ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2016-07-06 02:16:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Dreifs saprātu telpā
Būtu interesanti izveikt apmēram šādu eksperimentu:

Izveidot savās smadzenēs subpersonu tādā veidā lai tā secīgi ``attālinātos`` no cilvēkveidīga saprāta pozīcijas teorētiskajā visu saprātu telpā un attālinoties dažādās dreifa stadijās atstātu kaut ko tādu kā vērtību jeb universāliju saraksts. Un tad a)salīdzināt šos sarakstus, b)pievienot šādu ``dreifu`` veikušu sistēmu sev atpakaļ.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]unpy
2016-07-06 03:03 (saite)
Būtu ļoti interesanti redzēt šī eksperimenta rezultātus, jo ir ļoti mazticams, ka cilvēki var izkāpt no savas jābūtības vai vienkārši vērtību sistēmas. Būtu jauki, ja mēs kaut drusku saprastu, kā delfīni, piemēram, pieņem lēmumus, par kraukļveidīgajiem vai kalmāriem pat nerunājot. Nav tā, ka dikti tālu būtu tikuši izpratnē par visu šo. Un nez vai tiksim.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2016-07-06 13:45 (saite)
tiksim

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2016-07-06 09:38 (saite)
Es teiktu, ka, atbilstoši ortogonalitātes tēzei, šāds process savā principiālajā formā (t.i., neņemot vērā "izejas" saprāta specifiku) būtu ekvivalents nejauši izvēlēta punkta vai punktu kopas atrašanai visu iespējamo vērtību telpā. "Mind design space is huge enough to contain agents with almost any set of preferences."

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2016-07-06 13:20 (saite)
Te ir jaitājums vai mēs varam atrast visu regulāro sistēmu kopā apakškopu ``saprāti`` un tad to definēt par visu saprātu telpu, kuriem ir kopīga izīme ``saprāti`` un ja tādu var atrast, kāda tā būtu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2016-07-06 13:40 (saite)
Well, viss šis domu eksperiments jau balstās pieņēmumā, ka esam šo apakškopu atraduši (un tad mēģinām tajā atrast kaut ko specifiskāku).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2016-07-06 13:44 (saite)
Vai arī mēģinam atrast apakškopas ``saprāti`` selekcijas paņēmienu, tb kopa ``kompleksas sistēmas``, apakškopa ``saprāti``, vajag izdalīšanas kritēriju

Apziņa neder visticamāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2016-07-06 14:02 (saite)
Lai izveiktu kādu no OP norādītā eksperimenta variantiem, jau ir vajadzīgs nospraust pētījumu robežapgabalu.

Savukārt, ja runa ir par pašu tā nospraušanu, tad manis pēc var lietot kaut vai S. Lega piedāvāto definīciju un klasifikāciju, kas, manuprāt, ir labs praktisks piemērs "visas saprātu telpas" nospraušanai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sirdna
2016-07-06 09:44 (saite)
vai neironi un to saites pavilks visus teorētiskos saprātus un izdarīs to pietiekami ātri, lai no eksperimenta būtu jēga?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2016-07-06 13:46 (saite)
par substrāta ātrdarbīgumu problēmu var padomāt, piemēram pievienojot elektroniskus ``intelekta pastiprinātājus`` ( termins no S.Lema ``Summa Technologiae``)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?