ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2024-07-06 11:57:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Praktiskā jēga.
Tātad jautājums: Kādus rīkus vai paņēmienus labākai esamības saprašanai un operēšanai ar to, kuri novestu pie cilvēku varenības pieauguma ir devis postmodernisms tā dažādajos variantos? Uz šo jautājumu ir viegli atbildēt par citām filozofiskām sistēmām kā dažādi racionālisma, empīrisma varianti, pozitīvisms, filozofiskais materiālisms. Tas viss palīdzēja noformulēt zinātnisko metodi. Ko te dod postmodernisms? Tuvinātos aprēķinus? Nē tie neatkarīgi izriet no attiec. matemātikas nozarēm. Novērotāja ietekmi kvantu fizikā? Nē, tā vienkārši seko no eksperimentiem. Ko vēl? Konceptu par nepieciešamību datus un teorijas pārbaudīt? Nē tas arī bija zināms pirms postmodernisma.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2024-07-08 09:41 (saite)
Nu tā kā izskatās (ja neņem vērā tos minētos superdeterminisma variantus) ka mēs cēlonību mainīt varam, tad mēs to daram un attiecīgi rīkojamies tā it kā esam galvenākie visā pasaulē. Jo ilgāk mums sanāk jo galvenāki mēs arī reāli kļūstam, tas ir kā pašpiepildošs pareģojums. Man šķiet ka tas ir tīri OK plāns praktiskā aspektā. Plāns protams ietver vidi nesadirst, nu tāpat kā tu nedemolē pats savu istabu un aplej puķes. Bet tas nenozīmē ka mēbeles ir kaut kādā veidā tik pat svarīgas kā istabā dzīvojošie cilvēki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2024-07-08 11:56 (saite)
nu neviens tak "nemaina cēlonību", tikai vairāk vai mazāk veiksmīgi izmanto savā labā un pēc tam dīlo (vai nedīlo) ar neparedzētajām sekām, un tur pat aģence Tavā definīcijā nav nepieciešama

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-07-08 20:14 (saite)
Maina cēlonību tādā ziņā ka rada citādi ļoti mazvarbūtīgus esamības stāvokļus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?