blond

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
10:57: Man pat neērti rakstīt par to, kas ir tik pašsaprotams. Katrā no mums bez dominējošām ir vēl tik bezgala daudz dažādu rakstura īpašību atlūzu. Kaislībiņu un vājībiņu visādu. Tikai pateicoties tam, ka tās ir arī mūsējās, mēs varam tās pazīt un saprast citos, vai ne tā? Tikai pateicoties tam, ka spēj sevī atrast šīs dziļi nobāztās, šķietami sev neraksturīgās īpašības, bieži vien tādas, kuru esamībā ne katrs sev labprāt pat atzīstas, rakstnieks, kādu no tām izceļot, spēj radīt no sevis atšķirīgu, veiksmes gadījumā – pārliecinošu tēlu. Un mani tiešām pārsteidz un kaitina, ka Guna Kalniņa manu PL lasīto stāstu nosauc par pašironisku. Kā gan var tik neprofesionāli jaukt autoru un literāro varoni.

Un vispār – es nepiekrītu viņai, ka PL ir sevi izsmēluši, ka tas tikai tāds rakstnieku tušiņš, par iekļūšanu kurā kaut kas formāli „jāatlasa” un kuram steidzīgi jāmeklē „cits formāts”, citādi „būs vēl sliktāk”. Un ko nozīmē, ka Bankovskis, Akmentiņš un kas tur vēl neprogresē, ir iepriekšparedzami? Kas tas tāds par nepārtrauktu rakstnieka progresu, ko viņa paģērē? Un kāpēc pieprasīt no PL, lai tie raksturotu latviešu rakstniecības stāvokli? Nekad nav raksturojuši un neraksturos, un nav, manuprāt, tāda virsuzdevuma. Tas ir pasākums priekam – savam un lasītāju. Pagaidām, šķiet, šī prieka pietika.

Vispār nesaprotu, kas notiek ar to Gunu Kalniņu, kaut kāds nīgrums un, bail pat teikt, ļaunums no viņas pēdējām publikācijām dveš. Es arī it nemaz nepiekritu viņas negantajai Muktupāvelas „Mīlas” kritikai. Cik atceros, arī tas vērtējums man likās tāds vairāk personiski un sievišķīgi aizkaitināts kā literāri pamatots.

* tas G.K. raksts vēl nav publicēts, par kuru es te ērcinos

Comments

[User Picture]
From:[info]shelly
Date:14. Decembris 2005 - 11:05
(Link)
Tā ir. Tas man rakstīšanā patīk vislabāk. Tas, ka tu esi gan vilks, gan sarkangalvīte, gan mednieks, gan vecmāmiņa. Tu esi vesela teātra trupa, un izspēlē visus raksturus pēc kārtas un vienlīdz lielā mērā esi un neesi neviens no viņiem.
Bet par PL recenzijām runājot - es ar vislielākajām šausmām atceros laikam aizpagājušā gada Dienas rakstu par PL. Autore bija centusies citēt manas nabaga "Zosis", bet darīja to pēc atmiņas, turklāt nenorādot, ka publicētais ir viņas brīva versija par dzirdēto. Līdz ar to es izskatījos, imho, pēc vienkārši drausmīgi slikti rakstošas personas.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:14. Decembris 2005 - 11:09
(Link)
Un kas bija šī autore, neatceries?
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:14. Decembris 2005 - 11:23
(Link)
Jāatzīst, ka neatceros.
Lai gan spriežot pēc meklētāja, droši vien arī G.Kalniņa.
Rezultātu saraksts Words= ( prozas Diena 2003 ); Sakārtots pēc autora, tad gada
Ieraksti 1 - 7 no 7
1
Bergs, Janis. Laba svaiguma saj\016Bta : 2003 Diena. - ISSN 1407-1290. - Nr.284 (2003, 4.dec.), 18.lpp.
2
Kalni\0146a, Guna. Ko piedava jauna proza : 2003 Diena. - ISSN 1407-1290. - Nr.291 (2003, 12.dec.), 16.lpp.
3

Parak maz raksta par senv\0113sturi : 2003 Diena. - ISSN 1407-1290. - Nr.101 (2003, 2.maijs), 16.lpp.
4

Prozas lasijumi '03 : 2003 Diena. - ISSN 1407-1290. - Nr.284 (2003, 4.dec.), 18.lpp.
5
Rep\0161e, Gundega. Prozas laiks : 2003 Diena. - ISSN 1407-1290. - Nr.286 (2003, 6.dec.), 16.lpp.
6
Uzuns, Mehmeds. Aizliegta valoda : 2003 Diena. - ISSN 1407-1290. - Nr.286 (2003, 6.dec.), [15.], 16.lpp.
7
Zirnis, Egils. Latvie\0161u prozas Minhauzens : 2003 Diena. - ISSN 1407-1290. - Nr.120 (2003, 24.maijs), 34.-[37.]lpp.
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:14. Decembris 2005 - 11:24
(Link)
Un vispār jāsaka, ka mani šie lasījumi tiešām pāsrteidza ar, manuprāt, ļoti lielo labas prozas daudzveidību. Tas tā.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:14. Decembris 2005 - 16:42
(Link)
jā, man ar tā likās (lai gan tiku vien svētdien, bet tas arī no atsauksmēm par citām dienām)
From:[info]ronis
Date:14. Decembris 2005 - 12:02
(Link)
Domāju, ka rakstniekam vai jebkādam rakstošam cilvēkam, kas laiku pa laikam kaut ko nodrukā cietos vākos, ir diezgan liels risks paralēli rakstīt arī dienas presē, rakstīt par aktualitātēm, valdības korumpētību, apcerēt tv raidījumus, utt. Dažiem - kā Tev un Paulam - slejās izdodas nesabojāt par sevi priekšstatu, neradīt īgna un aizkaitināta cilvēka tēlu. Savukāt Muktupāvela un lielā mērā arī Repše (pēdējā laikā gan citādāk mēģinu uz viņu skatīties) manī ir radījušas priekšstatu, un tas mani attur pirkt viņu grāmatas un lasīt. Nu teiksim, visa tā Muktupāvles nekritiskā aizraušanās ar ezotēriku, drusku smieklīgi tomēr; un tad vēl tie viņas moralizējošie uzbrukumi vīriešiem, kas pusmūžā paķer jaunas meičas (kā viņa to nosauca? "spermopauze"?) Tas nokaitina. Un negribas to grāmatu pirkt.
From:[info]ronis
Date:14. Decembris 2005 - 12:07
(Link)
Bet, skaidrs, kritiķis nedrīkst pakļauties šādu priekšstatu iespaidam.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:14. Decembris 2005 - 13:10
(Link)
jājā, kritiķi nečurā :)

man reizēm liekas, ka kritiķim būtu jāizjūt - nevis jāpakļaujas, bet jāizjūt - visi tie jocīgie priekšstati, kas patiesībā nav nekādā sakarā ar tekstu. jo, galu galā, šodienas lasītājs, kuram kritiķis raksta, arī visu to pašu izjutīs. Protams, ir svētīgi mēģināt atdalīt darbu no autora (ja tas nesanāk pārāk asiņains process), bet takjau lasītājs vulgaris to nespēs izdarīt. Tāpēc ir kruta, ja kritiķis uztver lasītāja iespējamos aizspriedumus un izvērtē to iespējamo pamatotību - tip "par spīti ezotēriskajām muļķībām, L.M. raksta ļoti racionāli un piezemēti, izņemot tās-un-tās lpp, kur panesušies murgi". // neesmu lasījusi, tāpēc šo varam uzskatīt par bezkaislīgu piemēru ;) //

bet, protams, tad, kad kāds kritiķis kārtējo reizi kaut ko izgvelž par "skandalozo jauno dzejnieci", tad man pašai niknums nāk virsū un līdz kritiķa sūrās misijas analīzei galīgi negribas aizdomāties :)
[User Picture]
From:[info]jubilacija
Date:14. Decembris 2005 - 12:57
(Link)
Bet Kalniņa tak nav nekāda kritiķe!!! Ko Tu ņem galvā?!? Man gan nācies ar viņu sadarboties pavisam maz, bet... tik nepatīkamu un augstprātīgu cilvēku... Turklāt nav jau tam pamatojuma.
Tūlīt pateikšu ļauni - var jau iedomāties, ka, strādājot Rīgas Laikā par korektori, viņai visu prātnieku gudrība pielipusi..., bet tad jau var gaidīt, ka apkopēja, kas strādā kādā zinātnes institūtā, reku šeku i Nobeļa prēmiju saņems...
Un Tavs teksts bija pa labo. Neteikšu neko par personīgo un privāto, bet godīgi gan... un dikti bēdīgi, jo gan es tā, gan pret mani tā - tas "vecās naudas" un "kleķa būdas" iekšējais konflikts manī...
Par Paulu un Akmentiņu - viņi vienkārši ir par labu, augstu, nu, sauc kā gribi... tautai vajag asinis - tādas teksta asinis, par kurām pēcāk var paklačot - re, re, šis ar nav bez grāke, re kā no sevis mēģina visus pasaules grēkus norakstīt...
p.s. Akmentiņš mani saraudināja, pat sametās kauns no tiem, kas teica - nu gandrīz tik pat labi kā par plikdupša meitēnu.
p.s.p.s. Par Kalniņu, ļoti iespējams, ka ne jau viņa pati līdz Tevis citētajam aizdomājās... Arī Blumberga (arī viens iedomīgs meitietis) klepoja to pašu, turklāt ļoti aizdomīgi līdzīgiem vārdiem un toņkārtā...

Secinājums - nevis PL sevi izsmēluši, bet žūrija - tā ir, ka par daudz ar kūkām sabaro;))
[User Picture]
From:[info]blond
Date:14. Decembris 2005 - 16:48
(Link)
Nu - ja jau raksta par literatūru, tātad uzņemas kritiķa lomu un kā kritiķe arī javērtē.
Un par to konfliktu iekšējo - domāju, retam tas ir svešs un pie tam retais var pozicionēt sevi vienā pusē - neizbēgami sadzīvo (vai plēšas) abas, iedzimtā un kolonizatora izjūtas. Kaut kādās dzīves situācijās. Bet es jau ne tik daudz par sevi, tas drīzāk smieklīgi - sak, re kā atmaskojām autori! Vai varbūt autore nejauši atmaskoja pati sevi?:)) Mani vairāk kaitināja tā attieksme pret šiem prozas lasījumiem un autoriem kopumā.
Nu, kad paši izlasīsiet, varēsim sarunu turpināt:)
From:[info]lepele
Date:14. Decembris 2005 - 14:25
(Link)
varbūt pajautā viņai "kas Tev bija nesenāk - sekss vai Ziemassvētki?"..
Powered by Sviesta Ciba