Paldies par laba vēlējumiem. Uzskatiet tos par bumerangiem. - [entries|archive|friends|userinfo]
aborigens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jul. 30th, 2022|10:14 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Par esamības atšķirību no esošā. Lietu parādīšanās problemātika.

"Mēs nezinām, vai tā maz ir daba, ko mums priekšmetiski parāda zinātne. Varētu pat domāt, ka zinātne, kas var vest pie tādām postošām iespējām, nav īsti tā par ko uzdodas."
/Heidegers, 1951
LinkLeave a comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:July 30th, 2022 - 11:36 am
(Link)
Domāta, cik saprotu, ir materiālā(nedzīvā) dabas daļa, kad cilvēks iemācās izmantot minerālu īpašības, kas kaitīgas tikai dzīvajai dabas daļai, tai skaitā cilvēkam, bet pašai materiālajai dabai tā ir tikai pāreja no viena stāvokļa citā.

Mūžīgais jautājums par zināšanu izmantošanu, kas noved pie morāles un jautājuma vai zināšanas ir civilizācijas iznīcības riska vērtas. Vai ir atbilde, nezinu. Bet man patīk amišu pieeja, nesteigties ar jaunām lietām, kaut pats no tādas prakses esmu tālu.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:July 30th, 2022 - 12:26 pm
(Link)
Domāts kaut kas cits, bet arī tavs jautājums ir labs.
Tur daudz un gari, bet vairāk par to, ka mērītais atbilst mērinstrumentam un tikai. Ar svēršanu nenoskaidrosi garšu. Un ne visu mēs zinām, ko tas sevī slēpj.
Viens no minētajiem piemēriem bija par Reinas upi. Spēkstacija nav iebūvēta straumē drīzāk gan upe tagad iebūvēta spēkstacijā. Kā straume tā tagad ir ūdens spiediena piegādātāja. Tai tiek piešķirts cilvēka izdomāts mērķis. Un ir šauri domāt par upi tikai tā, pazaudējot visu pārējo. Vai, piemēram, redzēt upi tikai kā tūrisma galamērķi. Neiekļaut savās pārdomās nezināmo uz sevi neattiecināmo.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:July 30th, 2022 - 01:27 pm
(Link)
Nu jā garšu noskaidro ar citiem instrumentiem, ķīmiskā analīze etc.

Par upēm - nu jā tas ir iemesls kāpēc tehnosfēra ir pēc iespējas jānodala no dabas, protams ka HES kaitē zivīm utt. Atomelektrostacija dziļi pazemē nekaitē praktiski nekam.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:July 30th, 2022 - 01:25 pm
(Link)
Nav tāda lieta kā `postošas iespējas``. Ir dunduki kuri parastās iespējas izmanto postoši, tas ir tas pats vecais piemērs ar nazi, var griezt maizi var cilvēkus.

Otrkārt ir pilnīgi vienalga kā nosauc to ko mums parāda zinātne - par dabu vai kā citādi, galvenais ir ka tas darbojas un dod augstāk minētās iespējas.

Nu un kā novērst dunducismu - tā vienkārši ir vēl viena zinātnes nozare, smadzeņu pētīšana.

Vēlreiz pārliecinos ka liela daļa no filozofijas ir neesošu jautājumu risināšana, šajā gadījumā Heidegers laužas atvērtās durvīs, tur vispār nav nekādas problēmas.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:July 30th, 2022 - 01:59 pm
(Link)
kamēr es pārliecinos, ka esmu nepelnīti atstājusi novārtā filozofiju, jo nespēju lasīt Kantu vai Huserlu. Bet nē, izrādās tik daudz kā interesanta arī manam līmenim, vienkārši sākts nepareizi. Cik tomēr svarīga ir ievirze. Eh, būtu dzīvē vairāk laika :)
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:July 30th, 2022 - 02:05 pm
(Link)
Nu tas ka tajā filozofijā ir daudz kā interesanta ir skaidrs
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:July 30th, 2022 - 02:37 pm
(Link)
Tikai daudz kā arī tāda kas nemeiko sensu, tas ir šis gadījums, sēdēt un baiļoties par to ka zināšana var nodarīt ļaunumu ir labākajā gadījumā neproduktīvi un veikt kaut kādas proaktīvas darbības zināšanas ierobežošanai ir noziegums. Viens no smagākajiem vispār.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:July 30th, 2022 - 02:47 pm
(Link)
o, bet nav ne sēdēšanas ne baiļošanās (varbūt par daudz iesecināji lasot mapata komentāru) vai vēlme ierobežot zināšanas. Gluži otrādi, paplašināt it kā atkāpjoties atpakaļ un pajautājot, kas vispār ir tas ko es daru? Vai to var darīt arī citādi?
Ja nemaldos, pats esi savulaik kaut kur komentējis, ka tā ir kļūda, domāt, ka mēs jau visu zinām, visu esam atklājuši. Vienkārši šis ir līdzīgs mēginājums filozofijas lauciņā.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:July 30th, 2022 - 03:05 pm
(Link)
Okej nu tur seconājumu gaita ir apmēram tāda: Ja tas ko es daru/ izpētu ļauj iegūt paņēmienus kā darīt lietas un palielina manu varēšanu, tad tas ir patiess tādā mērā kādā strādā. Var pajautāta a kā tad ar Ptolemaja epicikliem, strādāja [ļāva rēķināt planētu orbītas] bet bija pamatā aplama teorija par to ka zeme centrā. Atbilde: Pareizā teorija [saule centrā] dod vairāk varēšanas, ļauj rēķināt precīzāk un vienkāršāk, tātad ir patiesāka.

Bet citādi jā, mēs vienmēr zinām daļu, tikai tā daļa aug un ja esamība ir bezgalīga tad šāda situācija vienkārši būs vienmēr. Tikai apstāties nevajag. Tas ir kā ar haizivi, viņa nevar apstāties jo tad nosmaks. Mums līdzīgi :)
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:July 30th, 2022 - 03:19 pm
(Link)
mhm, zemi izņemt no centra ir labs piemērs, jo tas balstās uz sākotnēji kļūdainu, bet cilvēciski saprotamu pieņēmumu, ka viss griežas un darbojas ap mums.
bet varbūt tieši nav jēgas skriet, jo esamība tāpat ir bezgalīga. var atrast laiku arī paslinkot :)
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:July 30th, 2022 - 03:22 pm
(Link)
Paslinkot ir svēta lieta, visādi citādi ir labi pieņemt mērus lai paši esam bezgalīgi un varoši, citādi mēs izbeigsimies.
[User Picture]
From:[info]dzeltens
Date:July 30th, 2022 - 05:10 pm
(Link)
Es domāju, Heidegera citāts nav par iespējām, kas ir postošas burtiskā nozīmē (patiesībā būtu interesanti zināt kāds vārds lietots oriģinālā), drīzāk “postošas” tādā nozīmē, ka liek mums kaut ko būtisku par dabu palaist garām, palikt neziņā, tumsā.

Var jau teikt, ka “filozofija risina izdomātas problēmas”, tomēr atbildes uz jautājumiem, ko filozofija risina, ir būtiskas pietiekami daudziem. Piemēram, par cilvēka vietu pasaulē - vai Tev pietiek ar skaidrojumu, ka cilvēks ir saprātīgs dzīvnieks? Man nē. No šīs vietas es varbūt vispār tikai gribētu sākt jautājumus uzdot.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:July 30th, 2022 - 09:27 pm
(Link)
Par vietu. Mēs esam saprātīgas būtnes => mēs paši nosakam savu vietu, jo mēs vairāk zinam jo plašākas iespējas noteikt, mazāk esam atkarīgi no visa kā tāda kas nav mēs.
From:[info]formica
Date:July 30th, 2022 - 04:08 pm
(Link)
"..Nature is revealed to be ungraspable.."

https://youtu.be/29hXsCWu7y8?t=265