Prof. Biezpientaures pētījumu centrs -

6. Jan 2012

00:31

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Lasot jūsu izsmalcinātās receptes, gribās likt galdā savējo, pie kuras nonācu vecā gada pēdējās nedēļās. Ņemam fondī trauku un novietojam to tālāk, lai netraucē rīkoties. Glāzi bruta šoreiz nevajadzēs, tādēļ pudeli atstājam neatkorķētu. Tā, varam sākt.

Gabalu ķirbja saēvelējam uz rīves, beram katliņā, pārlejam ar nedaudz ūdens. Tikmēr noskalojam rīsus un pievienojam ķirbim, vienmērīgi sajaucam. Kad ūdens ir uzvārījies, vāram maisot 1-2min., izslēdzam uguni un apsedzam katliņu ar dvieli un tam pāri - seģeni vai ja nekā piemērotāka nav, snovborda jaku. Panākumu atslēga ir ieliet tieši tik daudz ūdens, lai 20-30min. laikā (atkarībā no rīsu šķirnes - tikai nemēģiniet uzreiz ar nelobītajiem) ūdens būtu pilnībā uzsūcies bez atlikuma un turēt apsegtu tieši tik ilgi, lai rīsi būtu pilnībā izsutuši bet ne izļuruši.

Pasniedzam nelielās bļodiņās, ar iespēju katru porciju aizdarīt savādāk. Saldā variācija - ar saldo sojas mērci. Stiprā variācija - ar karija maisījumu. Lieliski garšo ar kariju + mazliet saldās mērces, kas akcentē ķirbja saldo garšu, kontrastējot ar karija stiprajām notīm. Pēc patikas pievienojam eļļu, sviestu vai kausēto sviestu.

Var sākumā pievienot kapātu sīpolu (jāpavāra minūte-divas, pirms ķirbja), vai arī apcept to ar kariju un pievienot beigās.
Interesenti var izmēģināt variāciju ķirbis+kururūzas milti, ņemiet vērā ka tos nevajag daudz (traki briedelīgi - bet arī rīsi uzbriest, vismaz sākumā sanāks vairāk nekā domāts).

Ātri pagatavojams, garšīgs un sātīgs ēdiens, kas neprasa milzu piepūli un līkņāšanu gar plīti - pamatdarbi aizņem 5-8min. un līdz ēšanai var iet ko padarīt. Aptuveni kā ceptie kartupeļi, tikai nav tik ilgi un šmucīgi. Apjomi paredzēti vienam vai diviem cilvēkiem, vienai reizei. Ja gribat pacienāt visus pirmās un otrās pakāpes radiniekus, visdrīzāk ka parasts katls nederēs jo neturēs vajadzīgu karstumu - tam vajadzēs biezu čuguna katlu.

(7 raksta | ir doma)

Comments:

[User Picture]
From:[info]blond
Date:6. Janvāris 2012 - 09:50
(Link)
Mēs taisām tādus ar škeltajiem dzeltenajiem zirņiem. Katliņā drusku druksu eļļas,vispirms apcep mazliet kādu austrumu garšvielu (tad tās garšas atveras), viegli apcep sīpolus, kamēr caurspīdīgi (bet ne brūmi), tad ieber rīsus ar zirņiem (zirņi pavisam nedaudz, pamats tomēr ir rīsi), un arī viegli apcep, un tad uz karstiem lej virsū to ūdeni. Tālāk viss kā tev. Var kopā ar rīsiem un zirņiem piebērt bārbeļogas.
(Reply to this) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:6. Janvāris 2012 - 10:47
(Link)
Tas jau kičari, plus-mīnus! Mēs vispirms katlā eļļā apcepam rīvētu ingveru - pāris minūtes (visu laiku jāmaisa, jo ātri pieraujas), tad pievienojam rīsus un zirņus, apcepam visu kopā, tad ūdens un kautkad uz beigām nedaudz burkānus, papriku - viss gandrīz kā tev. Sarkanos asos piparus liek klāt jau laicīgi. Kautkur nāca klāt kurkuma (cepjot?). Šis gan biežāk brīvdienās, jo ilgāk gatavojams, bet atšķirībā no pirmās receptes ēd visa ģimene.

Bārbeļogas teicami papildina jēra gaļas ēdienus.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]barbala
Date:6. Janvāris 2012 - 10:50
(Link)
bet tās ir kļuvušas par deficītu, pirms mēneša apjozu abus divus pilsētas centra tirgus un nebija nevienā.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:6. Janvāris 2012 - 11:04
(Link)
Pēdējo reizi gatavojām zupu ar kautkādu maisījumu jēram, ko vedot no Vidusāzijas (tirgus), aiz kam šis apstāklis nav pamanīts. Domāju, ka NYSE jefiņi ir sapratuši ka ieguldīt derivatīvos ir vājprāts un sākuši uzpirkt vienīgo, kam ir jēga - pārtiku un fufaikas.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]barbala
Date:6. Janvāris 2012 - 11:06
(Link)
Bija doma uztaisīt lazdu riekstu biržu šogad un/vai kotēt baravikas. Ar filca auskariem jau neizvilkt.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]blond
Date:6. Janvāris 2012 - 11:20
(Link)
Jā, nu tad mēs tos rīsus arī lietojam kā piedevu, un bieži vien pie jēra.Par čilli aizmirsu - protams, ka liekam klāt svaigu, sīki sagrieztu čilli, jo mīlam asu. Papriku es neēdu vispār. Bet to variāciju jau ir simtiem, var eksperimentēt vai taisīt pēc receptēm. No tādiem rīsu štovējumiem man ļoti patīk dažādi biryani veidi, tos gan parasti gatavojam pēc kādas receptes.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:13. Janvāris 2012 - 20:59
(Link)
paldies, tikko izmēģināju, sanāca ļoti labi
(Reply to this)