ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2024-06-18 14:31:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Teloss
Kas ir patīkami: Patīkami ir ka Telosā publicē normālus analītiskus rakstus bez dieviņa un visāda citāda garīguma vilkšanas ārā:

https://telos.lv/nepiekrisana-nav-bailes/

Tādā līmenī jau var debatēt un raksts ir salīdzinoši labāk izvērsts un argumentēts nekā Satori raksts par to pašu tēmu

https://satori.lv/article/kam-bail-no-dzimtes

Manas 5 kapeikas: Ja mums ir 2 cilvēku dzimumu raksturojošas parametru grupas, tātad sex - kas persona ir histoloģiski, citoloģiski, anatomiski, fizioloģiski - tātad sieviete, vīrietis vai kāda no retajām kondīcijām un gender - kā persona sevi identificē, tad mēs dažās situācijās (medicīna, sports, kriminālistika) ņemam vērā sex un pārējās legālajās situācijās - gender. Piezīme: Normāli (ja nav krimināla, akūti medicīniska utt situācija) gan sex gan gender ir personas privāta informācija, persona drīkst to atklāt vai neatklāt pēc saviem ieskatiem tāpat kā tautību, filozofiskos uzskatus utt.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2024-06-18 18:04 (saite)
Es teiktu, ka ar "dženderu" ir līdzīgi, kā ar MBTI — daļai cilvēku tas ļoti daudz nozīmē un ir daļa no tā, kā viņi sevi identificē, bet tam īsti nav objektīva pienesuma vai nozīmes un ņemšanu vērā es liktu kastē "pēc patikas" vai "pēc vēlēšanās spēlēt pēc kāda personīgajiem noteikumiem". Ko, protams, var, bet tai nevajadzētu būt spiestai vai likumā noteiktai lietai.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-06-18 18:17 (saite)
Nu vai teiksim kā tautība, piemēram mums ir afrikānis kurš sevi uzskata par norvēģi. Tehniski viņš protams ir masajs vai tutsi vai tml bet juridiski kāpēc lai nebūtu norvēģijas pilsonis, ja izpilda kritērijus. Atkal ja viņam parādīsies/ izpaudīsies kāda masajiem raksturīga ģenēriska saslimšana, tad vi;nu ārstēs kā masaju bet ja viņš piemēram uzstāsies kā prasītājs kāda civilprocesā - tad kā norvēģijas pilsonis, tātad norvēģis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2024-06-18 18:33 (saite)
Nepiekrītu, pilsonība ir no sākuma līdz beigām juridisks kritērijs, tur vispār nav uzskatu vai sajušanās vai tml. elementu, tur ir tikai formāli papīri. Šeit ir runa par to pašu kategoriju, kur ietilpst visu citu veidu personības aspekti un nobīdes, pasaules redzējums, gaume u.c. līdzīgas primāri subjektīvas lietas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-06-18 23:33 (saite)
Nu jā tā ir grupa psiholoģisku kritēriju, bet tāpat kā cilvēkam nav pienākuma deklarēt savu IQ vai temperamentu izņemot specifiskus keisus, nevajadzētu būt pienākumam deklarēt savu dzimtes identitāti, izņemot specifiskus keisus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2024-06-18 20:19 (saite)
Ekzakti, ja mēs nerakstītu neko no tā pasē un neierobežotu cilvēkus šajā sakarā (piemēram, laulības slēgšanā nepieprasītu dažādus dzimumus, vai nepieprasītu, lai pasē uzvārds ir konkrētā dzimtē), un neieviestu atšķirības audzināšanā vai labierīcību izmantošanā dažādu dzimumu dēļ, tad viss būtu chill
Bet nav jau

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-06-18 23:36 (saite)
Laulības slēgšanu vispār var padarīt par spcifisku nišas aktivitāti. Nu tas ir priekš visiem ir juridisku kontraktu sistēma,s tur par īpašumiem, pēcnācējiem, pielaidēm un visu šito un tad ir eksotiskie ļautiņi kuriem tur vēl ir rituāli un tradīcijas un viņiem tas ``laulība`` saucas, atkal tad tur ir dažādi laulību varianti dažādām kultūrām un tradīciju sistēmām, bet tas ir exotika.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2024-06-19 00:22 (saite)
arī variants, jā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2024-06-18 19:46 (saite)
Gender ir valodniecības termins. Tam nedrīkst būt nekāda sakara ar bioloģiju vai juridisko statusu. Identificēties var kaut vai par telefona stabu. Tā jau ir psihiatrijas problēma.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-06-18 23:33 (saite)
Ne valodniecības, psiholoģijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2024-06-19 07:43 (saite)
Tikai no wokistu viedokļa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?