brookings - [entries|archive|friends|userinfo]
brookings

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jan. 1st, 2014|06:28 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Šodien policisti man apstādināja divas reizes. Pirmo reizi es braucu ar velosipēdu pa Jelgavas šosēju. Man jautāja "Kā ar veselību?"
"Labi, paldies. Un Jums?" "Arī labi" viņš atbildēja, un tad gatavoja man to alkometru. "Vai varēsiet te iepūst?" "Ja tas ir obligāti." es teicu.
"Nū, teiksīm tā: es būšu ļoti priecīgs, ja redzēšu, ka viss ir kartībā." viņš mierīgi atbildēja. Iepūtu, tāpēc ka, laikam katram ir laikam jājūtas priecīgam. Rezultāts bija 0.00%, kas nevis īsti priecēja kungu, bēt parsteidza. Viņs pat to kratīja mazliet (Redzi, viņi speciāli izvēlējās apstādināja mani - apdzina un gaismoja - džeks ar velo Jan 1 - nū ko tas varētu nozīmēt? Easy pickings).

Pēc 30 minutēs es braucu uz Baložiem no Titurga pa mūsu jauno veloceļu. Starp veloceļi un šosēju ir 4 metru zāles apmales. Policisiti apstādināja mašinās. Tad, skrienot no cēla arī apstādināja man.

Redzi, es saprotu, ka ceļu noteikumos ir rakstīts, ka arī velobraucēji var tikai ieņem līdz 0,5 promilēm, un jā - laikam jebkur turklāt. Bet man ir viena pārliecība un viens jautājums par šodiena notikumiem. Pārliecība ir tā, ka bija skaidrs, ka es braucu normāli un nevienu neapdraudēju, un vienīgais iemesls man apstādināja bija ka šodien ir Jan 1 - un līdz ar to iespēja uzlikt sodu (nevis sargāt sabiedrību no manis). Un jautājums ir sekojošs: vai nav jābūtu iemeslam kāpēc policisti apstādina, kura pamatā ir veids kā tu brauc vai velo/mašīnas stāvoklis (nevis datums)?
linkpost comment

Comments:
From:[info]nulle
Date:January 1st, 2014 - 07:28 pm
(Link)
Džon, tas ir sāpīgi, lasīt šo.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:January 1st, 2014 - 07:32 pm
(Link)
Es tik slikti rakstu?
From:[info]nulle
Date:January 1st, 2014 - 07:38 pm
(Link)
Nē, praktiski viss ir saprotams. Es par notikušo.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:January 1st, 2014 - 07:37 pm
(Link)
Ir 1.janvāris un iespēja, ka tu esi piedzēries, ir ļoti liela. Kāda ir lielāka iespēja uzlikt sodu 1.jaanvārī, varētu, lūdzu, paskaidrot?
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:January 1st, 2014 - 07:44 pm
(Link)
Nū mans jautājums ir vai viņiem vajag iemeslu, lai apstādinātu cilvēkus? Ja iemesls ir datums, tad ir lielāka iespēja uzlikt sodu šodien.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:January 1st, 2014 - 08:30 pm
(Link)
Neesmu smalki studējis jautājumu. Ir dzirdēta teorija, ka vajag būt iemeslam (kaut kas nedeg, vai otrādi - deg, vai arī brauc pa sinusoīdu, pirātu dziesmas dziedādams). No otras puses, ir laiki, kad ķer un grābj visus pēc kārtas, neskatoties uz rasi, tautību un dzimumu. Parasti tas ir Jāņos, tagad izskatās, ka arī Ziemassvētkos un Jaunajā gadā.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:January 2nd, 2014 - 09:23 am
(Link)
Ja būs braucējs, iemeslu atradīsim.

Galu galā pat šī gada budžetu plānojot, ir ieplānots tādu un tādu summu iekasēt soda naudās - plānus jāsāk pildīt laikus.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:January 2nd, 2014 - 11:03 am
(Link)
such cynicism in one so young ;)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 2nd, 2014 - 01:08 am
(Link)
Vajag iemeslu vai saskaņotu reidu. 1. janvārī varētu būt bijusi pavēle. Tāpat kā Jāņos. Jebkurā gadījumā viņiem ir jāpaskaidro iemesls.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:January 2nd, 2014 - 11:12 am
(Link)
Man viņi īsti nedeva iemeslu, un uz jautājumu, vai tas bija obligāti iepūst, man liekas ka viņi izvairijās atbildēt. Sarunā ar otru policistu ilga kādas 5 minutes un tājā laikā viņš neminēja nekādu reidu.
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 9th, 2014 - 05:04 pm
(Link)
nedaudz nokavēti :)

http://www.lcp.lv/policijas-tiesibas-un-pienakumi/
http://likumi.lv/doc.php?id=45467

19. (5) Transportlīdzekļa vadītājam ir tiesības uzzināt viņa vadītā transportlīdzekļa apturēšanas iemeslu, kā arī tās amatpersonas vārdu, uzvārdu un amatu, kura to apstādinājusi.

http://likumi.lv/doc.php?id=67957

18) pēc Valsts policijas vai teritoriālās policijas pārvaldes priekšnieka norādījuma plānotu pasākumu izpildes laikā apturēt transportlīdzekļus un izdarīt to apskati (izņemot diplomātisko un konsulāro pārstāvju transportlīdzekļus), lai aizturētu meklēšanā izsludinātas personas un transportlīdzekļus vai atklātu transportlīdzekļu vadītājus, kuri vada transportlīdzekli alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē vai bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām;


20) apturēt transportlīdzekli un izdarīt tā apskati, ja ir pamats domāt, ka transportlīdzekļa vadītājs pārkāpis ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu prasības vai transportlīdzeklis tiek izmantots likumpārkāpuma izdarīšanā; aizliegt lietot transportlīdzekļus, kuru tehniskais stāvoklis apdraud transporta kustības drošību; atstādināt no transportlīdzekļu vadīšanas personas, kuras ir alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu iespaidā, kā arī personas, kurām nav dokumentu par konkrētā transportlīdzekļa lietošanas vai attiecīgās kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām; nogādāt transportlīdzekli policijas iestādē nepieciešamās pārbaudes veikšanai, ja ir izsludināta tā meklēšana vai ir pamats domāt, ka ir nelikumīgi nomainīti vai viltoti transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenti, valsts reģistrācijas numura zīme vai transportlīdzekļa agregātu numuri, vai nav transportlīdzekļa reģistrācijas vai īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta un citādi nav iespējams konstatēt transportlīdzekļa lietošanas likumību;



Es neesmu jurists, bet man liekas, ka ja nav speciāla reida ar bosa pavēli vai pamata domāt (lai arī ko tas nozīmē), tad apturēt nedrīkst.
From:[info]mmd
Date:January 2nd, 2014 - 10:47 pm
(Link)
Šorīt, iebraucot Rīgā, stāvēja policisti un apturēja visus kas brauc, lūdza iepūst. Pieļauju, ka lūgums būtu identisks arī tad, ja brauktu ar velo. Iepūtu, novēlējām labu dienu vien otram un devos tālāk.

Kapēc mani tas neuztrauc? Tapēc, ka citā reizē, kad būs lieli svētki un proletariāts dzers, tad viņi nelīdīs mašīnās un nebrauks, jo viņiem būs bail. Par to, ka policisti piedalās reidos, ziņoja plaši pirms svētkiem.

Vilvēks parastais, kad iedzēris vai paģirains, nedomā - ārprāc, ārprāc, nositīšos, savus pasažirus sakropļošu, citu nelaimē iegrūdīšu, nē - tad labāk nebraukt. Tu domā - well, iespējams esi minoritāte ;)
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:January 3rd, 2014 - 10:02 am
(Link)
Es saprotu vispār (it īpaši kad esmu pie mašinas stures)- tikai mana sapratne pazuda tad, kad policists skrēja no ceļa, lai mani apstadinātu uz veloceļa. Mana cilvēciska, anarhista personības daļa nevarēja to pieņemt kā normāla uzvedība :)