti lielas atšķirības, un ne tikai ASV, bet arī UK ir reģioni, kur nav neviena mirušā.

Savukārt tiem reģioniem, kam nav paveicies, ir ļoti grūti prognozēt, kad infekcija apsīks.

Citās ziņās ir par to, ka mirstība ir ļoti atkarīga no vitamīna D līmeņa. Tiem, kam ir lielāks deficīts, ir lielāka mirstība. To gan nevar tā vienkārši paredzēt, ka ar vitamīna D piedevām šo mirstību varētu samazināt, jo, iespējams, ka cēloņsakarība ir tāda, ka cilvēkiem ar sliktu veselību vitamīna D līmenis ir zemāks, nevis otrādi. Bet tomēr tas liek aizdomāties, vai stingrie pasākumi sēdēt mājās un nekustēties un nesaņemt saules gaismu nepadara mirstību vēl lielāku?

Jau ir pagājuši 2 mēneši, bet joprojām nekas daudz vairāk par šo epidēmiju nav noskaidrots. Jā, mēs tagad zinām, ka ventilatorus vairs tik daudz nevajag, un gandrīz nevienā vietā to nepietrūka. Bet citādi nav joprojām noskaidrots, vai stingrie karantīnas pasākumi vispār kaut ko dod, un ja dod, tad cik lielā mērā? Kādi ir galvenie infekcijas izplatības modeļi? Kāpēc ir tik liela heterogenitāte? Kādi ir plāni vai mērķa kritēriji karantīnas atcelšanai un kāpēc? Kādi līdzekļi ir visefektīvākie? Ja godīgi, pat par maskām nekas nav kļuvis skaidrāks, kā tikai tas, ka tās droši vien nedaudz palīdz arī tiem, kas nav mediķi.

Secinājumā var teikt, ka ir vērts apzināties, ka dabu kontrolēt ir ļoti grūti un šajā gadījumā pat zinātne ir bezspēcīga. Tāpēc vēl jo vairāk ir nosodāmi politiķu centieni stingri kontrolēt sabiedrību, jo šai kontrolei ir daudz mazāka ietekme nekā mēs varētu cerēt. Notiks tas, kam ir jānotiek un tad, kad tam ir jānotiek. Savukārt cena šai kontrolei ir ārkārtīgi liela, un mēs par to visi dārgi maksāsim. It īpaši pretīgi bija mēģinājumi ierobežot vārda brīvību un baiļu un politisku iemeslu dēļ apspiest ļoti vajadzīgu diskusiju par vēlamajiem vai nevēlamajiem pasākumiem.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]iokaste
2020-05-03 10:38 (saite)
varbūt problēma ir tur, ka Ķīnā politbiroja locekļi uzņēmās ārstu funkcijas, bet neko vairāk par aizliegumiem, iebiedēšanu un sodiem nespēja izdomāt. citās valstīs valdības sajuta iespēju papildināt savas pilnvaras un naudas apgūšanu, tamdēļ bez šaubīšanās sekoja Ķīnas paraugam.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-05-03 10:49 (saite)
Tagad parādās bildes, kā Uhaņas bīstamo patogēnu laboratorijā strādāja pat bez maskām. Un vispār jau tur ir vajadzīgi vismaz respiratori, nevis ķirurga maskas. Šodien mēs zinām, ka koronavīruss ir daudz lipīgāks nekā agrāk uzskatīts, tāpēc tā ideja, ka tas ir nācis caur laboratoriju, šobrīd nemaz tik neticama neliekas:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8281085/Wuhan-virus-lab-cover-up.html

Bet domāju, ka to pierādīt nevar, jo visi pierādījumi, ja tādi bija, ir iznīcināti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]brookings
2020-05-03 13:37 (saite)
Vai bija mēģinājumi ierobežot vārda brīvību no valdības?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-05-03 14:25 (saite)
Kā tur bija ar tiem, kuri mēģināja piketēt pie Brīvības pieminekļa? Naudas sodu noteikti uzlika, bet neatceros, vai viņi dabūja arī pasēdēt apcietinājumā kādu laiku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]prtg
2020-05-03 17:06 (saite)
Man par to D vitamīnu arī nez kāpēc ienāca prātā kā iespējamība, bet pieņemu, ka tāpēc, ka pats apzinīgi lietoju un neesmu saslimis (pārsteidzīga vispārinājuma argumentācijas kļūda).
Latvijā ap 85% iedzīvotāju D vitamīns ir zem normas, saslimušu relatīvi maz. Itāļiem ar D vitamīnu gan jau, ka ir labāk.
Un tomēr nevar izslēgt šo tēzi, jo izolācija Latvijā bija krietni savlaicīgāka, kas bija noteicošais faktors izplatības ierobežošanai.
Paņemt D vitamīna līmeņa analīzes visiem COVID-19 pacientiem nemaz nebūtu dārgs eksperiments.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-05-06 12:11 (saite)
D vitamīna deficīts saules trūkuma dēļ ir viena lieta. Bet var būt arī cits skaidrojums.

Ar sauli radītais D vitamīns vispirms ir jāhidrolizē aknām un pēc tam nierēm, lai to organisms varētu izmantot. Ja cilvēkam ir aknu vai nieru problēmas, tad arī aktīvā D vitamīna līmenis būs zems. Varbūt ar D vitamīna piedevām to var pacelt normālā līmenī, bet aknas un nieres ir ļoti svarīgas arī daudzu citu iemeslu dēļ. To disfunkcija jau netiek novērsta ar vitamīniem vien un acīmredzami ietekmē organisma stāvokli daudz lielākā mērā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]prtg
2020-05-06 13:51 (saite)
Jā, un, cik saprotu, tā uzņemšanas spēju no pārtikas vai lietojot kā piedevu nosaka arī gremošanas trakta kvalitāte - spēja uzsūkt taukvielas, ko veicina aizkuņģa dziedzera un žultspūšļa normāla darbība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-09-19 02:38 (saite)
Atkal parādās raksti par to, ka D vitamīns varētu samazināt saslimstību un mirstību ar kovidu. Viens bija pētījums Spānijā pilota COVIDIOL, kurā gan bija mazs pētīto skaits. Tam sekoja pilnais pētījums, bet rezultāti vēl nav izziņoti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?