None of the Above ([info]artis) rakstīja,
@ 2021-04-15 15:23:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Likums un kārtība
Uzskatu, ka atsakoties no Kontinentālo tiesību sistēmas (romiešu-ģermāņu Napoleona Kodeksa saimes) un pieņemot t.s. anglosakšu vispārējās tiesības (Common Law), mēs tikai iegūtu.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]saka_taisniibu2
2021-04-15 18:39 (saite)
Daļēji jā, Dānijas gadījums interesants, miksēts starp kontinentālo un anglosakšu case law https://en.wikipedia.org/wiki/Denmark#Law_and_judicial_system

https://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_Denmark

" Roman law has not had much influence on the law of Denmark. "
"Much of its law is customary."

Es teiktu, Baltijas gadījumā adekvātāk būt kaut kas līdzīgs, ar daudz lielāku paražu tiesību klātbūtni un lomu, kā to labi dokumentējis A. Švābe. 30to Civillikums gan ir brīnišķīgs.

(Atbildēt uz šo)


[info]gnidrologs
2021-04-15 20:07 (saite)
Nez vai tas tā iedibināms, ja nav šī tradīcija bijusi no laika gala. Pie tam man neliekas, ka ASV vai UK tiesību sistēma jebkādā veidā ir labāk pasargāta no ideologu haidžeka. Vismaz nekas par to neliecina, skatoties pēdējo laiku procesus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]artis
2021-04-15 20:32 (saite)
Protams. Tas ir tāds nenopietns "kā būtu, ja būtu" domas eksperiments. Runājot par haidžekingu, domāju, ka viņu sistēma, in the final analysis, tomēr izrādīsies noturīgāka, jo var atsaukties uz t.s. unalienable rights. Dzīve rādīs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]saka_taisniibu2
2021-04-15 21:36 (saite)
ASV grūtāk, jo viņiem ir gan common law, gan konstitūcija, gan dažādi ietekmīgi trakie akti kā Civil Rights Act, kuri ieņēmuši paralēlās konstitūcijas vietu, tāpēc precedentu sistēma, šķiet, arvien vairāk izjūk. UK daudzas pēdējo 50 gadu problēmas ar common law savukārt daļēji varētu skaidrot ar ES "tiesību aktu" (acquis communitaires) iejaukšanos britu sistēmā, proti, tas bija mēģinājums salāgot divas principā nesavietojamas juridiskās sistēmas. Lai gan UK arī ir hiperideoloģizētas augstākas tiesas, tām tomēr neizdevās galīgi sabotēt Breksitu - kaut arī gāja tajā virzienā. Atgādināsim, ka UK vispār nav konstitūcijas, ir tikai gara bezgalīgu precedentu un dažu svarigu valdības aktu ķēde. Ja jāsalīdzina UK un ASV - šobrīd! - UK tiesiskā sistēma ir nedaudz drošāka un, ja ir griba, spēj sevi koordinēt. Ar ASV ir grūtāk, jo visi zina, ka neviens neuzdrošināsies atsaukt Civil Rights Act un ka Augstākā tiesa ir kļuvis par vēl vienu nekontrolētas varas centru. UK nekā tāda nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]artis
2021-04-17 18:38 (saite)
Tests manai tēzei nebija ilgi jāgaida: https://twitter.com/BarrettWilson6/status/1383196113436614660

Redzēsim, vai starp šīm divām tiesību sistēmām ir kāda būtiska starpība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?