Pilnmēness nogurdinātie - Par nodokļiem

About Par nodokļiem

Previous Entry Par nodokļiem4. Nov 2016 @ 21:56 Next Entry
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 5. Novembris 2016 - 09:18
(Link)
Ierobežojumi ir tikai tad, ja tev apgrozījums pārsniedz 50K gadā, tev obligāti jāreģistrējas kā PVN maksātājam, kas ir čakars un, cik saprotu, dažreiz arī līdzekļu iesaldēšana. Šito es vēl neesmu izpētījis, bet laikam sanāk tā, ka ja tu strādā pamatā ar firmām, nevis ar privātpersonām, tad savstarpēji ir izdevīgāk, ja abi ir PVN maksātāji.

Un otrais ierobežojums ir, ja tev ienākumi gadā pārsniedz 100K, nu, tad gan jādibina SIA.
[User Picture Icon]
From:[info]south
Date: 5. Novembris 2016 - 10:12
(Link)
Ar PVN viss ir ļoti vienkārši (un vienlaicīgi sarežģīti) - uzņēmuma darījumi LV robežās, ja viņš ir PVN maksātājs, apliekas ar PVN. Tas savukārt Tev ļauj "claimot" PVN no darījumiem, kurus piestāda Tev (protams, ar izņēmumiem). To visu rēķina priekšnodoklī un attiecīgi skaita vai neskaita valstij.

Piemēram: Tu kā PVN maksātājs izstādi klientam rēķinu par 1k + PVN. Tai pat laikā Tu nopērc TV par 2K. 210€ Tev ir jāmaksā valstij un 420€ valsts maksās Tev (ok, tas protams nenotiek - biežāk to attiecina uz citiem nodokļu maksājumiem). Ja Tu neesi PVN maksātājs, tad klientam iet rēķins 1k bez PVN, bet pērkot TV tu samaksā 2420 par pirkumu un neko atpakaļ saņemt nevari.

Viena no lietām, ko jauc jaunie "uzņēmēji" ir pakalpojuma cena - tai ir jābūt pašizmaksai + peļņai + PVN, nevis PVN jārēķina jau iekšā cenā, kuru Tu gribi saņemt no klienta.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 5. Novembris 2016 - 10:17
(Link)
Starp citu dzirdēju no sava friziera, kurš nesen kā atvēra savu salonu ar ES atbalsta naudiņām, ka pēdējā laikā VID tiešām skaitot atpakaļ to PVNu un nerēķinot nodokļu atlaides citur.

Viņiem tāpēc sanāca konfūzs, ka viena VID nodaļa viņiem atmaksāja PVN (lai arī deklarācijā bija norādīts, ka vajag uz citiem nodokļiem attiecināt), otra tai pat laikā piestādījā sodu par nenomaksātajiem otriem nodokļiem, uz kuriem bija paredzēts laist PVN atmaksu.
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba