kora dziesma, airu laiva, džezs un viskijs - [entries|archive|friends|userinfo]
ernuerna

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Nov. 14th, 2016|06:46 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kāpēc man likās, ka vajadzētu pārlasīt Katjas Ketu "Vecmāti"? Paņēmās līdzi, jo lasījās atkal. Kaut varētu šķist, ka šī nav no tām tipiskajām grāmatām, ko mēdz dzīves laikā pārlasīt. + vēl svaigi noskatīts norvēģu tvserčiku grāvējs Okkupiert ar J. Nesbē scenāriju, kur smalki attēlots, kā Krievija okupē Norvēģiju, paziņojusi, ka Norvēģijā mītošo krievu tiesības ir aizskārtas.
Šonakt murgoju ar episku vērienu. Ja pati prastu rakstīt, principā, pieslīpējot abus no murgiem, es varētu tos atprečot pārvēšot par Holivudas blokbāsteru scenārijiem.
Pirmajā murgā ASV, Krievija un Ķīna apvienojās un okupēja visu pasauli izņemot Kanādu un Jaunzēlandi. Tika ieviests brutāls totalitārs režīms, ar masu iznīcināšanām un absolūtu indivīdu kontroli, masu smadzeņskalošanu (1984 atpūšas), visi dzīvi atstātie kalpoja varai, visi dzīvoja milzīgās betona konstrukcijās, iziet ārā uz ielas nebija iespējams pēc būtības, nemaz nerunājot par kaut kādu pastaigu mežā. Kā kultūras jomas darbiniece es tiku atstāta dzīva, jo laikus pratu kaut ko varai netīkamu nelaikā nepateikt (vai biju par gļēvu, lai pateiktu), Mani norīkoja strādāt par apkopēju oficiālajā propagandas radio, jo ir pieredze darbā kultūras jomā. Telpas bija no gaiši dzeltena betona, tām nebija stūru, visas formas bija pludenas un apaļīgas. Tiklīdz mēģināju kaut kur doties, kas neatbilda atļautajām darbībām, tā no sienas iznira aziātiska izskata militārists un klusējoši skatījās virsū. Tā bija specvienība, kas apsargāja un kontrolēja “tautu”. Tāds varēja iznirt jebkurā laikā no jebkura stūra. Ja konstatēja nepakļaušanos, nogalināja bez vārda runas. Ar naža dūrienu vēderā. Un tieši tādā pašā veidā klusējot pazuda atpakaļ sienā. Sākumā vēl cerēju pārbēgt uz Kanādu, samaksāju pārvedējiem, bet tie izrādījās krāpnieki. Vienīgā robežas šoseja, kas vēl bija vaļā, bija apsolūti izmirusi, jau betona mūru ieskauta, un tajā ik pa posmām stāvēja klusējoši aziāti. Mēģināju skriet, bet tad viens iedūra man dunci vēderā. Taču es nenomiru. Uzreiz nonācu tajā radio nodaļā par apkopēju. Vēlāk dažādās sapulcēs es sastapu vēl dažus izdzīvojošos kultūras nozares kolēģus, viņiem visiem bija traģisks skatiens, un mēs nespējām viens otram skatīties acīs, jo visi zinājām, ka jūtamies kā nodevēji, ka esam izdzīvojuši, jo neesam iestājušies pret režīmu, esam klusējuši, un tāpēc netikām nodurti. Bet citi bija drosmīgāki, viņi iebilda režīmam un tika iznīcināti.
Ap 2 naktī uzrāvos gultā, jūra šalc un galvā šalc. Izdzēru aukstu ūdeni un aizgāju mēģināt gulēt vēlreiz. Otrajā piegājienā pasākums bija vizuāli mazāk iespaidīgs. Krievija piedāvāja Vācijai iemainīt Ekvadoru pret kaut ko citu, ko tieši, neatceros. Hitlers ar sajūsmu piekrita, un tad nu es kopā ar Hitleru un vēl kaut kādiem 3 cilvēkiem, medību bisēm apkārušies, cilpojām pa labi koptajiem Ekvadoras laukiem, kur pilns ar lepnām britu mužām, iekoptiem parkiem un tīrumiem, un meklējām kaut kādus krievu spiegus, kas jānošauj. Biju piekomandēta Hitleram tieši blakus. Pārējie 3 gāja atsevišķi, drusku pa priekšu, mūs piesedzot.
Gājām ar Hitleru un vēl spriedām, cik glīti viss sakopts, laba apkārtne, tādu var ņemt.
Vienā no labajām mājām atradām krievu spiegu, kurš slēpās. Viņš bija ietinies bērnu autiņos, autiņi izrādījās nodevīgā pazīšanās zīme, jo tie pārējie trīs mūsu sabiedrotie pirms brīža divus citus tādos pašos autiņos jau bija nošāvuši. Tad pēkšņi nez no kurienes uz bruka citi krievi, tādos pašos autiņos. Visi sāka šaut. Man bija jāaizsargā Hitlers, bet es nespēju izšaut. Pilnīgi fiziski atceros sajūtu, kā rādītājpirkstam nav spēka nospiet gaili (vai kā tos visus jūsu ieroču sūdus sauc), jo tas ir tik smagi, un es neprotu šaut, no ieročiem vispār neko nesaprotu. Nu bet Hitlers taču jāaizstāv. Un šis bija riktīgi nikns uz mani, ka šo neaizstāvu. Saku, ka neprotu šaut. Viņš kliedz, lai mācos. Un tad, kad pēkšņi no slēpņa izlec viens jauns spiegu pāris (sievie un vīrietis, skaidri redzams, ka mīlnieki) tādos pašos autiņos, un tēmē uz Hitleru, es saņemos. Jo skaidrs, ka šie viņu nošaus. Man roka nenodreb, un nospiežu gaili.
Pēc tam labiekārtotajos Ekvadoras laukos un muižās, no kurām padzīti briti, tiek iekārtoti kolhozi un ievesti gucuļi.

Paldies par uzmanību.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:November 14th, 2016 - 07:17 am
(Link)
Uhhh!
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:November 14th, 2016 - 07:47 am
(Link)
Spēcīgi!
[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:November 14th, 2016 - 07:53 am
(Link)
tiešām episks blokbāsters, gan jau ka varētu pat seriālu uzražot...
From:[info]ernuerna
Date:November 16th, 2016 - 10:50 am
(Link)
[par saņemto gonorāru no tventī senčurī foks varētu pēc tam uzsaukt cibas ballīti, un oskara runā es izteiktu pateicību visiem cibas draudziņiem par pacietību lasot to visu :D
[User Picture]
From:[info]bljanna
Date:November 14th, 2016 - 07:58 am
(Link)
Wow!
Bet nesatraucies, mazohists arī manī - Ketu "Vecmāte" un tai līdzīgas grāmatas ir tieši tās, ko pārlasu.
From:[info]ernuerna
Date:November 16th, 2016 - 10:49 am
(Link)
kuras vēl līdzīgās? uz ziemu atgriežas lielais lasāmais, drīkst ieteikt
[User Picture]
From:[info]bljanna
Date:November 16th, 2016 - 02:32 pm

Vīīī!

(Link)
Man visu laiku, bet jo sevišķi rudenī gribas pārlasīt Paolo Džordāno "Pirmskaitļu vientulību" (nav līdzīga "Vecmātei", tikai tas, ka skumja), visas "Kristīnes Lavransa meitas", Herbjorgas Vasmu "Dinas" grāmatu sērija - tā noteikti nav tik skarba kā "Vecmāte", bet no tās pašas šnites - par women power, Elīsabeta Rinelli "Sniegotā zeme" - trakoti skumjš, bet kvalitatīvs stāsts par ļubestību, zaudējumu, vainu, ilgām - un tas viss saltās ziemeļu zemes ielenkumā.
Nezinu, vai esi lasījusi, bet mans šī gada favorīts ir Reinsones "Meža meitas" - lauž sirdi gan jau tāpat kā "Veļupes krastā" (to (kauns) vēl eesmu lasījusi), Gunas Rozes "101.kilometrs"

No citas sērijas - iesaku Hāledu Hoseini palasīt!
Šīs gan nav pavisam skarbās, bet lieliskas ģimenes sāgas: Silvijas Žermēnas "Nakšu grāmata", Džhumpa Lāhirī "Vārdabrālis", Lorāna Godāna "Skortu saule" (arī vieni no skaistākajiem ēdienu un svētku aprakstiem :) ), Džefrija Jūdžinidesa "Midleska".
No pilnīgi citas sērijas - Atula Gavandes "Being mortal" (ir arī latviski "Būt mirstīgam"), imho, ir obligātā literatūra ikvienam. Bet no šāda tipa grāmatām varu ieteikt vēl šo to, ja interesē.

Ai, nu tā jau varētu turpināt ilgi :)
[User Picture]
From:[info]kalevala
Date:November 14th, 2016 - 11:45 am
(Link)
Hohohooo, opā! Ja kādreiz Katju vēl satikšu, pastāstīšu :)
From:[info]ernuerna
Date:November 16th, 2016 - 10:48 am
(Link)
vaii..... badomās, ka mentāli nestabili tie latviešu lasītāji
[User Picture]
From:[info]_re_
Date:November 14th, 2016 - 12:24 pm
(Link)
nāves jūra, ja?
From:[info]ernuerna
Date:November 16th, 2016 - 10:48 am
(Link)
nāni, parastā vidus.
uz nāves rīt, bet laikam šoreiz ne
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:November 15th, 2016 - 12:08 am
(Link)
klausies, es arī redzēju hitleru (vai kaut ko hitleru iemiesojošu), un vispār trilleri. es gan neatceros tik smalkās detaļās, bet mēs ar dārziņkaimiņu bijām spridzinātāji, kaut kādu baigāko resistance terrorism plānu dzīvē ieviesēji. pamodos un biju ohujā par to, cik ļoti sajutu, kā cilvēki var to uzskatīt par viņu vienīgo iespēju kaut ko izdarīt, kaut ko mainīt.
From:[info]ernuerna
Date:November 16th, 2016 - 10:47 am
(Link)
nu lūdzu!!! varbūt tas slavenais Īpaši Lielais Un Pilnais Pilnmēness pie vainas?
ohujs man arī bija, ilgi pēc sapņa. Gan vairāk par to, cik ļoti fiziski un reāli tas viss šķita sapnī.
Fiziskas sāpes no naža dūriena, fiziski jutu pieskārienus, skriešanu, bisi un pavēli šaut...