15 September 2020 @ 03:38 pm
 
jā, visvairāk tajā nodokļu reformā es sabesījos par to, ka valsts griež nost iespējas strādāt maz un neregulāri. vai pat maz un regulāri. bet tā ir mana izvēle, es gribu strādāt reti, man ir gandrīz trīs mazi bērni, es nedomāju, ka man būtu jāiejūdzas valsts ierēdniecībā, piemēram.
manam labsajūtas modelim der pusgadu strādāt intensīvi, pusgadu nestrādāt. tā arī biju plānojusi pavadīt nākamo gadu. līdz jūnijam aktīvi strādāt, pēc tam - vispār neko. bet tagad man "vispār neko" laikā būs jāmaksā minimālais sociālais, kas pa pusgadu savilksies līdz tūkstotim eiro. tātad - tūkstoti es maksāšu valstij par to, ka nestrādāju. lai gan pirmajā pusgadā strādāšu un maksāšu sociālo atliektiem galiem.
 
 
( Post a new comment )
Dzintra čoms[info]mranarhs on September 16th, 2020 - 12:15 pm
Un kur ir problēma pašnodarbinātajiem?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
austra[info]au on September 16th, 2020 - 12:22 pm
Ka mēnešos BEZ ienākumiem, jāmaksā nodoklis.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Dzintra čoms[info]mranarhs on September 16th, 2020 - 04:50 pm
Tad jādibina SIA.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Kemune[info]kemune on September 16th, 2020 - 06:16 pm
vēlreiz jautājums tad, kāda jēga tad ir no jēdziena 'pašnodarbinātais'?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Dzintra čoms[info]mranarhs on September 17th, 2020 - 11:22 am
Varbūt tad pašnodarbinātais derēs tikai kā forma tiem, kas patiešām domā nodarbināties uz pilnu slodzi? Tātad tā pati nodarbinātība kas klasiski pie darba devēja, tikai te es pats nodarbinu sevi?

Savukārt, ja gribi brīvību, kad ko cik daudz strādāt, tad izveido SIA. Kas, kā man skaidro to izdarījuši cilvēki, nav ne dārgi, ne sarežģīti.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Kemune[info]kemune on September 17th, 2020 - 11:39 am
Es esmu pašnodarbinātais, kurš strādā uz lielu apgrozījumu, un man šobrīd ir lieliska iespēja novirzīt pensijai tieši tik, cik es vēlos (kaut kāds minimums ir obligāts). To plāno piegriezt no 2023. gada un aplikt visus ienākumus ar VSAOI. Tad retention rate būs ap 50%, kas ir katastrofāli - Somijā un citur, kur esmu runājis, retention rate self-employed gadījumā ir ap 70%.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
austra[info]au on September 17th, 2020 - 12:36 pm
jā, man sava pašnodarbinātība šķiet loģiska tieši tāpēc, ka esmu vienu un strādāju, kad gribu. Gada griezumā mans apgrozījums ir gana liels. Kāpēc “labu nodarbinātību” piesiet mēnesim, nav skaidrs.
Paldies par vārdu “nodeva”, tas ir vispareizākais formulējums.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Dzintra čoms[info]mranarhs on September 21st, 2020 - 11:26 am
Bet kur tev ir problēma nodibināt SIA?

Palabo, ja kļūdos, bet būt pašnodarbinātajam (līdz šim) nozīmēja mazākas nodokļu izmaksas, arī uz soc-nodokļu rēķina. Ne jau vienkārši tāpat arī medijos izmantoja pašnodarbinātos tā vietā, lai pieņemtu cilvēkus darbā. Acīmredzot šādas shēmas ir vēlme pārtraukt, jo visiem vajag bernudārzus, skolas, slimnīcas, slimības naudas un pensijas, bet pārāk daudzi optimizē savas nodokļu izmaksas caur šo pašu pašnodarbinātā statusu.

Tātad, ja tu līdz šim netaisīji SIA, jo tad tev būtu vairāk piķis jāatdod valstij, tad tagad tev šādas iespējas vairs nebūs. Kas ir pat ļoti ok.

Vēlreiz - ja kaut kur kļūdījos faktos, palabo.
(Reply) (Parent) (Link)
Kemune[info]kemune on September 17th, 2020 - 11:42 am
tieši pašnodarbinātais, jeb precīzāk "saimnieciskās darbības veicējs" pēc likuma gara un burta līdz šim bija šī "ja gribi brīvību, kad ko cik daudz strādāt" un esi vienīgais darbinieks (tur bija vēl kaut kāda iespēja palīgstrādniekus tipa algot), kas paredzēts, piemēram, ja esi kaut kāds fermeris, kuram katru mēnesi ir pilnīgi cita situācija, sezonāla - pavasarī pērk, sēj, rudenī pļauj, pārdod, utml. Kāpēc bija jāsāk drāzt ar to, ko pats jau minēji - jāapliek ar nodokli neesoši ienākumi, kas faktiski to padara par nodevu, nevis nodokli?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Dzintra čoms[info]mranarhs on September 21st, 2020 - 11:46 am
Mhm. Tikai nez kāpēc bieži pašnodarbinātā statuss tika/tiek izmantots tā vietā, lai cilvēkus pieņemtu darbā.
(Reply) (Parent) (Link)