ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2020-02-06 14:37:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Būsim objektīvi
Tas kur sliktam varētu būt taisnība, kas vismaz ir apspriešanas vērts:

/ zinātne pasaulē ir arvien vairāk komercializēta, bet ir pamatoti iemesli domāt, ka tas to vairāk kavē kā palīdz, radot interešu konfliktus, ierobežojot informācijas apmaiņu ar patentiem un licenzēšanu, un pakārtojot zinātnisko brīvību komerciālām interesēm. /

Precizētais jautājums ir tāds: Kā brīvā kapitālismā nodrošināt tieši fundamentālos pētījumus. Tos kas velk sev pakaļ visu pārējo. Kapitālismā padarīšana ir orientēta uzpeļņu, fundamentālie pētījumi to tūlīt nedod.

Tur Snark iebilst:

/No zinātniska atklājuma līdz tā praktiskai izmantošanai un piedāvāšanai patēriņam ir tāls ceļš ejams, un sociālismā nav motivācijas, lai šo ceļu tiešām noietu./

Nu bet vai kapitālismā ir motivācija darīt tādas lietas ko vajag bet kas nepelna? Vai pelnīs hvz kad?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2020-02-06 18:35 (saite)
Nu principā neatkarīgas dziļi sociālistiskas valsts hunta vai politbirojs arī ir ar *saviem* resursiem. Tātad ja mēs ņemam Staļinu tikai bez reālā Staļina tarakāniem tad sanāk ka tas strādātu? Okej tur būtu daudzas visādas citādas problēmas, bet pa šo līniju tāds vaidojums būtu ekvivalents ļoti lielai korporācijai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2020-02-06 18:40 (saite)
Hunta ir militāra diktatūra, kas izvirza savas problēmas (varu iedomāties, ka tāda ir efektīva noteiktos gadījumos kara laikā, bet tā nav normāli uzturama miera laika apstākļos), savukārt sociālistiska valsts... well, tā ir pakārtota fiksētai dogmai, ar Staļinu vai bez, līdz ar to neizbēgami būs lietas, kas vai nu netiks darītas, vai vismaz saskarsies ar masīvu pretestību vienkārši tā iemesla dēļ, ka tās ir pret partijas programmu. Centralizēta plānošana arīdzan vienmēr būs mazāk elastīga un adaptīva par satīklotām heterogēnām pašorganizējošamies sistēmām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?