Horror fetiši virtuālā un fiziskā vidē

« previous entry | next entry »
Mar. 10th, 2009 | 11:40
Skan: Akira Yamaoka - Pyramid Head

Slimnīca
Vieta, kura cilvēkiem parasti asociējas ar nepatīkamo - garīgām un fiziskām mokām un ciešanām. Vieta, kura plaši ir izmantota dažādos Horror mēdijos, visvairāk iekš šausmu kino un videospēlēm.
Tā, piemēram, ir neskaitāms daudzums šausmu filmu, kurās ir atspoguļotas slimnīcas, tādējādi ar šo notikumu vietu zemapziņas līmenī radot asociāciju ar ciešanām, šausmām un nelabumu. Un šī šausmu būšana/klišeja joprojām darbojas lieliski.
Kā piemēru var minēt The Exorcist sērijas filmas; Session 9, Gin gwai, Ju-on; Gothika; Jacob's Ladder; Kansen (darbība tikai un vienīgi slimnīcā); Ringu sērija - un tās ir tikai tās filmas, kuras es zinu, kurās figurē slimnīca kā baismi radoša vieta. Papildus par šo fetišu ir runāts arī forumos, piemēram, šeit: http://www.bloody-disgusting.com/forums/showthread.php?t=42754
Bet vēl jo vairāk un jo spēcīgāk šī vieta iedveš šausmas Horror videospēlēs, kur tās ir pamestas, nodotas sabrukuma un psiholoģisku šausmu ķetnās. Tā, piemēram, jāmin tādas pērles kā Silent Hill, Forbidden Siren, kā arī Clock Tower 3 un daļēji Resident Evil, kur darbība notiek slimnīcām līdzīgās vietās - biolaboratorijās.
Slimnīca kā notikumu vieta ir ļoti pateicīga vieta šausmu sajūtas radīšanai, jo tā burtiski manifestē šausmas, kuras rada ārstniecības nolūkos.

Skola
Nezinu, kamdēļ šī vieta darbojas - bet darbojas. Varbūt tas skaidrojams ar zemapziņā slēpto informāciju par bailēm no nezināmā un skolas kā reiz ir vieta, kur mums atklāj tik daudz no nezināmā. Pats par sevi tas nav nekas šausminošs, bet, ja šo nezināmā konceptu apvienojam ar pamestību, tumsu un ļaunā klātbūtni - iegūstam vēl vienu lielisku vietu šausmu radīšanai.
Iekš šausmu kino skolu esmu piezīmējis tādās filmās kā Silent Hill, Whispering Corridors; Ju-on; Ringu filmās. Papildus: http://www.horror-movies.ca/Forum/viewtopic.php?id=11631
Iekš videospēlēm - tā atkal ir Silent Hill radītāju fetiša lieta - skola ir iekš pirmās un trešās Silent Hill, kā arī iekš Forbidden Siren. Un abās instancēs tā viennozīmīgi ir šausminoša vieta.

Rūpnīca
Visnotaļ plaši un simboliski izmanota vieta šausmu mēdijos.
Visspilgtāk jau nu Silent Hill un Forbidden Siren universos (Siren universs = 3 spēles un viena filma) - gan spēlēs, gan filmās. Papildus: http://www.google.lv/search?hl=lv&safe=off&num=50&q=factories+in+horror+movies&btnG=Mekl%C4%93t&meta=
Šīs vietas ar savu industriālo vidi vien ir tīri mehāniski bīstamas, kā arī psiholoģiski - ja vien rūpnīcai pievienojam attiecīgos elementus.



Viesnīca
Vēl pie Horror fetišiem varētu pieskaitīt šīs vietas.
Iekš kino tās figurē filmās Silent Hill, The Shining, Hostel. Papildus: http://www.google.lv/search?hl=lv&safe=off&num=50&q=hotels+in+horror+movies&btnG=Mekl%C4%93t&meta=
Videospēļu jomā - tās atkal ir iekš Silent Hill.


Kā redzams, daudzi mani Horror Fetiši ir radušies Silent Hill universa radītāju dēļ - nekaunos to atzīt. Un tad nu arī nonākam līdz šī pavediena radīšanas cēlonim - PALDIES VISUAUGSTAJAM, ka mūsu postpadomju zonā ir tāda iespēja kā šo potenciāli šausminošo objektu baudīšana fiziski - bradājuma veidolā. Un nonākot šādās vietās, vienkārši nespēju tām nepiešķirt atmosfēru no minētajiem mēdijiem, tādējādi padarot savu bradājumu krāšņāku un biezāku.
Līdz šim fiziski šis fetišs ir ticis apmierināts tādās iestādēs kā

- skolā:
http://klab.lv/users/disfigurator/56131.html

- slimnīcā:
http://klab.lv/users/disfigurator/11941.html
http://klab.lv/users/disfigurator/80620.html (EDIT @ 2009.06.01; 13:31)
http://klab.lv/users/disfigurator/84119.html (EDIT @ 2009.06.26; 13:37)

- industriālos objektos:
http://klab.lv/users/disfigurator/69334.html
http://klab.lv/users/disfigurator/61295.html
http://klab.lv/users/disfigurator/60849.html
http://klab.lv/users/disfigurator/55549.html
http://klab.lv/users/disfigurator/9475.html


Nav diži daudz, bet krāšņi gan. Bet nu, šī raksta radīšanas iedvesmas spēriens sekoja no šī avota, kas teju ar niezes spēku liek apmeklēt un izbaudīt vēl un vēl šīs fetiša vietas: http://www.diggers.lv/piejuras/piejuras.html
Bez šīs slimnīcas, apskatei sen stāv "Līva" un Gaiļezers...

Horror Fetišs + UE
 

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {0}