barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2012-01-20 11:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vidzeme cool
Lai arī dažviet nevienmērīgi un stipri saspēlēti, man tomēr "Orfejs pazemē" Valmieras teātrī patika.

Visu izvilka veiksmīgais Puķes darbs lomā, savukārt smags atsvars un atgādinājums par atrašanās vietu un drāmas tradīcijas smago nastu bija visas spiedzoši kliedzošās Devītes un Pukinskas, mazliet kokainie vīri ("eu, čalīt, man nepatīk vardarbība", ar stīvā žokļa izrunu sacīja šerifs Rudāks) un pavisam neskaidrais "nēģera uznāciens" - šķita, ka Kroders līksmei iemetis pa kādam nesaistītam elementam tīri spēles nolūkiem un tomēr neatsakās no tik klasiskajām roku-lauzīšanas klišejām ar "ej prom, paliec tepat, ko tu te nēsājies apkārt, es teicu ej, nē, paliec." Atšķirībā no dokumentālā, cilvēkstāstu teātra (Vectēvs, Latviešu stāstu/mīlestības sērija, etc), neiztrūkstošais viņi tēlo pat beigās šķiet vietā: galu galā, viņi spēlē fikciju, stāstu, literatūru, nevis novērojumu vai statistiku.

Izslidinoties pavisam īstās virāžās ar grāvjiem un kupenām, caur Brenguļiem un gar Abulu, vienās simtgadīgās mājās pie gara galda ar siltām pankūkām un vilka galvaskausu uz grāmatplaukta tikām pie stāstiem par lūšiem Kačoru purvā, kalēju - policistu un citām reģionālajām īpatnībām. Stāsti, māja un vieta tieši tāda, kādu iedomājos bēgšanu no metropoles pēc pāris desmitgadēm, "kad viss būs apnicis pavisam" – kaut gan, nav skaidrs, ko mēs visi tādi, pilsētu un cilvēku nogurušie jaudāsim iekš piemežu/papurvu īstuma?

Bet atpakaļceļā Rīgas brūnās debesis redz jau no Raganas - tajā piekalnē, kur vienmēr policija, tur jau var pamanīt, ka viena pamale tāda gaišāka. Pēc tam, cauri putenim uz "maģistrāles" klāt tā ir, gaismotās ielas, garie tramvaji un atkusnis, par kuru nav ne nojausmas tur, ārpus.

Vienvārdsakot, izbrauciet no Rīgas, ziemeļu virzienā. Ziema tur ir un labi arī.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kautskis
2012-01-20 12:27 (saite)
Jā, jā, jā, jā!!!! Ak, vairāk šādu skaistu ierakstu, un es jo drīzi aiztraukšu no Rīgas Ziemeļu virzienā uz augšu palekdamies.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2012-01-20 12:41 (saite)
Vakar sēdot zināmās pilsētas zināmajā iestādījumā, ar skatu uz upi, ese lasīju to ierakstu par aizbraukšanu, tautskaiti un gruzījos gan par lasīto, gan pašas vēroto un nekādi nevarēju noformulēt atbildi. Bet vakarā, kad pēc teātra aizbraucām ciemos pie ļaudīm, kuri no galvaspilsētas nomigrēja uz purvmalu, kur arī cilājām iekšējās un ārējās migrācijas jautājumu, es laikam noformulēju atbildi sev pašai, kāpēc nepārbraukt uz citurienēm - varu, bet negribu.

Ļoti disciplinējot sevi domās, vārdos un darbos, uzturoties tīkamu cilvēku lokos, man te vēl joprojām kaut kas ļoti patīk un tajā, tieši tāpat kā mīlestībā, nav itin nekā racionāla. Tas nenozīmē, ka citās zemēs nepatīk, nē. Tas nozīmē tikai to, ka neignorējot un skaidri redzot sistēmas errorus, tomēr patīk šeit. Varbūt, tas ir gļēvi, pašdestruktīvi un bezdrosmīgi, gan kādu dienu to uzzināšu ar salīdzināšanas metodi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?