antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2023-01-29 14:56:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Zaļā nākotne
Daudz lasām par modeļiem, bet pataustīt parasti neviens nedod. Lūk uzdūros vienam modelim, kam ir pieejama fantastiska vizualizācija: http://neocarbonenergy.fi/internetofenergy/

Modelis balstīts uz laikapstākļu simulāciju, un parāda kā visa pasaule var tikt nodrošināta ar enerģiju izmantojot tikai atjaunojamās tehnoloģijas - saule, vējš, biomasa, hidro, geothermal. Uzglabāšanai izmanto baterijas, pumped hydro, CAES un Power-to-gas (šajā modelī lietots metāns nevis ūdeņradis). Modelējot cenas atbilstoši novērotajiem learning curves, šāda tīkla izmaksas (LCOE) globāli būtu zem 0.06 EUR/kWh - lētāk, nekā šodien.

Konkrētajā modelī kodolenerģija nav iekļauta, jo tā nav atjaunojama - taču kā raksta autori, pat mēģinot to iekļaut, modelis to neizmanto, jo tā nav cost competitive.

Viens interesants secinājums par gaišo nākotni - ogles un pat gāzes ģenerācija nākotnē neatmaksāsies pat skatoties tīri darbināšanas izmaksas, tādēļ to vienkārši dabūs slēgt ārā pat bez īpašas likumdošanas.

Turu īkšķus. :)


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]antiprojekcija
2023-01-29 16:15 (saite)
Tu tā kā vēlies nodrošināties pret situāciju, kad saule beigs spīdēt? Domāju, tad mums būs lielākas problēmas. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-29 16:18 (saite)
Starp sauli un mums ir atmosfēra ar saviem laikapstākļiem kurus mēs nemākam kontrolēt => mums vajag enerģijas avotu kas nav no tā atkarīgs. Tāds ir reāli AES un potenciāli kosmosā izvietotas saules elektrostacijas, bet ar tām ir virkne vēl neatrisināti inženiertehnisku problēmu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?