ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2024-03-02 17:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Progresorisms
Jautājums:

Vai augstāk attīstīta sabiedrība/ kultūra var pozitīvi ietekmēt zemāk attīstītu?

Ja var - tad kā?

Vai arī vienīgais ko var darīt ir likt citu kultūru mierā?

Kāds noteikti jautās ko es saprotu ar augstāk attīstītu tāpēc tūlīt atbildu - tādu ar augstāku zinātniski - tehniski - rūpniecisko līmeni un potenciālu. Abstrakti kontemplatīvs viedums neskaitās.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2024-03-03 03:35 (saite)
Ilgi jāstāsta :D Bet basically memētisku un tehnoloģisku rīku komplektu aiziešanai vai vismaz ekranēšanai no globālisma, pie reizes neaizejot uz dzīvošanu zaru būdā

Kombinācija no (pilnīgi nekādā secībā) charter cities, kripto (-grāfijas un -valūtas), P2P tīkliem u.c. decentralizētas skaitļošanas, kodolenerģijas, droniem un šādām tādām citām lietām un idejām, par ko labprāt pamuldētu, bet ne virs atslēgas esošos komentāros, IMO iezīmē pagaidām abstraktas, bet pakāpeniski aizpildāmas kontūras kaut kam, ko varbūt varētu nosaukt par vienu veidu, kā potenciāli nozarot veselu kultūru

Protams, viss šis ir strikti "na ļubiķeļa", domāšanai tiem, kuriem vai nu nepatīk pašreizējais globālisms, vai ideja kā tāda

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-03-03 12:07 (saite)
Tur ir viena nianse- ja šādai kultūrai labi ies, viņa būs pievilcīga. Ja viņa būs pievilcīga citi a) mēģinās viņai pievienoties b) darīs pakaļ, ja šos neņems => ja nu neiztaisa pilnīgu introcivilizāciju aļa Strugacku mazulis vai kkādi emklāvi tad vienalga veiksmīgākās kultūras - viena vai dažas - dominēs planētu. OK starp planētām ir pietiekami lieli attālumi lai uz dažādām planētām realizētos dažādas kultūras paralēli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2024-03-03 12:16 (saite)
Darīs pakaļ ar savām niansēm — sure, uzskatu, ka špikot no citām kultūrām nav nekas slikts, lai ko neteiktu "kultūras apropriācijas" brēcēji.

Par ņemšanu-neņemšanu pie sevis — tas ir kritiski svarīgs aspekts manā modelī, kas samērā tuvu aproksimē to, kas visu laiku ir normāls jebkurā mazākā cilvēku grupā, teiksim, viena dzīvokļa ietvaros. Svarīgākais te ir, lai šāds anklāvs ļautu to atstāt, pretējā gadījumā tiešām ir dabūta Z-Koreja.

Šie punkti kombinācijā ar to, ka dažādiem cilvēkiem ir dažādi un atšķirīgi priekšstati par pareizu un nepareizu/patīkamu un nepatīkamu dzīvesveidu, viegli rezultējas tajā, ka špikoti tiek materiāli un metodes, bet mēmi un kultūras virzieni tiek kopēti daudz mazāk (jo katram ir savas idejas par to, kā ir labāk), kas rezultējas dažādās paralēlās kultūrās arī uz vienas planētas, kas līdz ļoti nesenai pagātnei bija bijusi standarta lietu norise, pat ilgmūžīgu impēriju ietvaros un daudz vairāk ārpus tām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?