ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2023-10-26 18:29:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Lietuvā
arī izdomājuši pārlikt atkritumu šķirošanu uz iedzīvotājiem tā vietā lai izveidotu tehnoloģisku procesu to rūpnieciskai šķirošanai

https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/2111043/vilnius-to-introduce-sorting-of-food-waste

ļoti šaubīga iniciatīva, piemērs ``rūpēm`` par ekoloģiju, risinājumu imitācijai. Lēti protams, bet neērti. Es UK redzēju šo praksi - mājā tātad atsevišķas tvertnes ēdienu paliekām => krājas ēdienu paliekas. Kas notiek ar labi ilgi stāvējušām ēdienu paliekām domājams visi zina.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]resort
2023-10-27 04:34 (saite)
Kāds ir prikols? Tikai komposts? Viņiem banānu mizas žēl? Ķipa, tagad arī mizas atkārtoti jāizmanto?

#cik-debīlam-jābūt #es-jau-tā-daru #bet-ne-jau-dzīvoklī #mušiņas

(Atbildēt uz šo)


[info]ctulhu
2023-10-27 08:56 (saite)
https://jauns.lv/raksts/zinas/581499-baidoties-no-zurkam-un-smakam-dala-pilsetnieku-atsakas-skirot-atkritumus

Nu es Milbretai varētu pastāstīt [ārzemju darba vizīšu laikā ir gadījies padzīvot apartamentos kur šito praktizē, UK, Skandināvijā, citur] ka smird gan un tas beidzas ar to ka daudzi ignorē tos bio konteinerus, samet ēdienu paliekas plastmasas maisā, aizsien un pa ceļam izmet publiskajos konteienros, piemēram pie benzīntankiem. Izved viņi tur no mājām bio atkritumus 1x 2 nedēļās un ar 2 nedēļām vasarā pilnīgi pietiek.

(Atbildēt uz šo)

...
[info]jan09
2023-10-27 10:00 (saite)
ja būtu tiešām padzīvojis UK, tad zinātu, ka dažādām pašvaldībām atšķiras atkritumu šķirošanas / izvešanas nosacījumi. Dabā tas nozīmē galējības no 6 dažādu krāsu un izmēru bunduļiem katrā īpašumā līdz vienkāršai visu atkritumu samešanai kaudzē norādītajā atkritumu savākšanas laukumā (zemes/betona/asfalta pleķis kvartālā).
Vēl ieteiktu palasīt atkritumu šķirošanas nosacījumus - kādus plastmasas veidus var likt šajā vai tajā miskastē, izlasīt, ka plastmasas pārtikas iepakojumiem jābūt tīriem/izmazgātiem (jogurti, gaļa, zivis), utt.
Ja to visu ievēro, tad nekādas smirdoņas/mušu nav, bet - tas prasa ievērojamu personas laiku, un arī ūdeni vai mazgājamos līdzekļus.
Bet, piemēram, tā pati pet pudele - 2 dažādas plastmasas + uzlīme, teorijā 3 konteineri. Paplāte gaļai - vāka plastmasa vienā konteinerā, izmazgātā paplāte citā. utt, utjp.
Attiecīgi daudzi vnk visu samet vienā maisā, klāt pieliekot to, ko vispār nedrīkst vai neļauj izmest - baterijas, šļirces, asmeņus utt

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: ...
[info]ctulhu
2023-10-27 17:22 (saite)
Nu jā un vēl tauta vnk flanēja virzienā uz uni un atkritumus meta kur pagadās, nu tb jebkurā publiskā konteinerā, pie uzpildes stacijām utt.

Bet nu protams dažādās pilsētās var būt dažādi.

Es redzēju variantu ``rinda no 5 konteineriem kuriem visi godbijīgi iet ar līkumu``

Jā un emmm mazgāt katru izlietoto plastmasas sūdu atsevišķi vispār ir vājprāts, da kaut vai tāpēc ka cik tonnu detergentu tur savācas notekūdeņos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]jan09
2023-10-27 18:13 (saite)
nuu, kāds "talants" jau to sviestu ir iestūmis saistošajos noteikumos.
man pašam neiztukšoja konteineru, jo nebiju noplēsis plāno plēvi gaļas iepakojumam, pat foto bija uztaisījuši. Tai pat laikā, kad pēc pāris nedēļām šie bija aizmirsuši iztukšot mūsu ielas galam konteinerus, pēc nedēļas abi veidi iegāja vienā kulbā neminstinoties.
Attiecīgi pieņēmām mērus - tiek krātas olu kastes, pet pudeles, alus bundžas, kas reizi 2ās nedēļās nosedz virspusi, un pie pārtikas atkritumiem iet tas, ko it kā nedrīkst nodot. Izņemot baterijas, tās var izmest veikalā, braucot iepirkties, un adatas, mums tam ir speciālā kaste, ko izsniedz hospitālis kopā ar ampulām/šļircēm.
mazgāt atkritumus netaisos, kamēr nepiemaksās, vai fiziski nepiespiedīs.
ir pieejami konteineru mazgāšanas servisi, bet arī pats var regulāri apskalot dārzā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]formica
2023-10-27 19:37 (saite)
Ir, kur komposteeshana kljuust obligaata

https://demarchesadministratives.fr/actualites/tri-des-dechets-le-compost-obligatoire-partout-en-france-des-2024
https://www.consoglobe.com/lobligation-de-composter-en-france-des-le-1er-janvier-2024-cg

Departaments meedz piegaadaat interesentiem saliekamos konteinerus (ap 1 kubikmetru tilpumaa + 1 mazaaku, virtuves mizaam) pat bez maksas

https://actu.fr/centre-val-de-loire/orleans_45234/orleans-900-composteurs-distribues-gratuitement_56841250.html


(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?