Session 9 (2001)

« previous entry | next entry »
Oct. 2nd, 2008 | 10:54
Skan: Mortem - Incubus: No Return



Lēngaitas psiholoģiska šausmene (ASV), kura NEPATIKS tiem tukšpauriem, kuri par labu filmu spēj nosaukt tikai tādu filmu, kuras stāsts pazūd zem specefektu mūriem. Bet šajā filmā ir baudāms averss - stāsts ir, specefektu teju vispār nav, izņemot dažus kinematogrāfiskus izgājienus un audiocilvēku spēlītes ar skaņām!

Kad domāju par šo filmu, prātā nāk kāda filmas recenzētāja teiktais iz IMDb, proti: "Some movies are just too good for people". Asociācija, kura radusies pateicoties labajai recenzijai un minētajai preambulai. Filmu nopirku tikai un vienīgi tā iemesla dēļ, ka vēlējos dziļi psiholoģisku Horror filmu - bez jebkādiem liekiem mēslojumiem - tīru psiholoģiju un tās dzemdinātas bailes, neizpratni, apjukumu. Vienvārd - vielu, par kuru domāt filmas laikā, pēc tās un vēl pēc n-tās noskatīšanās, meklējot daudzās norādes, pavedienus un arī references (homage) uz citiem mākslas darbiem.

Jocīga, bet patīkama sagadīšanās:
Tas, ka esmu prātā pists Silent Hill universa upuris, nevienam manis pazinējam nav noslēpums un apgalvojuma pierādījumi meklējami teju katrā 3. manā rakstā.
Tad nu, aplūkoju filmas vāciņu un dabūju ar attālu "deja vu" āmuru pa pieri - "kaut kur es to ratiņkrēslu iekš tādas pat dislokācijas esmu redzējis", nodomāju, "lai gan zinu, ka filmu neesmu redzējis. 100% zinu!"
Pagāja kāds laiks, līdz konstatēju - tā tak ir nepārprotama reference uz Silent Hill 3!!! (pareizāk sakot iekš SH3 (2003. gads) ir reference uz Session 9 (2001. gads)). Interesantais un pārsteidzošais ir tas, ka filma, kuru pirku tīri tās intereses dēļ, kuru izraisīja filmas prologs, izrādījās piebāzta ar referencēm uz Silent Hill. Tas liek uzdot jautājumu - vai šī mānija vārdā Silent Hill kādreiz no manis atkāpsies, ibio? Es ceru, ka ne, hehe.

Ja izdalam references, tad iegūstam šādu listi:
1. krēslaini izgaismoti ratiņkrēsli iekš gaiteņa (un ratiņkrēsli vēl vairākās vietās)*;
2. monētas (ir abos mēdijos, savienojas caur dokumentu iekš SH3 un notiekošo iekš Session 9);
3. dokumenti iekš SH3 pavisam, pavisam nemanāmi atsaucas uz Session 9, tēlu Hank;
4. Sekojošas abstraktas, bezpersoniskas briesmas – fobijas vai vienkārši neizskaidrojamas briesmas, kuras seko (iekš SH3 Haunted House seko sārta, nāvējoša enerģija, no kuras jāmūk kā no elles, bet iekš Session 9 – ha, nespoilošu);
5. “Fear is a place” – SH’īgāk vairs nevar pateikt!;
6. gan jau vēl kāda savstarpēja atsauce ir.

Bet nedomājiet, ka filma savā stāstā ir saistīta ar Silent Hill. Nav. Tās ir tikai dažas references, kuras redzamas ir tādiem fanātiem, kā es. Spēles nezinātāji neko lieku un tādu, kas neiekļaujas kontekstā, neieraudzīs. Filmas stāsts ir absolūti citāds un vienīgie kopelementi ar SH universu ir stāsta pasniegšanas maniere un tā sašķeltā daba un daļa atmosfēras.
Stāsts, kuru filmas laikā domājot līdzi likt kopā gabaliņu pa gabaliņam. Stāsts, kurš viennozīmīgi liks domāt, pretējā gadījumā tā izprašana nav iespējama. Un ja esi amerikānis, tad Tev nepatīk tas, ko Tu nesaproti (lol).

Session 9 ir bagāta ar idejām, tēlu psiholoģiskās dabas atveidošanas manierēm, stāsta būvēšanas paņēmieniem un teju vai ir piesātināta ar domājoša cilvēka atmosfēru. Un šim visam ir piemests klāt nedaudz (subjektīvi) Horror elementu, kas stāstu padara par pieticīgi un patīkami tumšu.

Tumsa, mīklains stāsts, B-Horror, SH references, tēlu psiholoģija, to mijiedarbība, lozungsuz DVD vāciņa “Fear is a place” – izklausās pēc receptes lieliskai izklaidei, vai ne?

*vizuāls demo:



Treileris:
http://www.youtube.com/watch?v=LsxkRNvEbhM

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {2}

Silverflame

(nav)

from: [info]simri
date: Oct. 2nd, 2008 - 07:01
Pilns sakāmais

"Reference uz"

Atbildēt | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Oct. 3rd, 2008 - 12:02
Pilns sakāmais

Jā, lūdzu, kas nepatīk?

Atbildēt | Ļaunuma sakne