Pilnmēness nogurdinātie - Par nodokļiem

About Par nodokļiem

Previous Entry Par nodokļiem4. Nov 2016 @ 21:56 Next Entry
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 5. Novembris 2016 - 09:14
(Link)
Tavas aizdomas ir tik šaušalīgas, ka es pat valodu zaudēju.

Atkārtoju vēlreiz, īsākos teikumos.

Tavā gadījumā tu nevari norakstīt izdevumus tikai un vienīgi tāpēc, ka tu maksā nodokli (9% vai vienalga cik) no apgrozījuma (respektīvi, ienākumiem).

Tikko tu maksā nodokli no peļņas, tad peļņa ir kas? Ienākumi mīnus Izdevumi. Tad arī parādās jēga norakstīt izdevumus un samazināt peļņu, lai maksātu mazāk nodoklī.

Likumdošanā noteiktais "atbalsts" tiem, kas izdomājuši sākt no nulles uzņēmējdarbību, ir būt par pašnodarbināto. Algu tu sev nemaksā, VIDam 4x gadā pārskaiti sociālo no peļņas, un 1x gadā peļņas nodokli par gadu. Galvenais vest ienākumu-izdevumu žurnālu, izrakstīt rēķinus un p/n aktus.

Un, jā, MUN un SIA pamatproblēma ir, ka gan tev, gan taviem darbiniekiem ir definēta alga, no kuras nodokļi jāmaksā obligāti, neatkarīgi no tā, vai ienākumi tai mēnesī ir vai nav.

Pašnodarbinātais NESAŅEM algu.

Tāpēc pašnodarbinātajam ir izdevīgi nevis ņemt darbā kolēģi X, bet slēgt pakalpojumu līgumu ar tādu pašu pašnodarbināto X.

Capisce?
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 5. Novembris 2016 - 09:18
(Link)
Ierobežojumi ir tikai tad, ja tev apgrozījums pārsniedz 50K gadā, tev obligāti jāreģistrējas kā PVN maksātājam, kas ir čakars un, cik saprotu, dažreiz arī līdzekļu iesaldēšana. Šito es vēl neesmu izpētījis, bet laikam sanāk tā, ka ja tu strādā pamatā ar firmām, nevis ar privātpersonām, tad savstarpēji ir izdevīgāk, ja abi ir PVN maksātāji.

Un otrais ierobežojums ir, ja tev ienākumi gadā pārsniedz 100K, nu, tad gan jādibina SIA.
[User Picture Icon]
From:[info]south
Date: 5. Novembris 2016 - 10:12
(Link)
Ar PVN viss ir ļoti vienkārši (un vienlaicīgi sarežģīti) - uzņēmuma darījumi LV robežās, ja viņš ir PVN maksātājs, apliekas ar PVN. Tas savukārt Tev ļauj "claimot" PVN no darījumiem, kurus piestāda Tev (protams, ar izņēmumiem). To visu rēķina priekšnodoklī un attiecīgi skaita vai neskaita valstij.

Piemēram: Tu kā PVN maksātājs izstādi klientam rēķinu par 1k + PVN. Tai pat laikā Tu nopērc TV par 2K. 210€ Tev ir jāmaksā valstij un 420€ valsts maksās Tev (ok, tas protams nenotiek - biežāk to attiecina uz citiem nodokļu maksājumiem). Ja Tu neesi PVN maksātājs, tad klientam iet rēķins 1k bez PVN, bet pērkot TV tu samaksā 2420 par pirkumu un neko atpakaļ saņemt nevari.

Viena no lietām, ko jauc jaunie "uzņēmēji" ir pakalpojuma cena - tai ir jābūt pašizmaksai + peļņai + PVN, nevis PVN jārēķina jau iekšā cenā, kuru Tu gribi saņemt no klienta.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 5. Novembris 2016 - 10:17
(Link)
Starp citu dzirdēju no sava friziera, kurš nesen kā atvēra savu salonu ar ES atbalsta naudiņām, ka pēdējā laikā VID tiešām skaitot atpakaļ to PVNu un nerēķinot nodokļu atlaides citur.

Viņiem tāpēc sanāca konfūzs, ka viena VID nodaļa viņiem atmaksāja PVN (lai arī deklarācijā bija norādīts, ka vajag uz citiem nodokļiem attiecināt), otra tai pat laikā piestādījā sodu par nenomaksātajiem otriem nodokļiem, uz kuriem bija paredzēts laist PVN atmaksu.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 5. Novembris 2016 - 12:31
(Link)
starp citu, "pašnodarbinātais NESAŅEM algu" – ja pašnodarbinātais ir mikromaksātājs, viņš maksā sev algu, un arī var turēt vēl 4 darbiniekus bez sevis tieši tāpat kā sia. tur tikai ir neliela atšķirība tajā, vai algu limits ir gada griezumā vai katra atsevišķa mēneša griezumā, bet citādi viss tas pats.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 5. Novembris 2016 - 19:53
(Link)
mikrouzņēmumu mēs vispār neiztirzājām, runa bija par "vienkāršu" vai nevienkāršu, bet pašnodarbināto, fizisku personu. Kurš, starp citu, drīkst algot līdz 5 darbiniekiem ar jebkādām algām, если уж совсем дурь пришибёт.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 5. Novembris 2016 - 19:55
(Link)
izlasīju, ko tu raksti, būtu ļoti jauki, ja tu precizētu tad, kas un kā.
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba