(bez virsraksta)

« previous entry | next entry »
Maijs. 25., 2017 | 12:05 pm

Sāku lasīt, kas labs ir rakstīts "gender studies" žurnālos. Ņemot vērā diezgan lielo ņemšanos ap šīm studijām un uzsaukumiem tās vispār beigt finansēt, radās vēlmes vismaz palasīt kas tad tiek apskatīts to literatūrā, kurai vajadzētu atspoguļot šo studiju praktisko darbību. Atradu SJR žurnālu ar pašu augstāko novērtējumu - Gender & Society, un pašlaik tam eju cauri. Intresanti, ka šajā žurnālā ir vairāk grāmatu apskatu, nekā reālu rakstu. Piemēram, pēdējā izdevumā ir 5 raksti un 9 grāmatu apskati un cik esmu pašķirstījis izdevumus, tad šī tendence ir apmēram vienāda tajos visos. Paši raksti lasās diezgan viegli, kas laikam ir raksturīgs sociālajām zinātnēm, kuras apskata jautājumus ar kuriem ikdienā saskaras lielākā daļa cilvēku. Vieglums varbūt arī rodas no tā, ka raksti ir vairāk analītiski nekā zinātniski (vismaz manā izpratnē), jo parasti netiek veikti jauni eksperimenti, bet tiek izvērtēta esošā situācija no pieejamajiem avotiem. Viena no publikācijām pamanīju atsauci uz Vikipēdiju, kas man lika saviebties.

Man droši vien konkrētāk par pašu publikāciju saturu un kā es to vērtēju gribēsies izteikties, kad būšu vairāk ar to visu iepazinies, bet jau tagad es ik pa brīdim uzduros uz apgalvojumiem, kas šķiet, maigi sakot, ne pietiekoši pamatoti. Piemēram, no šīs publikācijas: " While it seems obvious that a woman’s college accepts only women, Hart and Lester (2011, 212) argue that it is too simplistic for women’s colleges to merely have a general admissions policy for all women, since gender is fluid and is constantly being constructed: “At every moment the essence of a women’s college is disrupted because gender performance shifts continuously. This means that a women’s college defined by who is admitted may never truly exist.” Piemēram UK 0.4% no cilvēkiem sevi uztver par nebināriem, tad 99.6% sevi par tādiem neuztver, kas kā minimums liecina, ka dzimumuztvere visdrīzāk tomēr nav fluīda, izņemot atsevišķus gadījumus un sieviešu koledžas joprojām turpina eksistēt, jo gandrīz 100% cilvēku tajās tomēr sevi uztver par sievietēm. Tas, protams, uz visa tā fona, ka cilvēka identitāte (tai skaitā dzimumidentitāte) rodas 2-4 gadu vecumā un ir diezgan konstanta visu dzīvi. Runa, protams, nav par visiem gadījumiem un, piemēram, trans cilvēku grupai šie nebināruma jautājumi ir aktuāli, jo viņi jau sākotnēji atrodas diezgan nebinārā pozīcijā, ja tā varētu teikt, bet to nevar tā vienkārši paņemt un ekstrapolēt uz visu populāciju.

Nobeigumā, nesen uzmanību izpelnījies neīsts raksts ar nosaukumu The conceptual penis as a social construct nopublicēts "gender studies" žurnālā, izejot cauri recenzentiem un pat saņemot atzinīgus vārdus no tiem.

Link | ir doma | Add to Memories


Comments {8}

honeybee

(bez virsraksta)

from: [info]honeybee
date: Maijs. 25., 2017 - 01:38 pm
Link

"gender performance" vienkāršoti nozīmē to, kā cilvēks realizē savu dzimumu. T.i., "ko nozīmē būt sievietei" ir plūstoša kategorija, jo "klausīt vīram, dzemdēt piecus bērnus", "neiziet no mājas bez kosmētikas un rezerves apenēm un zobubirstes somiņā, jo KO VAR ZINĀT" un "piesist visus večus viņu eksaktajās zinātnēs because I can" ir ļoti dažādas un praksē parasti nesavienojamas rīcības, bet visas šīs sievietes sevi identificē kā sievietes, varbūt arī - kā "īstas sievietes", atšķirībā no tām pārējām.
Tāpat kā, teiksim, "all male gym" nenozīmē, ka tā būs homogēna (būs tur pilns ar viskautko, sākot ar mīlīgiem taukupikām un beidzot ar agresīviem bodybuilderiem gejiem), vai ka tā labi reprezentēs to, "ko nozīmē būt vīrietim".

/avotu neskatījos, bet tā es to interpretētu

Atbildēt | Diskusija


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Maijs. 25., 2017 - 02:10 pm
Link

Visam minētajam es piekrītu, bet "all male gym" joprojām būs homogēns tajā ziņā, ka tajā esošie cilvēki sevi uztvers kā vīriešus (un viņus tā arī uztvers citi), neskatoties uz viņu dažādajām sevis realizācijām un tas pats arī attiecas uz sieviešu koledžām, jo mans iebildums nav pret "gender performance (is fluid)", bet pret "gender is fluid".

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


honeybee

(bez virsraksta)

from: [info]honeybee
date: Maijs. 25., 2017 - 06:59 pm
Link

nu bet tekstā ir specifiski par gender performance

Atbildēt | Iepriekšējais


honeybee

(bez virsraksta)

from: [info]honeybee
date: Maijs. 25., 2017 - 07:34 pm
Link

Nu, tbš precizējot, ja autori jau ir sākuši runāt "gender is performed" paradigmā, ir diezgan normāli, ka viņi pāriet uz "gender is fluid", nevis visu laiku raksta "gender performance"

that said, man šobrīd ir grūti pateikt, ko viņi ar to mēģina pateikt vai pierādīt :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Maijs. 26., 2017 - 12:01 am
Link

Publikācijās, kur svarīgi ir būt precīzam vismaz man nešķiet normāli, ka divi dažādi termini, kas apzīmē divas dažādas lietas, lai arī saistītas, tiek savā starpā jaukti. Bet nu labi, jo vairāk lasu to teikumu, jo jocīgāks man tas šķiet, tāpēc labāk pievērsīšos domāt par citām lietām.

Atbildēt | Iepriekšējais


Hedera helix L.

(bez virsraksta)

from: [info]hedera
date: Maijs. 25., 2017 - 03:09 pm
Link

Hm, nu jā, tas fragments "..women’s college defined by who is admitted may never truly exist" lika sevi pārlasīt vairākas reizes, lai man rastos kaut viena versija, kas ar to vispār ir domāts. Mana versija - ka tas ir par tādu tīri teorētisku kategoriju jautājumu: kas ir "sieviešu koledža", ja mēs akceptējam, ka kategorijā "sieviete" ir arī trans sievietes. Piemērs, protams, no realitātes ļoti atrauts, jo, ņemot vērā nelielo trans cilvēku procentu sabiedrībā + to, ka sieviešu koledžas nav populārākā izvēle starp izglītības iestādēm, līdz gadījumam, kad šādas teorētiskas pārdomas kļūs aktuālas praksē, var sanākt gaidīt ļoti ilgi.

Par pēdējo piemēru - ļoti labi, prieks, ka ir cilvēki, kuri gatavi veltīt laiku tam, lai papurinātu rutīnā aizgājušus recenzentus. Šādi veselīgi gājieni dzirdēti arī citās, arī eksaktās zinātņu jomās.

Atbildēt


gnidrologs

(bez virsraksta)

from: [info]gnidrologs
date: Maijs. 25., 2017 - 08:09 pm
Link

News at 11.

Atbildēt


A

(bez virsraksta)

from: [info]klusums
date: Maijs. 26., 2017 - 01:30 pm
Link

Mani arvien vairāk besī mēģinājumi specifiskus minoritāšu jautājumus risināt ar visas sabiedrības pārtaisīšanu par minoritāti. Tas par to fluīdo dženderu.

Atbildēt