black_robin ([info]black_robin) rakstīja,
@ 2024-09-24 10:11:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry


Viens autors (Steven Goldberg) raksta, ka visas sabiedrības ir bijušas patriarhālas tajā ziņā, ka vīrieši vienmēr ir bijuši vairākumā dažādās vadošajās varas pozīcijās politikā, biznesā un reliģiskajās organizācijās. To viņš skaidro bioloģiski - ar testosteronu un šis bioloģiskais skaidrojums viņu vedina domāt, ka tas nozīmē, ka arī nākotnē visas sabiedrības būs patriarhālas, jo hormonālās ietekmes sekas sociālajā sfērā ir neizbēgamas. Viņš neapgalvo, ka bioloģija patriarhālismu attaisno vai ir vēlama vai ka kāds dzimums ir labāks, viņš nesaka, ka sieviešu līderes nav iespējamas, bet gan, ka bioloģija garantē to, ka vairākums līderu būs vīrieši.

Tad tālāk viņa apgalvojumus analizē cits filozofs (Alex Byrne), kurš secina, ka var izšķirt 2 veida patriarhātus: strukturālo un de facto. Strukturālajā patriarhātā ir likumi un paražas, kas nodrošina to, lai vadošās pozīcijas aizpildītu vīrieši. Piemēram, pirms Pirmā pasaules kara beigām UK sievietes nedrīkstēja būt deputātes parlamentā. Tātad, politiski tolaik UK valdīja strukturālais patriarhālisms, bet šodien vairs ne. Citur tā nav, piemēram, neskatoties uz dažādām pēdējos gados veiktajām izmaiņām, Saūda Arābija joprojām ir absolūta vīriešu monarhija.

De facto patriarhāta rezultāts ir līdzīgs - vīrieši dominē varas pozīcijās, taču nevis tādēļ, ka to diktētu likumi vai paražas. UK trešadaļa parlamentāriešu ir sievietes, lai gan divas trešdaļas nešķiet dikti liels pārsvars - ja to dāsni nosauc par vairākumu, tad var sacīt, ka vismaz politikas sfērā UK šobrīd ir de facto patriarhāts.

Pēc viena autora domām, lai arī kā sabiedrība mēģinātu to labot, iznākums vienalga būs patriarhāls. Otrs autors min dažus piemērus no vēstures par matriarhālajām sabiedrībām, bet min, ka tie piemēri nav diezin ko spēcīgi un visai maz runā pretī patriarālisma universālajai dabai, taču attiecībā uz mūsdienām viņš min, piemēram, Somiju, kur 2019. gadā galvenās varas pozīcijas valdībā ieņēma sievietes - to nekādi nevar saukt par patriarhālu iznākumu. Taču turpat arī viņš min, ka Somijā sievietes CEO amatos ir mazāk par 10%. Beigu beigās viņš (Alex Byrne) secina, ka patriarhāts nav neizbēgams, bet seksuālā nevienlīdzība gan ir. Es sliecos piekrist.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2024-09-24 16:17 (saite)
Vajag lai līderi būti cilvēki ar labākajām galvām, ja pilnīgi nejauši sanāk ka tādi statistiski ir starp teiksim vīriešiem vai ebrejiem vai baltādainajiem, tad vienkārši tā sanāk un ir OK, tas ko nevajag pieļaut - nevajag pieļaut lai kāds kurš ir sieviete vai melnādainais bet kuram arī ir laba galva pie tās varas netiek.

(Atbildēt uz šo)


[info]mapats
2024-09-24 23:10 (saite)
Patriarhāts ir neizbēgams, jo testasterons, jā to nodrošina. Ja samazina savu vīriešu hormonu līmeni, tad varu valstī pārņems citas tautas vīrieši ar nesamazinātu testasterona līmeni, jo viņi būs agresīvāki. Vieta tukša nepaliks un pieprasījums pēc sievietēm saglabāsies, bet kultūras līmenis būs savādāks.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


(Anonīms)
2024-09-25 04:42 (saite)
Vai tu nupat saisti samazinātu testosterona līmeni ar augstāku kultūras līmeni?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mapats
2024-09-25 18:15 (saite)
Ko gribu, to arī saistu, kā gribu, tā arī saistu, jo pārpratēji pārpratīs jebkurā gadījumā, viņiem darbs tāds.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?